większa liczba osób niż podane we wniosku - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 10 kwie 2018, 20:10

Pan X mieszka w lokalu komunalnym (najem). Składając wniosek na dm w marcu, wpisał na wniosku trzy osoby w gospodarstwie domowym(siebie, matkę i konkubinę) oraz cały metraż mieszkania. Co zresztą zarządca potwierdził. Tak przypadkowo;)znalazłam wywiad środowiskowy z pomocy społecznej, przeprowadzony z innym Panem, powiedzmy z Panem Y, który mieszka u Pana X (po prostu Pan Y nie miał się gdzie podziać i kolega=Pan X go przyjął do siebie). We wspomnianym wywiadzie Pan Y prowadzi jednoosobowe gospodarstwo domowe. Co robić z dm Pana X, a mianowicie z liczbą osób w gospodarstwie domowym i metrażem? Połączyć ich w czteroosobowe gospodarstwo domowe? Umowy podnajmu raczej Panowie nie sporządzali. Pan X w umowie najmu z gminą ma zapis, ze umowa podnajmu w całości lub jego części albo oddanie w bezpłatne użyczenie wymaga zgody Wynajmującego na piśmie, pod rygorem wypowiedzenia umowy przez Wynajmującego w trybie natychmiastowym. Zarządca zapewne nie wie, że mieszka tam dodatkowa osoba. Co robić?
mała czarna
Praktykant
Od: 16 mar 2017, 21:50
Zajmuję się: ps,dm,de

Napisano: 11 kwie 2018, 7:51

Pytanie czy wydałaś już decyzję. Jeśli nie, to poszłabym na wywiad. I tu kłania się art. 7 ust. 3 pkt 2) czyli odmowa.
Jeśli chcesz okazać dobre serce, to nie idź na wywiad tylko wezwij obu Panów. Należałoby zaliczyć tą osobę do gospodarstwa domowego, gdyż przyjmuje się jedność gosp. domowego w jednym lokalu mieszkalnym. Chcąc policzyć temu Panu osobne gospodarstwo domowe, musiałby mieszkać w wydzielonej część lokalu i ponosić wydatki na utrzymanie siebie i części lokalu. Z tego, co piszesz to nie jest to możliwe.
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 11 kwie 2018, 9:30

odmowę można zrobić jeżeli jest mniejsza ilość osób niż wykazana we wniosku a nie większa ;)
patka01
Praktykant
Od: 15 mar 2017, 8:27
Zajmuję się: DM,DE

Napisano: 11 kwie 2018, 9:36

Masz rację. Wprowadziłam w błąd. Przepraszam. Za szybko przeczytałam ten artykul. Nie na codzień się go stosuje. Właściwie to nigdy go nie użyłam ;) .
Pozostaje opcja wezwania i doliczenia Pana do gospodarstwa domowego. Chyba ze ktoś ma inne propozycje.
Maxima
VIP

Napisano: 11 kwie 2018, 11:11

Jak zwykle - nic w dodatkach nie jest proste. ;) Jest też artykuł 4 UoDM, z którego wynika, że kolegi nie powinno się ujmować w składzie gospodarstwa domowego, bo nie wywodzi on swoich praw do zamieszkiwania z prawa, jakie posiada najemca lokalu.
W tej sytuacji można by się umówić na podnajem, proporcjonalny podział wydatków i wydzielenie części lokalu panu Y, ale to z kolei pewnie nie jest możliwe, bo żadna ze stron by tego nie chciała.
Krwawa
Podinspektor
Od: 09 kwie 2014, 14:46
Zajmuję się:

Napisano: 11 kwie 2018, 11:23

Jeśli Pan X dopisze Pana Y to zapis na wniosku (pkt. 10. liczba osób w gospodarstwie domowym) nie będzie się zgadzać, bo zarządca potwierdził 3 osobową liczbę osób. Dodatkowo powiem, że Pan X w umowie najmu z gminą ma zapis, iż do zamieszkiwania w lokalu wraz z głównym Najemcą uprawnione są następujące osoby: tylko dwie tzn. matka i konkubina. To czy jeśli dopisze czwartą osobę to zarządca wobec Pana X może wysunąć jakieś konsekwencje? Pytam, bo zastanawiam się co poradzić dla Tego wnioskodawcy, że lepiej dla niego było by gdyby wycofał wniosek…
mała czarna
Praktykant

Napisano: 11 kwie 2018, 12:40

Skoro wniosek został już złożony to poprawkę dotyczącą liczby osób naniesie sam wnioskodawca, prawda? Wiec zarządca nie będzie posiadał informacji o tej zmianie.
mała czarna pisze:co poradzić dla Tego wnioskodawcy, że lepiej dla niego było by gdyby wycofał wniosek…
Szkoda, aby nie otrzymał DM. Nie dość, ze kogoś przygarnął to jeszcze miałby być w ten sposób pokrzywdzony...
Maxima
VIP

Napisano: 11 kwie 2018, 21:17

Proponuję dać ten dodatek.
Jednak korzystając z okazji można spróbować wyjaśnić, czy pan Y dokłada się do kosztów utrzymania mieszkania i ile. Jeśli tak i jest tego sporo, to wytłumaczyć, że w takiej sytuacji lepiej niech po dodatek nie przychodzą.

Zaliczanie pana Y do gospodarstwa domowego wydaje się grubą przesadą, jednak warto rozważyć dochód z jego partycypacji w kosztach.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 11 kwie 2018, 21:59

To czy Pan kolega dokłada się do kosztów utrzymania lokalu sprawdzę na pewno. PCW to proponujesz przyznać dodatek na 3 osobowe gospodarstwo domowe. A co z metrażem? Wydzielić pomieszczenie dla kolegi i części wspólne proporcjonalnie?
mała czarna
Praktykant

Napisano: 12 kwie 2018, 9:51

PCW pisze: Zaliczanie pana Y do gospodarstwa domowego wydaje się grubą przesadą
Nie dla SKO. Miałam podobny przypadek, nie zaliczyłam takiej osoby do gospodarstwa dom. Uchylono moja decyzję tłumacząc, ze przyjmuje się jedność gospodarstwa dom. w jednym lokalu mieszkalnym.
Ale tak to już jest. Co organ, to inna interpretacja.
Maxima
VIP

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem