wpisujecie samą zaliczkę do BIGA? help!!!!!!! - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 6 z 7    [ Posty: 64 ]

Napisano: 08 wrz 2015, 12:18

HEJ I CO Z TĄ ZALICZKĄ? WPROWADZAĆ DO BIGA CZY NIE?
A JAK ZADŁUŻENIE DŁUŻNIKA Z FA JEST TYLKO ZA JEDEN OKRES NP. 2008/2009 TO MOGĘ GO TERAZ DODAĆ DO BIGA?
POZDRAWIAM SERDECZNIE
CIOTKA DANUTA

Napisano: 08 wrz 2015, 12:41

RR was za to zabije i swoim psem na koniec poszczuje.

RR się nigdy nie przyznaje do błędu. Biada temu kto spróbuje jej go wykazać. Jego dni są policzone.

Dialog z RR jest bez sensu. Odpuście sobie. Przyznanie komuś racji jest ponad nią.
Cały czas mylisz mnie ze sobą. Wystarczy że wskażesz podstawę prawną uzasadniającą Twoje twierdzenie a przyznam Ci rację. Głupkowato powołujesz się na definicję DA z nieaktualnej ustawy i odwracasz kota ogonem że to ja wmanewrowuje ustawę o Za do FA. Jest dłużnik alimentacyjny, jest OWW i jest zadłużenie z ZA wpisujesz do BIG - art. 8a FA. Problem ze wpisywaniem samej ZA jest innej natury a mianowicie musisz wiedzieć że jesteś OWW.

W sprawozdaniu wykazujemy liczbę DA, oczywiste jest że żeby posiadać status DA nie trzeba mieć zadłużenia z FA, ba! są sytuacje że dłużnik alimentacyjny posiada zadłużenie tylko wobec wierzyciela i ZA a działania wobec niego prowadzisz.
"Com napisał, napisałem."
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Od: 23 lip 2007, 22:51
Zajmuję się:

Napisano: 09 wrz 2015, 8:29

Chyba już wszystko jasne (oczywiście teraz wpisuje się już tylko ZA i FA, wtedy wpisywało się wszystko). Znalezione w internecie:

Odpowiedź podsekretarza stanu w Ministerstwie Pracy i Polityki Społecznej - z upoważnienia ministra -

na zapytanie nr 5186 ( Podsekretarz stanu Marek Bucior Warszawa, dnia 30 listopada 2009 r.)

w sprawie sytuacji dłużników alimentacyjnych na przykładzie mieszkańca woj. małopolskiego

https://orka2.sejm.gov.pl/IZ6.nsf/main/55156D29

gdzie padają takie zdania :

"W związku z powyższym obowiązek wójta, burmistrza lub prezydenta miasta właściwego ze względu na miejsce zamieszkania wierzyciela alimentacyjnego (tj. organu właściwego wierzyciela) zgłoszenia do biura informacji o zobowiązaniu albo zobowiązaniach dłużnika alimentacyjnego powstaje w każdym przypadku, gdy zaległości w regulowaniu którejkolwiek z ww. należności wynoszą ponad 6 miesięcy. Przekazywanie informacji o dłużnikach alimentacyjnych przez organ właściwy wierzyciela odbywa się w szczególnym trybie określonym w art. 7 ust. 2a ustawy o udostępnianiu informacji gospodarczych. Przepis ten wprowadza odrębne zasady przekazywania ww. informacji niż określone w art. 7 ust. 2 ustawy o udostępnianiu informacji gospodarczych, co oznacza m.in., że organ właściwy wierzyciela nie ma obowiązku przesyłania do dłużnika listu poleconego zawierającego wezwanie do zapłaty i ostrzeżenia o zamiarze przekazania danych do biura informacji gospodarczej.Jedynym warunkiem przekazania danych jest, aby zaległość w spłacie któregokolwiek z wymaganych zobowiązań dłużnika alimentacyjnego wynosiła ponad 6 miesięcy.

