Ale my tu rozmawiamy o rolnikach , małżonkach rolników , opiekunach osób bliskich , wkrótce pobierających ZdO , a nie o rolnikach chcących się wyrejestrować .MJ75 pisze:Gość pisze:Tu bym z tobą polemizowała . Zaprzestanie prowadzenia lub zaprzestanie pracy w gospodarstwie rolnym , może być podstawą do wyrejestrowania z KRUS . Tylko jest pytanie , czy rolnik , małżonek zechce to zrobić .MJ75 pisze:Nie ma możliwości wyrejestrowania się z KRUS jeżeli ma się ponad 1 ha lub jest się małżonkiem rolnika. Nie ma szans żeby KRUS wyrejestrował.
Sama mam gospodarstwo rolne więc trochę się w tym orientuję. Poza tym będąc ostatnio w KRUSie stałam w kolejce za Panią która chciała się wyrejestrować bo stwierdziła że jej się nie opłaci odprowadzać jeszcze tyle lat składek krusowskich. Nie było nawet mowy o wyrejestrowaniu. Jedynym wyjściem jest przepisanie lub sprzedanie gospodarstwa.
Nie ten wątek , nie ten temat , nie to forum .MJ75 pisze:O czym tu mówić. Przecież każdy rolnik napisze oświadczenie, ze nie pracuje bądź zaprzestał prowadzenia gospodarstwa rolnego. A składki będzie dalej opłacał. Oficjalnie w gospodarstwie nie pracuje bo zajmuje się osobą wymagającą opieki ale gdy uzyska odpowiedni wiek i lata składkowe pójdzie do KRUS po emeryturę. No bo przecież się należy, składki były odprowadzane bo pracował w gospodarstwie. A o dochodzie z gospodarstwa w przypadku SZO już nie wspomnę. No ale jeśli naszym politykom to nie przeszkadza to proszę bardzo. Ja wezmę oświadczenie i przyznam rolnikowi.