Matka niepełnosprawnego dziecka.Decyzja wygasła 30 czerwca 2013. Od lipca odmowa z racji bycia rolnikiem.Odwołanie do SKO- odmowa. Skarga do Sądu- do tej pory brak rozpoznania. Co w takiej sytuacji robić? Składać wniosek na nowe śp, wniosek o wyrównanie czy czekać na wyrok sądu? Odpiszcie!
Jeśli CI świadczenie wcześniej przyznane wygasił ośrodek, to masz prawa nabyte składasz wniosek o ZDO ,żeby zaklepać termin i spokojnie czekasz na rozstrzygnięcie sądu. A tak w ogóle do zadzwoń do sądu i się dopytaj co tak długo. Uważam, że wniosek ze względu na określone terminy trzeba złożyć, ale tak szczerze to lepiej jakby sąd uwzględnił Twoją skargę.
Jeżeli sąd uwzględni twoją skargę to będzie Ci przysługiwał zwrot świadczenia w wys. 820zł/mc. Ale jeżeli SKO złoży kasację od tego wyroku do NSA sprawa się może przeciągnąć. Natomiast ubiegając się o zasiłek dla opiekuna i o zwrot od 01.07.2013r. ubiegasz się zwrot zasiłku w wys. 520zł/mc.i żeby otrzymać prawo do tego zasiłku należy przejść pozytywnie weryfikację, jaką przeprowadzą na Twojej osobie prac. świadczeń. I jeszcze jedna sprawa , skoro urzędnik raz odmówił przyznania świadczenia dla rodzica rolnika ( a przecież miał wybór , również mógł przyznać, jak to robiono w innych ośrodkach) to trzeba uznać, że mamy do czynienie z urzędnikiem "zołzą" i nie będzie nam przychylny.
Wwo ja wlasnie sie obawiam tego urzednika ''zolzy''i ze znowu rzuca mi klody pod nogi.Mam jeszcze pytanie co mam zrobic,czy skladac wniosek o zwrot czy najpierw o sp.czy dwa wnioski od razu?Zakladam,ze w opiece beda mi utrudniac wszystko i moga mi zle doradzic,wiec pytam tu.
Do Antosi. Ja też jeszcze nie wiem, mamy trochę czasu może ktoś z piszących tu urzędników nam podpowie, będą mieli szkolenia, czyli lepszą taką praktyczną wiedzę. Sama do swojego ośrodka planuje pójść w przyszłym tygodniu. Myślę, że najlepiej dla nas byłoby złożyć dwa wnioski, konkretnie oznaczone terminami. Czyli wniosek o przyznanie ZDO od dnia 01.07.2013r. do 14.05.2014r. a drugi wniosek o przyznanie świadczenia pielęgnacyjnego od dnia 15.05.2015r.Ale czy to będzie dobrze tak zrobić , nie wiem.
A jaki jest termin składania wniosków o wyrównanie ZdO? Gdzieś czytałam że chyba 4 mies., ale pewna nie jestem.Gdyby tak było, to chyba lepiej byłoby dla mnie poczekać na wyrok sądu- gdyby był korzystny to musieli by mi zwrócić zaległe świadczenie pielęgnacyjne, jak nie- wtedy składam wniosek o ZdO. I nie wiem czy mogę złożyć dwa wnioski jednocześnie, tym bardziej, że wszystkie papiery poszły do sądu i sprawa jeszcze nie rozpatrzona. A wnioski o świadczenie pielęgnacyjne to chyba i tak dopiero po 15 maja-chyba że się mylę to mnie poprawcie i doradźcie
Antosia, www - z jakich województw jesteście- odwoływałyście się też do sądu?
Jatoja ja z wielkopolskiego,ja tylko do sko,pozniej zalowalam,ze nie odwolalam sie dalej.W lutym skladalam ponownie wniosek o sp z mysla ze pojde do sadu jak dostane odmowe ,ale jak pojawilo sie swiatelko w tunelu dla rolnikow to juz sie nie odwolywalam,tylko czekam cierpliwie na rozwoj wydarzen.Jatoja,a Ty z jakiego wojewodztwa jestes?
Mi sąd oddalił skargę, czekam na uzasadnienie, ale myślę wystąpić z wnioskiem o ZDO i świadczenie pielęgnacyjne i złożyć do ośrodka po 15.05.2014, jak nie będą chcieli rozpatrzyć to sobie wnioski będą czekać. Uważam, że wniosek o ZDO powinni rozpatrzyć, bo to chodzi o wygaszenie wcześniej przyznanego mi świadczenia pielęgnacyjnego i jest to realizacja wyroku Trybunału. Natomiast ja w sądzie miałam sprawę o odmowę przyznania mi świadczenia od 01.07.2013r.Ale jak będzie zobaczymy.
antosia pisze:Jatoja,a Ty z jakiego wojewodztwa jestes?
Śląsk
Jak coś będziecie wiedzieć, to piszcie tu na forum.Teraz trzeba uważać by czegoś nie przeoczyć i coś pochopnie nie zrobić bo i tak jesteśmy z kasą do tyłu już 10 miesięcy i nikogo nie obchodzi co nasze dzieci w tym czasie jadły i jaką miały rehabilitację.