Reasumując, w odniesieniu do szczegółowych pytań panów posłów uprzejmie informuję.

1. Dłużnik alimentacyjny, tak jak każda inna osoba, może zgłosić organowi właściwemu wierzyciela wątpliwości co do prawidłowości wydatkowania środków publicznych. Postępowanie egzekucyjne w zakresie świadczeń alimentacyjnych prowadzi komornik sądowy i to on podejmuje decyzje na temat spłaty zadłużenia dłużnika alimentacyjnego z tytułu niewywiązywania się z zobowiązań alimentacyjnych nałożonych orzeczeniem sądu.

2. Na podstawie wyżej przywołanych przepisów organ właściwy wierzyciela ma obowiązek zgłaszania dłużników alimentacyjnych, których zaległość w spłacie któregokolwiek z wymaganych zobowiązań wynosi ponad 6 miesięcy, do biur informacji gospodarczej, co może skutkować na przykład nieprzyznaniem kredytu. Wszystkie działania wobec dłużników alimentacyjnych określone w ustawie o pomocy osobom uprawnionym do alimentów stanowią odzwierciedlenie postulatów zgłaszanych w tym zakresie przez szereg środowisk społecznych i będących bezpośrednio przedmiotem projektu obywatelskiego leżącego u źródła tej ustawy."
CIOTKA DANUTA

Napisano: 09 wrz 2015, 8:50

tylko cały czas mówimy o dłużniku alimentacyjnym w rozumieniu ustawy o FA.
Dłużnik z ZA nie jest takim dłużnikiem :lol:
Ponadto jak dobrze pamiętam RR się z tym pismem i tak nie zgodzi bo ten zapis jej nie odpowiada:
" zobowiązań dłużnika alimentacyjnego wynosiła ponad 6 miesięcy"
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 09 wrz 2015, 10:30

Czy ktoś jeszcze znalazł jakieś oficjalne pismo w tej sprawie?
BRAT CIOTKI DANUTY

Napisano: 09 wrz 2015, 11:55

A tak na marginesie - to ja złożyłem tą interpelację...

zgłaszałem się do 3 posłów - do Senyszynowej, do JKM i przez przpadek do tego Arkita - i tylko on się zajął sprawą - tylko ze troche poprzekręcał moje pytanie ;)
dluznik
Praktykant
Od: 15 kwie 2014, 11:33
Zajmuję się:

Napisano: 09 wrz 2015, 12:21

przecież JKM nie jest posłem
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 09 wrz 2015, 13:23

Art. 8a. Organ właściwy wierzyciela przekazuje do biura informacji gospodarczej informację gospodarczą o zobowiązaniu lub zobowiązaniach dłużnika alimentacyjnego wynikających z tytułów, o których mowa w art. 28 ust. 1 pkt 1 i 2, w razie powstania zaległości za okres dłuższy niż 6 miesięcy.
Na jakiej podstawie twierdzisz że w art. 8a użyty zwrot "dłużnika alimentacyjnego" odnosi się do definicji z nieaktualnej ustawy? Wskażesz w końcu podstawę prawną uzasadniającą Twoje twierdzenie? Może przestaniesz obrażać tylko dlatego że ktoś ma czelność się z Tobą nie zgadzać i wskażesz argument z aktualnie obowiązujących zapisów? Przeczytaj jeszcze raz 8a i zastanów się chwilę gdzie są zdefiniowane pojęcia użyte w tym artykule.
"Com napisał, napisałem."
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Od: 23 lip 2007, 22:51
Zajmuję się:

Napisano: 11 wrz 2015, 11:28

Coś ktoś jeszcze wie, powie? Miłego weekendu.
BRAT CIOTKI DANUTY

Napisano: 15 wrz 2015, 21:01

Puk, puk. Jest tam ktoś i powie coś w tej sprawie???
Brat Ciotki Danuty

Strona 6 z 7    [ Posty: 64 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x