wyrównanie dla rolników??????????? - Świadczenia rodzinne

Strona 13 z 14    [ Posty: 133 ]

Napisano: 05 maja 2014, 12:53

Dla przykładu : rolnik jest zatrudniony i opłaca składki w ZUS , natomiast małżonek rolnika ma staż w ZUS 35 lat . Teraz opłaca składki w KRUS(ustawowo). Czy dalej opłaca mu się opłacać składki w KRUS , skoro emerytury nigdy nie będzie miał z KRUS . Zdrowotnie może ubezpieczyć się przy zatrudnionym małżonku .
Gość

Napisano: 05 maja 2014, 12:57

MJ75 pisze:
Gość pisze:
MJ75 pisze:Nie ma możliwości wyrejestrowania się z KRUS jeżeli ma się ponad 1 ha lub jest się małżonkiem rolnika. Nie ma szans żeby KRUS wyrejestrował.
Tu bym z tobą polemizowała . Zaprzestanie prowadzenia lub zaprzestanie pracy w gospodarstwie rolnym , może być podstawą do wyrejestrowania z KRUS . Tylko jest pytanie , czy rolnik , małżonek zechce to zrobić .

Sama mam gospodarstwo rolne więc trochę się w tym orientuję. Poza tym będąc ostatnio w KRUSie stałam w kolejce za Panią która chciała się wyrejestrować bo stwierdziła że jej się nie opłaci odprowadzać jeszcze tyle lat składek krusowskich. Nie było nawet mowy o wyrejestrowaniu. Jedynym wyjściem jest przepisanie lub sprzedanie gospodarstwa.
Ale my tu rozmawiamy o rolnikach , małżonkach rolników , opiekunach osób bliskich , wkrótce pobierających ZdO , a nie o rolnikach chcących się wyrejestrować .
Gość

Napisano: 05 maja 2014, 13:22

O czym tu mówić. Przecież każdy rolnik napisze oświadczenie, ze nie pracuje bądź zaprzestał prowadzenia gospodarstwa rolnego. A składki będzie dalej opłacał. Oficjalnie w gospodarstwie nie pracuje bo zajmuje się osobą wymagającą opieki ale gdy uzyska odpowiedni wiek i lata składkowe pójdzie do KRUS po emeryturę. No bo przecież się należy, składki były odprowadzane bo pracował w gospodarstwie. A o dochodzie z gospodarstwa w przypadku SZO już nie wspomnę. No ale jeśli naszym politykom to nie przeszkadza to proszę bardzo. Ja wezmę oświadczenie i przyznam rolnikowi.
MJ75

Napisano: 05 maja 2014, 13:32

MJ75 pisze:O czym tu mówić. Przecież każdy rolnik napisze oświadczenie, ze nie pracuje bądź zaprzestał prowadzenia gospodarstwa rolnego. A składki będzie dalej opłacał. Oficjalnie w gospodarstwie nie pracuje bo zajmuje się osobą wymagającą opieki ale gdy uzyska odpowiedni wiek i lata składkowe pójdzie do KRUS po emeryturę. No bo przecież się należy, składki były odprowadzane bo pracował w gospodarstwie. A o dochodzie z gospodarstwa w przypadku SZO już nie wspomnę. No ale jeśli naszym politykom to nie przeszkadza to proszę bardzo. Ja wezmę oświadczenie i przyznam rolnikowi.
Nie ten wątek , nie ten temat , nie to forum .
Gość

Napisano: 05 maja 2014, 14:03

Przepraszam ale mój post wczesniejszy był nie do końca prawidłowy. Dla zasiłku dla opiekuna też jest wymagane oświadczenie o zaprzestaniu prowadzenia przez nich gospodarstwa rolnego art. 3 ustawy z dnia 4 kwietnia 2014r.o ustaleniu i wypłacie zasiłków dla opiekunów. Czy dobrze rozumiem, że jeśli osoba bedąca kawalerem, posiadająca gospodarstwo rolne, złoży mi oświadczenie, że zaprzestaje prowadzenia gospodarstwa rolnego to mam to przyjąć i wyrównanie wypłacić ??? A co z dalszą wypłatą, jeśli wywiad który musimy przeprowadzić dla zasiłku dla opiekuna przyznanego od dnia w życie ustawy wyjdzie że Pan Kawaler musi jednak pracować w gospodarstwei rolnym bo owo normalnie funkcjonuje ???
szamanka

Napisano: 05 maja 2014, 14:13

Jaki sens miałoby wyrejestrowanie się się z KRUS? Przecież wtedy gmina musiałaby opłacać za niego jeszcze składki. Nie brnijmy zbyt za daleko z tymi wywodami.
emma

Napisano: 05 maja 2014, 14:25

Tak racja , nie brnijcie dalej bo nie macie pojęcia o tej pracy i nie potrafi jedna z drugą ustawy przeczytac ze zrozumieniem,tylko dalej swoje interpretacje żenada.
SKO

Napisano: 05 maja 2014, 17:49

prowadzenie gospodarstwa rolnego

ustawa o kształtowaniu ustroju rolnego określa co to oznacza osobiste prowadzenie gospodarstwa rolnego art. 6 ust. 2
np rolnik osobiście pracuje w gospodarstwie, osobiście składa oświadczenia woli - umowy z dostawcami, odbiorcami, bankami, ubezpieczycielami, zamieszkuje na terenie gospodarstwa umożliwiajacym pracę w tym gospodarstwie w wymiarze i z częstotliwością odpowiednią do charakteru prowadzonej produkcji
wyzbywać gospodarstwa się nie musi, opłacony krus może mieć ale : art. 6 ust 2 ustawy o ustroju rolnym
...

Napisano: 05 maja 2014, 18:00

no i ???????????????????????????/
xvc

Napisano: 05 maja 2014, 18:21

Tak ten art. 6, ust.2 tej ustawy określa, że osobiście prowadzi się gospodarstwo rolne, jeżeli pracuje się w tym gospodarstwie i podejmuje się wszelkie decyzje dotyczące prowadzenia działalności rolniczej w tym gospodarstwie, dalej jest coś mowa o kwalifikacjach rolnika. Ale jak piszesz o jakimś zamieszkiwaniu i jak to się ma do świadczeń rodzinnych, to nie wiem ? Z tej ustawy się dowiedziałam, że nie kwalifikuję się do definicji rolnika indywidualnego a wszyscy mi mówią, że jestem. Może jeżeli uważasz, że jest to ważna kwestia, załącz coś więcej. Może poszukaj jeszcze innych ustaw , daj wskazówki gdzie ich szukać a my będziemy je czytać i zgłupiejemy w tym temacie jeszcze bardziej. Ja osobiście uważam, że nie znalazłaś żadnych rewelacji , bo my o nie pracowaniu i o nie kierowaniu to już wiemy.
wwo

Strona 13 z 14    [ Posty: 133 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x