Wyrok TK z X 2014 - Świadczenia rodzinne

Strona 3 z 5    [ Posty: 41 ]

Napisano: 22 lis 2014, 20:54

Wyrok oczekuje na publikację w Dzienniku Ustaw i publikację przez Trybunał Konstytucyjny pełnego, pisemnego uzasadnienia. Po ukazaniu się publikacji, ja sugerowałabym pobierającym ZDO, składanie wniosków o wznowienie postępowania o przyznanie ŚP. Ciekawi mnie treść podstawy-odmowy OPS. Nic się nie ryzykuje. Najwyżej będzie odmowa i odwołanie do SKO. Oj będzie ciekawie, oj będzie.
niunia

Napisano: 23 lis 2014, 19:00

niunia pisze:Wyrok oczekuje na publikację w Dzienniku Ustaw i publikację przez Trybunał Konstytucyjny pełnego, pisemnego uzasadnienia. Po ukazaniu się publikacji, ja sugerowałabym pobierającym ZDO, składanie wniosków o wznowienie postępowania o przyznanie ŚP. Ciekawi mnie treść podstawy-odmowy OPS. Nic się nie ryzykuje. Najwyżej będzie odmowa i odwołanie do SKO. Oj będzie ciekawie, oj będzie.
Komisja Praw Człowieka, Praworządności i Petycji https://senat.atmitv.pl/SenatConsole/Tra ... 8KPCPP2181
Gość 45

Napisano: 24 lis 2014, 12:52

Po części to ten Mazurkiewicz ma trochę rację, gdyz w duzej części dewagacje sedziów trybunału sa nadużywaniem uprawnien jakie daje im konstytucja i ustawa o trybunale i bawią sie w tworzenie kształtu regulacji,a co tak naprawdę przysługuje jedynie ustawodawcy.
Skutkiem wyroku zakresowego jest częściowa utrata mocy obowiązującej przepisu, polegająca na wyłączeniu możliwości jego stosowania w zakresie oznaczonym w wyroku, a tym zakresem jest jedynie różnicowanie opiekunów dorosłych niepelnosprawnych, ze względu na moment powstania niepelnosprawności u ich podopiecznego.
Tylko teraz wszystko zalezy jak podejdą do tego sądy.
m&m

Napisano: 24 lis 2014, 15:26

Sądy już uchylają decyzję organu właściwego odmawiajacego przyznania świadczenia pielęgnacyjnego osobie opiekującej się dorosłym niepełnosrawnym członkiem rodziny. Na ten temat art. w gazecie prawnej pt. "Sprawy o świadczenia wracają do gmin"
magnolia

Napisano: 24 lis 2014, 16:41

I cóż z tego , ze wracają, skoro one wracają dla dalszego wałkowania sie spraw, żeby trafiły ponownie do sądu, kiedy ten już będzie miał jasność sytuacji.
Dla spraw w toku sady powinny wydawac merytoryczne wyroki, żeby organ mógł zastosować sie do ich wykładni.
m&m

Napisano: 25 lis 2014, 8:59

m&m pisze:Dla spraw w toku sady powinny wydawac merytoryczne wyroki
Chyba nie mogą. Ale mimo wszystko jeśli z orzeczenia wynika, że świadczenie należy przyznać, organ musi to zrobić.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 25 lis 2014, 23:40

Z orzeczenia, to znaczy, że jeśli stwierdza, ze klientowi przysługuje wznowienie postępowania,tak jak miało to miejsce w cytowanym bodajże w tym temacie juz orzeczeniu po wyroku trybunału, to wznawiasz i przyznajesz?
m&m

Napisano: 26 lis 2014, 9:38

Wznawiam oczywiście ale nie wiem co robię, bo się nad tym nie zastanawiałem ;) Miałem wyroki uchylające odmowy SZO w których sąd twierdził, że ustalenie prawa do świadczenia pielęgnacyjnego (kiedyś) jest równoznaczne z rezygnacją z zatrudnienia na potrzeby SZO i zamiarem ustawodawcy nie było pozbawienie nikogo prawa do pomocy - no i co miałem zrobić? Przyznawałem SZO zgodnie z wytycznymi. Organ nie ma wyjścia.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 26 lis 2014, 9:39

m&m pisze:Z orzeczenia
Orzeczenia sądu oczywiście.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 26 lis 2014, 9:45

Organ nie ma wyjscia jak SKO przepuści i nie złozy kasacji. A oni do sprawy tez podchodzą wybiórczo.
m&m

Strona 3 z 5    [ Posty: 41 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x