Wyjazd za granicę w trakcie pobierania świadczenia - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 09 maja 2018, 13:24

Pan wyjeżdża za granicę w trakcie pobierania świadczenia wychowawczego. Pobiera na pierwsze dziecko. Wniosek z decyzją wysyłam do DOPs z zapytaniem czy zachodzi koordynacja a co z dochodem Pana. Czy ja mam przeliczyć czy wstrzymać wypłatę na pierwsze, czy nie. Co dalej zrobić?
Staś
Stażysta
Od: 15 lis 2016, 21:00
Zajmuję się: Ś W

Napisano: 09 maja 2018, 13:48

Tylko wysyłasz zapytanie i cierpliwie czekasz.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Napisano: 09 maja 2018, 13:58

Mam bardzo podobny przypadek ... czyli tak konkretnie, odsyłamy wniosek, pozostałe załączniki, oświadczenie, że członek rodziny wyjechał i gdzie przebywa, zapytanie i tyle? Nie żądamy od wnioskodawczyni zaświadczenia o dochodach (nowych z zagranicy) tylko nadal realizujemy naszą decyzję, płacimy i czekamy na postanowienie od UW ? Dobrze to rozumiem ?
katy188
Referent
Od: 25 lip 2017, 14:15
Zajmuję się: ZR, postępowanie wobec dłużników aliment.

Napisano: 09 maja 2018, 14:01

A co jeśli Pan przekroczy dochód na pierwsze dziecko i się okaże że nie należało się mu od miesiąca w którym podjął zatrudnienie za granicą?
Staś
Stażysta
Od: 15 lis 2016, 21:00
Zajmuję się: Ś W

Napisano: 09 maja 2018, 14:02

Nic nie żądamy, dalej realizujemy.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Napisano: 09 maja 2018, 14:11

Staś pisze:A co jeśli Pan przekroczy dochód na pierwsze dziecko i się okaże że nie należało się mu od miesiąca w którym podjął zatrudnienie za granicą?
Na prośbę strony można wstrzymać chyba realizację decyzji, wtedy nie bedzie n.nal. pobr. a ewentualnie dostanie wypłatę z wyrównaniem. Dobrze myślę w tym przypadku mozna tak zrobić ? Niech ktos jeszcze sie odniesie :)
katy188
Referent

Napisano: 09 maja 2018, 19:15

Myśle, że jest przyzwolenie Ministerstwa na ten temat, ale o taką opinie trzeba wystąpić pisemnie (najlepiej poprzez epuap)

Jak dla mnie jest to śmieszne, że tyle lat już się ludzie meczą i mają wieczne rozterki czy wstrzymywać, czy uchylać. (bo każdy z nas je ma/miał, tylko jedni się do tego przyznają a inni nie)
Jak widać ustawodawca w tym przypadku nie odważył się jeszcze na uregulowanie tej kwestii w formie oficjalnej (nawet głupi komunikat na Cas byłby dla nas jakimś wsparciem!)

Może najwyższy czas to zmienić i zbiorczo wystąpić do MPRiPS o uzyskanie opinii prawnej w tak intrygującej nas wszystkich kwestii. :ugeek:
opsx159753
Stażysta
Od: 04 maja 2018, 7:27
Zajmuję się: ..

Napisano: 10 maja 2018, 8:30

Byłam na konferencji odnośnie koordynacji i przyzwolenie ministerstwa na wstrzymanie wypłaty na wniosek strony jest. Wstrzymujemy jedynie w programie i wysyłamy pisemko, że wypłaty zostały wstrzymane do czasu rozstrzygnięcia sprawy. Ponoć od nowego okresu chcą to uregulować w ustawie.
Edysia185
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 18 kwie 2017, 7:33
Zajmuję się: SR

Napisano: 10 maja 2018, 8:35

Sprawy, gdzie mają miejsce dochody z zagranicy lub wyjazdy członków rodziny w trakcie pobierania świadczeń często budzą wiele wątpliwości i pytań jak to rozstrzygnąć i jak postapić. Przynajmniej u mnie, choć wiem, że i u koleżanek w innych ośrodkach. Jakieś konkretne wytyczne "z góry" na pewno ułatwiłyby zycie w jakimś stopniu :D
katy188
Referent

Napisano: 10 maja 2018, 8:36

Edysia185 pisze:Byłam na konferencji odnośnie koordynacji i przyzwolenie ministerstwa na wstrzymanie wypłaty na wniosek strony jest. Wstrzymujemy jedynie w programie i wysyłamy pisemko, że wypłaty zostały wstrzymane do czasu rozstrzygnięcia sprawy. Ponoć od nowego okresu chcą to uregulować w ustawie.
Oby to zrobili! Bo już zgłupieć można od tych dylematów :x
opsx159753
Stażysta
Od: 04 maja 2018, 7:27
Zajmuję się: ..

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x