wpisujecie samą zaliczkę do BIGA? help!!!!!!! - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 4 z 7    [ Posty: 64 ]

Napisano: 03 wrz 2015, 12:15

Elmer pisze:RR nic nie rozumiesz a ja nie mam za bardzo czasu tłumaczyć ci podstawowych kwestii.
Brak argumentu popartego zapisem ustawowym a nie brak czasu - ja też czasu za dużo nie mam a na zapis ustawy potwierdzający moje zdanie czasu mi starcza.
Elmer pisze:Nie odnoszę się do def. dłużnika z ZA do ustawy o FA. Ty to robisz.
:lol: Cały czas bredzisz o zaliczkowej definicji DA. To Twój główny argument.
Elmer pisze:Ja twierdzę, że dłużnik z ZA nie jest dłużnikiem w rozumieniu ustawy o FA.
:lol: Po raz koleiny zaznaczę i co z tego? Art. 8a nie wskazuje na rozróżnianie między DA z ZA a DA z FA :lol:
Elmer pisze:Definicja dłużnika z FA ustala kim jest dłużnik. Dłużnik z ZA nim nie jest.
I co z tego, rozumiem że zapis art. 8a masz głęboko w nosku?
Elmer pisze:Ty na siłę (z uporem godnym twojej płci) twierdzisz, że dłużni z ZA jest automatycznie dłużnikiem z FA.
Bzdura, ale rozumiem że w związku z tym że już zorientowałeś się że nie masz racji to chociaż spróbujesz trochę mnie zdenerwować :lol:
Twierdzę że w art. 8a nie ma nic o odnoszeniu się do def DA z ustawy o ZA. Na jakiej podstawie twierdzisz że należy odnosić się do definicji DA z ZA, wskażesz w końcu jakiś zapis ustawy czy zaczniesz znowu bleblać o moim nierozumieniu :lol:
Ostatnio zmieniony 03 wrz 2015, 12:20 przez RR, łącznie zmieniany 1 raz.
"Com napisał, napisałem."
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Od: 23 lip 2007, 22:51
Zajmuję się:

Napisano: 03 wrz 2015, 12:17

Art. 8a mówi, że wpisujemy dłużników alimentacyjnych
A art. 2 pkt 3 tej samej ustawy stanowi co należy pod pojęciem dłużnika alimentacyjnego rozumieć :lol:

Przestań udawać głupiego.
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 03 wrz 2015, 12:20

sorry, ale w związku z tym, że masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem to kończę ta dyskusję.

Powtórzę na koniec. Wątpię żeby dotarło.
Art. 8a reguluje, że wpisujemy dłużników. Wpisujemy im zadłużenie z tytułu FA i ZA.
Kim jest dłużnik reguluje def. w ustawie o FA. Kiedy egzekucja jest bezskuteczna (a to jest warunek uznani kogoś za dłużnika w rozumieniu ustawy o FA) również.
Nie każdy dłużnik z ZA jest dłużnikiem z FA.

Jak kiedyś to zrozumiesz to przeproś.
Jak dalej będziesz miała problem z rozumieniem czytanego teksty zawołaj kogoś starszego (chociaż wątpię by takie osoby jeszcze żyły)
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 03 wrz 2015, 12:27

Cały czas tylko bredzisz a zapisu ustawy potwierdzającego Twoje stanowisko jak nie było tak nie ma
:lol: :lol: :lol: 8-)
Elmer pisze:Jak dalej będziesz miała problem z rozumieniem czytanego teksty zawołaj kogoś starszego (chociaż wątpię by takie osoby jeszcze żyły)
Jak wątpisz? przecież jesteś starszy :lol: :lol: :lol: A tak na marginesie dodam panie starszy że od wieku ważniejszy jest potencjał intelektualny człowieka :lol: Jak zmądrzejesz to zrozumiesz nie tylko zapis art. 8a 8-)
Ostatnio zmieniony 03 wrz 2015, 14:05 przez RR, łącznie zmieniany 1 raz.
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 03 wrz 2015, 13:18

rozmowa ślepego z głuchym

Art. 8a. Organ właściwy wierzyciela przekazuje do biura informacji gospodarczej informację gospodarczą o zobowiązaniu lub zobowiązaniach dłużnika alimentacyjnego wynikających z tytułów, o których mowa w art. 28 ust. 1 pkt 1 i 2, w razie powstania zaległości za okres dłuższy niż 6 miesięcy

Artykuł 8a zawiera w sobie trzy regulacje - zaznaczone powyżej na zielono:
1. kto wpisuje do BIGu - robi to OWW
2. kogo wpisujemy - dłużnika alimentacyjnego;
3. jakie zadłużenie dłużnika alimentacyjnego wpisujemy do BIGu - zadłużenie dłużnika alimentacyjnego jakie ma z tytułu FA i ZA (zaznaczam, że nie ma zapisu dłużnika z ZA i FA).

