wpisujecie samą zaliczkę do BIGA? help!!!!!!! - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 2 z 7    [ Posty: 64 ]

Napisano: 01 wrz 2015, 14:30

A gdy był wypłacany FA ale zostałspłacony i została sama ZA?
Anett07

Napisano: 01 wrz 2015, 14:40

PYTAJCIE NA SZKOLENIACH O WPISYWANIE SAMEJ ZALICZKI I WTEDY MOŻE CZEGOŚ KONKRETNEGO SIĘ DOWIEMY
CIOTKA DANUTA

Napisano: 01 wrz 2015, 15:23

Elmer pisze:wpisujemy zaliczkę w przypadku gdy było/jest wypłacane FA.
A jakiś zapis ustawy tak stanowi?

Art. 8a. Organ właściwy wierzyciela przekazuje do biura informacji gospodarczej informację gospodarczą o zobowiązaniu lub zobowiązaniach dłużnika alimentacyjnego wynikających z tytułów, o których mowa w art. 28 ust. 1 pkt 1 i 2, w razie powstania zaległości za okres dłuższy niż 6 miesięcy.

Trudno jest mi wydobyć z treści tego artykułu takie wnioski jakie Ty wyciągnąłeś. Gdzie tu mowa o wpisywaniu ZA do Big tylko w sytuacji istnienia zobowiązania z FA.
"Com napisał, napisałem."
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Od: 23 lip 2007, 22:51
Zajmuję się:

Napisano: 01 wrz 2015, 15:24

uwaga skoncentruj się. Trudne będzie. Podkreślę na czerwono:
Art. 8a. Organ właściwy wierzyciela przekazuje do biura informacji gospodarczej informację gospodarczą o zobowiązaniu lub zobowiązaniach dłużnika alimentacyjnego wynikających z tytułów, o których mowa w art. 28 ust. 1 pkt 1 i 2, w razie powstania zaległości za okres dłuższy niż 6 miesięcy.

Zerknij do ustawy teraz kto jest dłużnikiem alimentacyjnym. Jak jest nim z def. dłużnik z ZA to gratuluję
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 01 wrz 2015, 15:29

dłużniku alimentacyjnym – oznacza to osobę zobowiązaną do alimentów na podstawie tytułu wykonawczego, przeciwko której egzekucja okazała się bezskuteczna;
No zerknęłam i co dalej, olewamy zapis 8a i nie wpisujemy ZA do BIG bo nigdy nie płaciliśmy FA :roll:
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 01 wrz 2015, 15:32

"Zerknij do ustawy teraz kto jest dłużnikiem alimentacyjnym. Jak jest nim z def. dłużnik z ZA to gratuluję"
A czemu uważasz że powinniśmy odnosić się do definicji ZA? Co to jest dłużnik reguluje ustawa o FA - wyrok sądowy + bezskuteczna egzekucja, co Ci nie pasuje nerwusie?
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 01 wrz 2015, 15:33

nie zrozumiałaś.
Przeczytaj jeszcze raz co napisałem :D
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 01 wrz 2015, 15:39

A może Ty nie zrozumiałeś? Hmm. :D
Nie widzę podstaw prawnych dla Twoich wniosków. ZA + OWW + DA = wpis do BIG.
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 01 wrz 2015, 15:50

od początku.
DO BIGu wpisujemy dłużników alimentacyjnych (tych z zadłużeniem powyżej 6 miesięcy).
Kto jest dłużnikiem alimentacyjnym określa nie potoczne rozumienie tych słów tylko odpowiedni zapis ustawy o FA.
Dłużnik z zaliczki alimentacyjnej nie jest z automatu dłużnikiem w rozumieniu ustawy o FA. Nie każdy spełnia tą definicję. Na przykład taki, względem, którego postępowanie o alimenty już się nie toczy.
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 01 wrz 2015, 15:59

Elmer pisze:DO BIGu wpisujemy dłużników alimentacyjnych (tych z zadłużeniem powyżej 6 miesięcy).
Tak.
Elmer pisze:Kto jest dłużnikiem alimentacyjnym określa nie potoczne rozumienie tych słów tylko odpowiedni zapis ustawy o FA.
Tak.
Elmer pisze:Dłużnik z zaliczki alimentacyjnej nie jest z automatu dłużnikiem w rozumieniu ustawy o FA. Nie każdy spełnia tą definicję.
Jak ktoś nie jest DA to nie tylko ZA ale też i FA nie wpiszesz.
Elmer pisze: Nie każdy spełnia tą definicję.
Jak ktoś nie spełnia definicji to nie jest DA - oczywista oczywistość.
Elmer pisze:Na przykład taki, względem, którego postępowanie o alimenty już się nie toczy.
No to i Fa nie wpiszesz :mrgreen:
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Strona 2 z 7    [ Posty: 64 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny