witam serdecznie w roku 2009 oposciłam dom dziecka mam 20lat zgłosiłam sie po wyprawkę pieniężną i dostałam odmowę od pani dyrektor.Wiem ze powinnam dostać pieniądze gdyz wynajmuję mieszkanie i potrzebuję naremont tegoż mieszkania i jak ze wielkie było moje zdziwienie odmową.Czy ktos moze odpowiedzieć dlaczego?Wspomnę ze w domu dziecka przebywałam od 12roku zycia.Bardzo proszę o jakąkolwiek odpowiedż.
Pomoc finansową na usamodzielnienie otrzymuje się po spełnieniu kilku warunków, a więc nie jest ona obligatoryjna tylko z faktu bycia wychowankiem domu dziecka. Dodatkowo, to świadczenie przyznaje i wypłaca centrum pomocy a nie placówka.
Opisz dokładniej swoją sytuację
uczysz się ? Masz opiekuna usamodzielnienia? Odmówiła ci dyrektor placówki czy dyrektor ośrodka pomocy społecznej?
Czy masz napisany plan usamodzielnienia? czy Jest aktualizowany? czy go realizujesz ? czy jest w nim zapis że chcesz się starać o taką pomoc w 2010r?
o co konkretnie prosiłaś? i czy prosiłaś na piśmie czy to była rozmowa między tobą a dyrektorem ?
Czy na pewno chcesz przeznaczyć pieniądze na remont mieszkania które nie jest twoje i możesz w nim nie mieszkać po remoncie?
napisz te kilka rzeczy.