wybór opiekuna usamodzielnienia

Wybrane tematy:
socjoterapia Opieka prawna nad małoletnią wychowanką w ciąży Zwolnienie dziecka z placówki opiekuńczo- wychowawczej urlopowanie wszystkich wychowanków z placówki... Alimenty ponowne umieszczenie w POW odpłatność za pobyt pensjonariusza w ZOL
ODPOWIEDZ
Irena 2014

wybór opiekuna usamodzielnienia

Post autor: Irena 2014 »

Proszę o pomoc, pracuję w Domu Dziecka od połowy listopada jako pracownik socjalny. Powinnam to wiedzieć, ale proszę Was o pomoc, bo nie mam się tu kogo dopytać. Chodzi mi o termin wyboru opiekuna usamodzielnienia. Spotkałam się z 2 datami tj. na rok przed 18 i na 2 m-ce przed 18-tką. Od czego to zależy? Dziękuję za pomoc
`jmm

Re: wybór opiekuna usamodzielnienia

Post autor: `jmm »

Witaj
Zgodnie z nowymi przepisami rok przed osiągnięciem pełnoletności wychowanek powinien mieć wybranego opiekuna usamodzielnienia.

Pozdrawiam
jan15

Post autor: jan15 »

A ja dostałem taką informację od jednego dyrektora PCPR -u, że na rok przed osiemnastką to co mają wskazać opiekuna, którzy ukończyli siedemnaście lat póżniej niż w listopadzie 2014r.To jak to w końcu ma być? Gdzie znaleźć przepis regulujący tę kwestię?
gocha-ja

Post autor: gocha-ja »

według nowelizacji ustawy na rok przed 18 urodzinami ma być opiekun. A że nowelizacja weszła weszła jesienią 2014.
w art. 145:
a) ust. 2–4 otrzymują brzmienie:
„2. Osoba usamodzielniana co najmniej rok przed osiągnięciem przez nią pełnoletności wskazuje osobę,
która podejmuje się pełnienia funkcji opiekuna usamodzielnienia oraz przedstawia pisemną zgodę tej osoby.
a tu cały akt prawny z terminami kiedy wchodzi co w życie https://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet? ... 0140001188
ODPOWIEDZ