wychowawca opiekunem prawnym dziecka - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 26 paź 2016, 21:00

Witam,czy dyrektor placowki opw moze podac sadowi gdy ten wzywa do wskazania wsrod pracownikow kandydata na opiekuna prawnego wychowawce bez jego zgody?czy sady moga zmusic wychowawcow by Ci zostawali opiekunami prawnymi swoich podopiecznych?czy moze zrobic to dyrektor pow?
dda

Napisano: 27 paź 2016, 9:05

Jesteś wolnym człowiekiem, nikt Cię do niczego nie zmusi. Do pracy też przecież chodzisz, bo chcesz... ;-)
do dda

Napisano: 05 lis 2016, 15:41

Nie ma takiego prawa, funkcję opiekuna prawnego pracownik pełni z własnej woli. Na sprawie Sąd pyta czy dana osoba zgada się podjąć tę funkcję.W mojej placówce dyrektor nigdy nikogo nie zmuszał, nie wyobrażam sobie takich sytuacji.
pozdrawiam
bella

Napisano: 06 lis 2016, 17:31

Witam, niby wolny kraj, ale ponad rok temu bez mojej zgody dyrektor zgłosił mnie jako kuratora majątku dla nieletniej wychowanki. Po kilku miesiącach redukcja etatów. Ja na bruk. Minęło siedem miesięcy, a ja nadal kuratorem jestem mimo, iż od razu po otrzymaniu świadectwa pracy, złożyłam pismo w Sądzie. Rozprawy wyznaczane, nie odbywają się, a ja biegam do banku, wybieram wyciągi, składam sprawozdania, pisze pisma, wysyłam (oczywiście poleconym) i nic. I co Wy na to? Dyrektor nawet się nie odezwał do mnie od tego czasu. Dziewczyna przeniesiona do innej placówki, nie mam kontaktu z nią. Pozdrawiam
Magda5

Napisano: 13 lis 2016, 16:45

Po zwolnieniu z kurateli wystąp do sadu o wynagrodzenie za pełnienie funkcji.W piśmie należy wykazać jakie czynności wykonywałaś w swoim wolnym czasie i jakie koszty poniosłaś na rzecz podopiecznego.Chociaż tyle z tego będziesz miała, pozdrawiam
bella

Napisano: 03 lut 2017, 23:26

A co w kwestii czynności, jakie wykonujemy na rzecz wychowanka, jako opiekun prawny w wolnym czasie. Czy w waszych placówkach odbieracie zapracowane nadgodziny?
Stań

Napisano: 04 lut 2017, 13:50

Witam
Stan, poczytaj o trądzik w zakresie władzy rodzicielskiej w KRO: bieżącej opieki wychowania i kierowania. Z chwilą przybycia dziecka do pieczy zastępczej na placówke (R z) spada obowiązek pieczy bieżącej i wychowania. Atrybut kierowania dzieckiem przysługuje rodzicowi. Gdy on niewłaściwie wywiązuje się z tego obowiązku, ustanawiany jest opiekun prawny i to uprawnienie (kierowanie) spada na niego. Stąd łatwo odróżnić co leży po stronie placówki, a co po stronie opiekuna prawnego. Opiekun nie jest od pieczy bieżącej, jest od tego placówka.
mmariusz

Napisano: 04 lut 2017, 14:31

poprawiam posta, i dodaje treść wyroku
Witam
Stan, poczytaj o triadzie w zakresie władzy rodzicielskiej w KRO: bieżącej opieki wychowania i kierowania. Z chwilą przybycia dziecka do pieczy zastępczej na placówkę (R z) spada obowiązek pieczy bieżącej i wychowania. Atrybut kierowania dzieckiem przysługuje rodzicowi. Gdy on niewłaściwie wywiązuje się z tego obowiązku, ustanawiany jest opiekun prawny i to uprawnienie (kierowanie) spada na niego. Stąd łatwo odróżnić co leży po stronie placówki, a co po stronie opiekuna prawnego. Opiekun nie jest od pieczy bieżącej, jest od tego placówka.

a to z wyroku:
Przepis ten ( art. 112 1 k.r.o. ) określa podział kompetencji między rodziną zastępczą a rodzicami dziecka wprost stanowiąc, że o ile sąd opiekuńczy nie postanowił inaczej (§ 2), obowiązek i prawo wykonywania bieżącej pieczy nad dzieckiem, jego wychowania i reprezentowania w tych sprawach, a w szczególności w dochodzeniu świadczeń przeznaczonych na zaspokojenie jego potrzeb, należą do rodziny zastępczej, natomiast pozostałe obowiązki i prawa wynikające z władzy rodzicielskiej należą do rodziców dziecka. Oznacza to, że w razie ustanowienia pieczy zastępczej, rodzice dziecka zachowują reprezentację dziecka we wszystkich innych niż alimentacyjne sprawach, prawo do decydowania we wszystkich istotnych sprawach dziecka oraz w sprawach wykraczających poza zakres pojęcia „bieżącej pieczy”, czy zarząd majątkiem dziecka (por. J. Zatorska, Komentarz do art. 112 1 k.r.o., LEX, teza 1 oraz M. Andrzejewski, Komentarz do art. 1121 k.r.o., LEX, tezy 1, 3, 6, 8 i 9). Zasadą jest, że rodzina zastępcza wykonuje tylko bieżącą pieczę nad wychowankiem (tj. pieczę faktyczną nad dzieckiem, czyli troskę o dziecko związaną z oddziaływaniem na nie w trakcie codziennych czynności życiowych) i wychowuje go. Należy do niej także reprezentacja dziecka, ale tylko w sprawach z zakresu pieczy bieżącej nad dzieckiem i wychowywania go. W katalogu uprawnień rodziców zastępczych nie wymieniono kierowania dzieckiem (które ustawodawca odróżnia od jego wychowania – por. art. 96 § 1 k.r.o.), tj. decydowania o tych sprawach dotyczących dziecka, które określane są jako istotne, czyli w szczególności: obywatelstwa, nadania i zmiany imienia i nazwiska, określenia miejsca pobytu, wyboru kierunku nauki, sposobu spędzania czasu wolnego, przynależności do organizacji, sposobu leczenia, światopoglądu, sposobu wychowywania, rozwoju zainteresowań, wyjazdów za granicę, uczestniczenia w dokumentalnych i publicystycznych programach telewizyjnych (por. T. Sokołowski, Prawo rodzinne. Zarys wykładu, Poznań 2010, s. 137–146). Jeżeli zatem sąd opiekuńczy nie postanowił inaczej, o miejscu pobytu małoletniego decyduje rodzic, a nie rodzic zastępczy.

Tu link do tego wyroku

https://orzeczenia.poznan.so.gov.pl/cont ... -02-18_001
mmariusz

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x