jakby ktoś mógł mi pomóc bo właśnie jestem osobą usomadzielniająca się w lipcu kończe 18 lat i nie wiem bo np mi żaden pracowanik nie wytłumaczył dokładnie co i ile mi się należy do jakiej kwoty co moge a co nie podam meila [email protected]
jakby ktoś mógł mi pomóc bo właśnie jestem osobą usomadzielniająca się w lipcu kończe 18 lat i nie wiem bo np mi żaden pracowanik nie wytłumaczył dokładnie co i ile mi się należy do jakiej kwoty co moge a co nie podam meila [email protected]
no właśnie \"co i ile mi się należy\" - najpierw trzeba spełnić pewne warunki i kryteria, żeby otrzymać pomoc.
A tak na marginesie:
Wartość pomocy na zagospodarowanie dla osoby usamodzielnianej ustala się jako równowartość kwoty nie wyższej niż 300% podstawy, tj. do 4.941 zł, natomiast dla osoby usamodzielnianej niepełnosprawnej w stopniu umiarkowanym lub znacznym ustala się jako równowartość 300% podstawy, tj. 4.941 zł.
Więc jaki byłby sens przyznawania pomocy w kwocie nie przekraczającej 4.941 zł osobom zdrowym i osobom niepełnosprawnym? - oczywiście Ania ma rację.
witam ciekawy temat... bylam wychowanka 14lat i usamodzielnilam sie majac 18 (tyle mam aktualnie) nadal sie ucze, swiadectwa mam z paskiem od podstawowki, ale od tego nie zalezy kwota jaka dostane. z tego co wiem sa 3 progi co do czasu przebywania w placowce - do roku, od roku do trzech lat, i powyzej.. od tego ile ktos byl zalezy owszem kwota wyprawki. sa one dwie - rzeczowa i pieniezna z tym ze rzeczowa sie dostaje jak ma sie gdzie np. lodowke wlozyc. po otrzymaniu pienieznej nie dostaje sie juz tych 500 na kontynuacje nauki.. (?) tak slyszalam. sama nie wiem czy to jest podzial tych niecalych 5000 o ktorych piszecie na dwa, bo z rzeczowej rzeba sie rozliczyc fakturami ( to na bank bo kolezanka sie rozlicza) ale jak ktos moglby napisac czy mam racje czy sie myle?? ile wynosilaby wyprawka przy gornym progu rzeczowa i ile pieniezna??
Witam!
Jak na każdym forum tutaj też panuję chaos. Nie doczytałam się odpowiedzi na niektórę pytania, a jedynie kłótnię o kwoty i procenty.
Jeśli chodzi o pomoc pieniężną na zagospodarowanie w formie rzeczowej to otrzymuję się ją po usamodzielnieniu i akurat ta forma pomocy nie zależy od czasu przebywania w rodzinie zastępczej czy placówce, ale Ania ma rację: pomoc tą dostaje się w momencie gdy PCPR ma funduszę i to jakimi funduszami dysponuję. Wiem to z własnego doświadczenia. Pieniążki na zagospodarowanie dostałam dopiero po jakimś czasie, wtedy gdy PCPR otrzymał na ten cel fundusze i w pełnej kwocie, czyli 300% podstawy,dlatego że było ich na to stać. Pracownik socjalny poinformował mnie wcześniej o tym że ilę będzie mi się należało będzie zależne od ilości osób które takiej pomocy oczekują a kwoty jaką mają do podziału.
Ja mam jednak pytanie trochę z innej beczki.
Czym jest pomoc pieniężna na usamodzielnienie? Słyszałam że kwota tej pomocy jast uzależniona od czasu przebywania w rodzinie zastępczej. Podobno dostaje się ją w momencie ukończenia 18 lat lub po ukończeniu nauki.Tak więc dopiero co ukończyłam naukę, lada dzień skończę 25 lat, otrzymałam decyzję o wygaśnieciu decyzji na podstawie której otrzymuwałam pieniążki na kontynuację nauki-co zrozumiałe oczywiście. Moje pytania:
1. czy należy mi się tzw \"wyprawka\" skoro otrzymywałam comiesięczną pomoc pieniężną na kontynuowanie nauki?
