ja dostalam z sadu z bialystoku ze uchylaja decyzje gminy giby i kolegium w suwalkach juz miesiac temu. nie mam odzewu ani z suwalk ani z gib.co mam robic. moze ktos podpowie.
Wg ,mnie rolnikom wyrównanie sie należy ale na przyszłość już nie. Ja bede dawać ośw. pod odpowiedzialności akarną zeby pisali że są rolnikami i tyle, daj eodmowe.
Do jamnik, jeżeli z sądu dostałaś korzystny wyrok, to od dnia jego otrzymania liczy się miesiąc na jego uprawomocnienie. Jeżeli już ten czas minął to musisz iść do swojego ośrodka szukać pieniędzy.
Ja myślę że obowiązek napisania oświadczenia przez rolnika ma zastosowanie w przypadku gdy tenże rolnik ubiega się o świadczenie o którym mowa a art. 16 a i 17 ustawy o świadczeniach rodzinnych tj. o świadczenie pielęgnacyjne i specjalny zasiłek opiekuńczy od dnia 15.05.2014r. (art. 17 pkt. 4 ustawy z dnia 4 kwietnia 2014 o ustaleniu i wypłacie zasiłków dla opiekunów). W art. tym nie ma mowy o zasiłku dla opiekuna. Na dzień 31.12.2012 nie było mowy w naszej ustawie o pisaniu oświadczeń o rezygnacji z pracy w gospodarstwie rolnym przy ubieganiu się o świadczenie pielęgnacyjne. Wyrównania zasiłku dla opiekuna robimy dla osób, które spełniają warunki ustawy w brzmieniu z 31.12.2012r. Dlatego wydaje mi się że rolnikom należy wyrównać świadczenie od 01 lipca 2013 jeśli spełniają pozostałe warunki.
Co to znaczy, że rolnik zaprzestaje prowadzenia gospodarstwa rolnego? Ano... nic.
Rolnik jak siał, orał i brał dopłaty tak będzie to robił nadal. Podpisze Wam tylko g...no warty papierek, że pod odpowiedzialnością karną bla, bla, bla i tyle.
"Oko za oko, ząb za ząb, złotówka za złotówkę." Kodeks Hammurabiego