wyrównanie dla rolników??????????? - Świadczenia rodzinne

Strona 11 z 14    [ Posty: 133 ]

Napisano: 05 maja 2014, 7:48

ja dostalam z sadu z bialystoku ze uchylaja decyzje gminy giby i kolegium w suwalkach juz miesiac temu. nie mam odzewu ani z suwalk ani z gib.co mam robic. moze ktos podpowie.
jamnik

Napisano: 05 maja 2014, 8:38

to paranoja aby deklarowali co było. Uważam, że to dotyczy sytacji od dnia wejści a wzycie ustawy do końca ważnosci orzeczenia a co zwywiadem?
annagops

Napisano: 05 maja 2014, 9:08

Wg ,mnie rolnikom wyrównanie sie należy ale na przyszłość już nie. Ja bede dawać ośw. pod odpowiedzialności akarną zeby pisali że są rolnikami i tyle, daj eodmowe.
~becia

Napisano: 05 maja 2014, 11:43

Do jamnik, jeżeli z sądu dostałaś korzystny wyrok, to od dnia jego otrzymania liczy się miesiąc na jego uprawomocnienie. Jeżeli już ten czas minął to musisz iść do swojego ośrodka szukać pieniędzy.
wwo

Napisano: 05 maja 2014, 11:56

Ja myślę że obowiązek napisania oświadczenia przez rolnika ma zastosowanie w przypadku gdy tenże rolnik ubiega się o świadczenie o którym mowa a art. 16 a i 17 ustawy o świadczeniach rodzinnych tj. o świadczenie pielęgnacyjne i specjalny zasiłek opiekuńczy od dnia 15.05.2014r. (art. 17 pkt. 4 ustawy z dnia 4 kwietnia 2014 o ustaleniu i wypłacie zasiłków dla opiekunów). W art. tym nie ma mowy o zasiłku dla opiekuna. Na dzień 31.12.2012 nie było mowy w naszej ustawie o pisaniu oświadczeń o rezygnacji z pracy w gospodarstwie rolnym przy ubieganiu się o świadczenie pielęgnacyjne. Wyrównania zasiłku dla opiekuna robimy dla osób, które spełniają warunki ustawy w brzmieniu z 31.12.2012r. Dlatego wydaje mi się że rolnikom należy wyrównać świadczenie od 01 lipca 2013 jeśli spełniają pozostałe warunki.
Szamanka

Napisano: 05 maja 2014, 12:03

Co to znaczy, że rolnik zaprzestaje prowadzenia gospodarstwa rolnego? Ano... nic. :lol:
Rolnik jak siał, orał i brał dopłaty tak będzie to robił nadal. Podpisze Wam tylko g...no warty papierek, że pod odpowiedzialnością karną bla, bla, bla i tyle.
"Oko za oko, ząb za ząb, złotówka za złotówkę."
Kodeks Hammurabiego
ludek
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 23 cze 2006, 14:51
Zajmuję się:

Napisano: 05 maja 2014, 12:05

ale taki rolnik musi wyrejestrować sie z krus zeby dostać ten zasiłek
ania33

Napisano: 05 maja 2014, 12:10

ania33 pisze:ale taki rolnik musi wyrejestrować sie z krus zeby dostać ten zasiłek
Taka mądra(y) jesteś ? A kto będzie opłacał mu składki emerytalno-rentowe i zdrowotne ???
Gość

Napisano: 05 maja 2014, 12:13

Nie ma możliwości wyrejestrowania się z KRUS jeżeli ma się ponad 1 ha lub jest się małżonkiem rolnika. Nie ma szans żeby KRUS wyrejestrował.
MJ75

Napisano: 05 maja 2014, 12:14

Z KRUS nie musi sie wyrejestrować patrz art 15 ust.2 pkt 2 2b
mała mii

Strona 11 z 14    [ Posty: 133 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x