2. czy jest to zależne od tego że dostałam kiedyś pomoc na zagospodarowanie?
Jeśli ma ktoś wiedzę na ten temat to proszę o poradę.Dzięki:)
Pomoc pieniężna na usamodzielnienie jest przyznawana na zaspokojenie ważnej potrzeby życiowej osoby usamodzielnianej. Wysokość jednorazowego świadczenia z tytułu usamodzielnienia uzależniona jest od formy opieki zastępczej, z której wychowanek korzystał oraz od długości okresu przebywania dziecka poza rodziną biologiczną w danej formie opieki zastępczej. I tak,
􀂾 w przypadku gdy osoba usamodzielniana przebywała w niespokrewnionej z dzieckiem lub w zawodowej rodzinie zastępczej, placówce opiekuńczo– wychowawczej typu socjalizacyjnego lub rodzinnego (a także w przypadku wychowanków domu pomocy społecznej dla dzieci i młodzieży niepełnosprawnych intelektualnie, domu dla matek z małoletnimi dziećmi i kobiet w ciąży) kwota pomocy pieniężnej na usamodzielnienie wynosi:
- 6.588 zł (400% podstawy) - gdy osoba przebywała poza rodziną biologiczną powyżej trzech lat,
- 3.294 zł (200% podstawy) – gdy osoba przebywała poza rodziną biologiczną od dwóch do trzech lat,
- 1.647 zł (100% podstawy) - gdy osoba przebywała poza rodziną biologiczną od roku do dwóch lat
􀂾 w przypadku gdy osoba usamodzielniana przebywała w rodzinie zastępczej spokrewnionej z dzieckiem lub gdy opuszcza młodzieżowy ośrodek wychowawczy, młodzieżowy ośrodek socjoterapii zapewniający całodobową opiekę, specjalny ośrodek szkolno–wychowawczy, zakład poprawczy lub schronisko dla nieletnich w kwota pomocy pieniężnej na usamodzielnienie wynosi:
- 4.941 zł (300% podstawy) - gdy osoba przebywała poza rodziną biologiczną powyżej trzech lat,
- 3.294 zł (200% podstawy) – gdy osoba przebywała poza rodziną biologiczną od dwóch do trzech lat,
- 1.647 zł (100% podstawy) - gdy osoba przebywała poza rodziną biologiczną od roku do dwóch lat.
Pomoc na zagospodarowanie przyznawania jest jednorazowo w formie rzeczowej o wartości:
- 4.941zł (300% podstawy) - w przypadku pełnoletnich wychowanków rodzin zastępczych z umiarkowanym lub znacznym stopniem niepełnosprawności,
7
- do 4.941zł – w pozostałych przypadkach.
mam do was pytanie i prosze o odpowiedz.
BYŁAM W RODZINIE ZASTEPCZEJ SPOKREWNIONEJ, NALEZY MI SIE TAK ZWANA WYPRAWKA, PROSZE NAPISZCIE NA JAKI CEL MOGE JA WYDAĆ, NIE MAM ZADNEGO POMYSŁU ABY TE PIENIązki GODZNIE SPOŻYTKOWAC...PROSZE O POMOC
Witam!!! Jestem wychowankiem Domu Dziecka, w którym przebywałem od listopada 93 roku do czerwca roku 2005. Obecnie jestem, a w zasadzie będę na 5 roku studiów na UW. Mam pytanie, a mianowicie przysługuje mi pomoc na zagospodarowanie i tzw. wyprawka. Wiem, że jeżeli chodzi o pomoc na zagospodarowanie wszelkie zakupy trzeba udokumentować fakturami itd. Natomiast jak to jest z wyprawką???Proszę o odpowiedź.