Jeśli tak jest to informacja w SOW o osobach upoważnionych do podpisywania umów wprowadza w błąd bo umowy to nie to samo co wnioski o środki... U nas do tej pory dyrektorka i zastępca podpisywały wniosek o środki (księgowość przygotowywała w formie papierowej i to było wysyłane do Warszawy) i kierując się tym wystąpiłam do SOW o nadanie im uprawnień do ściągania środków.Milosz90 pisze:U mnie dyrektor, zastępca i kierownik działu wyświetlają się tam, ponieważ są realizatorami rozszerzonymi w naszej jednostce. Też żadne z nich nie ma zaznaczonego aktywnego upoważnienia, a dyrektor i zastępca podpisują normalnie umowy.
Jeśli dobrze zrozumiałem czytając instrukcję SOWu to właśnie to upoważnienie musi być aktywne aby podpisywać wnioski o środki PFRON. Jeśli jestem w błędzie to mnie poprawcie.
wniosek o środki na zadania algorytmowe
-
- Referent
- Zajmuję się: PFRON
- Kontakt:
Re: wniosek o środki na zadania algorytmowe
-
- Referent
- Zajmuję się: Dział rehabilitacji społecznej osób niepełnosprawnych - sprzęt rehabilitacyjny, przedmioty ortopedyczne i środki pomocnicze, Aktywny Samorząd
- Kontakt:
U góry zakładka nazywa się "podpisywanie dokumentów" co by było prawidłowe, ale niżej faktycznie jest zapis o osobach uprawnionych do podpisywania umów. Nie rozumiem.
My do tej pory przygotowywaliśmy zapotrzebowanie na środki z reh. społecznej, przekazywaliśmy do PUPu, oni uzupełniali swoje, przekazywali do prezydenta i dalej do PFRONu.
W tym roku ja będę robił wnioski o środki i się zastanawiam jak to będzie wyglądało w praktyce.
Wasza dyrekcja ma jakieś upoważnienie do zamawiania środków? Nasz ma do rozpatrywania wniosków, podpisywania umów, rozliczania itd, ale nie do zamawiania środków, dlatego mam wątpliwości.
My do tej pory przygotowywaliśmy zapotrzebowanie na środki z reh. społecznej, przekazywaliśmy do PUPu, oni uzupełniali swoje, przekazywali do prezydenta i dalej do PFRONu.
W tym roku ja będę robił wnioski o środki i się zastanawiam jak to będzie wyglądało w praktyce.
Wasza dyrekcja ma jakieś upoważnienie do zamawiania środków? Nasz ma do rozpatrywania wniosków, podpisywania umów, rozliczania itd, ale nie do zamawiania środków, dlatego mam wątpliwości.
-
- Referent
- Zajmuję się: PFRON
- Kontakt:
To po kolei...
U nas zapotrzebowanie podpisywal Dyrektor PCPR na mocy "papierowego" upoważnienia zarządu.
Wyslalismy wniosek do SOW i też nie mogę znaleźć w systemie czy jest ok czy nie.
Rozumiem że mam szukać upoważnienia z poziomu powiatu a nie PCPR, tak?
Znalazłam tam upoważnienie Dyrektora, ale przy informacji o aktywnych upoważnieniach jest zaznaczona opcja "NIE", ale można zmienić na "TAK" podając nr upoważnienia i datę obowiązywania wybieraną z "kalendarzyka".
Sami mamy to uzupełniać? I co tu wpisać, jeśli upoważnienie nie ma daty granicznej bo jest wydane na okres nie dłużej niż do piastowania funkcji dyrektora?
U nas zapotrzebowanie podpisywal Dyrektor PCPR na mocy "papierowego" upoważnienia zarządu.
Wyslalismy wniosek do SOW i też nie mogę znaleźć w systemie czy jest ok czy nie.
Znalazłam tam upoważnienie Dyrektora, ale przy informacji o aktywnych upoważnieniach jest zaznaczona opcja "NIE", ale można zmienić na "TAK" podając nr upoważnienia i datę obowiązywania wybieraną z "kalendarzyka".
Sami mamy to uzupełniać? I co tu wpisać, jeśli upoważnienie nie ma daty granicznej bo jest wydane na okres nie dłużej niż do piastowania funkcji dyrektora?
-
- Referent
- Zajmuję się: Dział rehabilitacji społecznej osób niepełnosprawnych - sprzęt rehabilitacyjny, przedmioty ortopedyczne i środki pomocnicze, Aktywny Samorząd
- Kontakt:
Numeru upoważnienia i daty ważności nie trzeba wpisywać. Nie jest to wymagane przez system.Pcprnowa pisze: 01 sty 2022, 20:47 To po kolei...
Też nie wiem czy możemy to robić sami i czy faktycznie to wystarczy do złożenia wniosku o środki.
Nie wiem też na którym poziomie ma być to upoważnienie. Jeśli Wasz dyrektor podpisuje zapotrzebowanie to chyba upoważnienie na poziomie PCPR. Ale... Kto u Was zajmuje się rehabilitacją zawodową?
My musimy zamawiać środki razem z PUPem, więc nie wiem czy nawet jeśli nasz dyrektor miałby upoważnienie do zamawiania środków to mógłby zamawiać też dla rehabilitacji zawodowej.
Z kierowniczką rozmawialiśmy, że chyba trzeba będzie założyć konto prezydentowi na poziomie miasta i to on sam będzie zatwierdzał zapotrzebowanie.
Tak wiele pytań i niejasności. Zobaczymy jak to wyjdzie w praktyce.
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: PS/WRiSPZ/obsługa
- Kontakt:
A cz ktoś już składał taki wniosek?? Może wystarczy jak dyrektor podpisze podpisem elektronicznym. Przecież papierowo też podpisywał dyrektor więc PFRON ma info o upoważnieniach. Jak nie przesla środków to powiedzą co uzupełnić, lub sami to uzupełnią. Czy wszystkie pup będą miały dostęp do wniosków które prowadzą PCPR??
-
- Stażysta
- Zajmuję się: Aktywny samorząd
- Kontakt:
U nas Pani Dyrektor od kilku lat ma upoważnienie od starosty do podejmowania decyzji związanych z realizacją AS i zadań ustawowych. Aby podpisać wniosek o środki musiała mieć nadane specjalne uprawnienia do podpisania tego wniosku na poziomie Powiatu, które nadaje zespół SOW na podstawie wysłanego przeze mnie wniosku o nadanie uprawnień. Po nadaniu uprawnień dostałam od nich na e-mail potwierdzenie nadania tych uprawnień (zajęło im to jeden dzień). Pomimo, że Pani Dyrektor ma nadane uprawnienia, to w zakładce rejestry nie ma również odhaczone, że posiada jakiekolwiek upoważnienia.
Oprócz wniosek o środki na zadania algorytmowe - System Obsługi Wsparcia finansowanego ze środków PFRON - SOW przeczytaj również:
turnusy/dziecko
Kolejność procedowania wniosku w SOW
Jak zmienić status umowy z umowa podpisana na rozliczona.
Wydane środki - ortopedyczne
Zaopatrzenie - SOW
wnioski w SOW - rodzaje schorzeń
wniosek na turnus rehabilitacyjny
numeracja wniosków w sow
zgon Wnioskodawcy, a zakończenie wniosku w SOW
Powiadomienia z SOW na email
umowa na sprzęt rehabilitacyjny w SOW
Działanie SOW
Nabory na zadania 2022 r.
Pomoc w sow Aktywny Samorzad
Nie działa SOW