i teraz to rozbierzmy na czynniki pierwsze.
Organ właściwy wierzyciela - oznacza to wójta, burmistrza lub prezydenta miasta właściwego ze względu na miejsce zamieszkania osoby uprawnionej.
osobie uprawnionej - oznacza to osobę uprawnioną do alimentów od rodzica na podstawie tytułu wykonawczego pochodzącego lub zatwierdzonego przez sąd, jeżeli egzekucja okazała się bezskuteczna;
bezskuteczności egzekucji - oznacza to egzekucję, w wyniku której w okresie ostatnich dwóch miesięcy nie wyegzekwowano pełnej należności z tytułu zaległych i bieżących zobowiązań alimentacyjnych; za bezskuteczną egzekucję uważa się również niemożność wszczęcia lub prowadzenia egzekucji alimentów przeciwko dłużnikowi alimentacyjnemu przebywającemu poza granicami Rzeczypospolitej Polskiej, w szczególności z powodu:
Bezskuteczność egzekucji potwierdza zaśw. od komornika
dłużniku alimentacyjnym - oznacza to osobę zobowiązaną do alimentów na podstawie tytułu wykonawczego, przeciwko której egzekucja okazała się bezskuteczna
Przyjmuje się, że jak kiedyś powstało u nas zadłużenie z tytułu FA to tak naprawdę do wyegzekwowania kwot zadłużenia dalej jesteśmy OWW. Warunek początkowy jest jednak, że osoba uprawniona brała u nas kiedyś FA i była potwierdzona bezskuteczność. W przypadku dłużnika, który ma tylko zadłużenie z ZA nie można mówić ani o organie właściwym wierzyciela, ani o osobie uprawnionej, ani o bezskuteczności, ani o dłużniku alimentacyjnym,

RR błędnie odczytuje zapis art. 8a. Zamiast czytać go takim jest odczytuje go tak:
"Organ przekazuje do biura informacji gospodarczej informację gospodarczą o zobowiązaniu lub zobowiązaniach dłużnika z tytułów, o których mowa w art. 28 ust. 1 pkt 1 i 2, w razie powstania zaległości za okres dłuższy niż 6 miesięcy"
Jest to błędne
brygida19

Napisano: 03 wrz 2015, 13:55

w ZA też komornik potwierdzał bezskuteczność egzekucji - za trzy miesiące, więc dla czego by nie uznać że za dwa ostatnie też nie, bezskuteczność to bezskuteczność. a dłużnik który ma zadłużenia z ZA to jest jakim dłużnikiem jak nie alimentacyjnym? rozbieracie przepisy na zdania pierwsze, doszukujecie się jakiegoś głębszego sensu.. po co?
tomson

Napisano: 03 wrz 2015, 13:59

bo to dwie różne ustawy i dwa różne postępowania względem dłużników ;) .
Idąc tym tropem to może jeszcze mamy podjąć działania względem dłużników? :lol:

Przecież ustawa o FA reguluje co mamy robić z dłużnikami z funduszu a nie zaliczce
brygida19

Napisano: 03 wrz 2015, 14:18

brygida19
brygida19 pisze:Przyjmuje się, że jak kiedyś powstało u nas zadłużenie z tytułu FA to tak naprawdę do wyegzekwowania kwot zadłużenia dalej jesteśmy OWW.
Co to jest OWW też reguluje ustawa o FA i trochę definicja ustawowa odbiega od Twojej :lol:
brygida19 pisze:Warunek początkowy jest jednak, że osoba uprawniona brała u nas kiedyś FA i była potwierdzona bezskuteczność. W przypadku dłużnika, który ma tylko zadłużenie z ZA nie można mówić ani o organie właściwym wierzyciela, ani o osobie uprawnionej, ani o bezskuteczności, ani o dłużniku alimentacyjnym,
Kolejne wyssane z palca filozofie. Kto to jest OWW, kto to jest DA i kto to jest osoba uprawniona stanowi ustawa o FA. Na jakiej podstawie nie chcesz wpisywać zadłużenia z ZA do BIG? Bo nie płaciłaś FA :lol: - a gdzie jest mowa o tym warunku w ustawie?

Jeszcze raz:
Art. 8a. Organ właściwy wierzyciela przekazuje do biura informacji gospodarczej informację gospodarczą o zobowiązaniu lub zobowiązaniach dłużnika alimentacyjnego wynikających z tytułów, o których mowa w art. 28 ust. 1 pkt 1 i 2, w razie powstania zaległości za okres dłuższy niż 6 miesięcy.

Ty i Elmer nie potraficie czytać ze zrozumieniem, bredzicie o definicjach z ustawy O ZA i kompletnie olewacie zapisy art. 8a obowiązującej ustawy. Gdzie jest zapis ustawy stanowiący że ZA to my do BIG wpisujemy ale tylko jak płaciliśmy FA :lol: Podejrzewam że ktoś wam na jakim szkoleniu bzdur do głów nakład i teraz za punkt honoru postawiliście sobie wciskać te same bzdury innym :lol:
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 03 wrz 2015, 14:22

brygida19 pisze:bo to dwie różne ustawy i dwa różne postępowania względem dłużników ;) .
Jedna ustawa już nie obowiązuje :lol: postępowanie względem dłużników prowadzone jest na podstawie aktualnie obowiązującego aktu prawnego :lol:
brygida19 pisze:Idąc tym tropem to może jeszcze mamy podjąć działania względem dłużników? :lol:
Idąc Twoim tokiem myślenia to pewnie tak, w końcu cały czas nawiązujesz do nieaktualnej już ustawy :lol:
brygida19 pisze:Przecież ustawa o FA reguluje co mamy robić z dłużnikami z funduszu a nie zaliczce
Odkrywcze bardzo, a art. 8a dot. BIG to w jakiej jest ustawie? 8-)
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 03 wrz 2015, 14:31

a wykazujecie dłużników z samą ZA w sprawozdaniach - jako dłużników, dla których jesteście organem właściwym?
wika2

Strona 4 z 7    [ Posty: 64 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x