wyrównanie dla rolników??????????? - Świadczenia rodzinne

Strona 10 z 14    [ Posty: 133 ]

Napisano: 03 maja 2014, 21:44

Matka niepełnosprawnego dziecka.Decyzja wygasła 30 czerwca 2013. Od lipca odmowa z racji bycia rolnikiem.Odwołanie do SKO- odmowa. Skarga do Sądu- do tej pory brak rozpoznania. Co w takiej sytuacji robić? Składać wniosek na nowe śp, wniosek o wyrównanie czy czekać na wyrok sądu? Odpiszcie!
jatoja

Napisano: 03 maja 2014, 22:59

Jeśli CI świadczenie wcześniej przyznane wygasił ośrodek, to masz prawa nabyte składasz wniosek o ZDO ,żeby zaklepać termin i spokojnie czekasz na rozstrzygnięcie sądu. A tak w ogóle do zadzwoń do sądu i się dopytaj co tak długo. Uważam, że wniosek ze względu na określone terminy trzeba złożyć, ale tak szczerze to lepiej jakby sąd uwzględnił Twoją skargę.
wwo

Napisano: 04 maja 2014, 16:31

a dlaczego lepiej aby sad uwzglednil skarge.
jamnik

Napisano: 04 maja 2014, 17:42

Jeżeli sąd uwzględni twoją skargę to będzie Ci przysługiwał zwrot świadczenia w wys. 820zł/mc. Ale jeżeli SKO złoży kasację od tego wyroku do NSA sprawa się może przeciągnąć. Natomiast ubiegając się o zasiłek dla opiekuna i o zwrot od 01.07.2013r. ubiegasz się zwrot zasiłku w wys. 520zł/mc.i żeby otrzymać prawo do tego zasiłku należy przejść pozytywnie weryfikację, jaką przeprowadzą na Twojej osobie prac. świadczeń. I jeszcze jedna sprawa , skoro urzędnik raz odmówił przyznania świadczenia dla rodzica rolnika ( a przecież miał wybór , również mógł przyznać, jak to robiono w innych ośrodkach) to trzeba uznać, że mamy do czynienie z urzędnikiem "zołzą" i nie będzie nam przychylny.
wwo

Napisano: 04 maja 2014, 18:19

Wwo ja wlasnie sie obawiam tego urzednika ''zolzy''i ze znowu rzuca mi klody pod nogi.Mam jeszcze pytanie co mam zrobic,czy skladac wniosek o zwrot czy najpierw o sp.czy dwa wnioski od razu?Zakladam,ze w opiece beda mi utrudniac wszystko i moga mi zle doradzic,wiec pytam tu.
antosia

Napisano: 04 maja 2014, 19:32

Do Antosi. Ja też jeszcze nie wiem, mamy trochę czasu może ktoś z piszących tu urzędników nam podpowie, będą mieli szkolenia, czyli lepszą taką praktyczną wiedzę. Sama do swojego ośrodka planuje pójść w przyszłym tygodniu. Myślę, że najlepiej dla nas byłoby złożyć dwa wnioski, konkretnie oznaczone terminami. Czyli wniosek o przyznanie ZDO od dnia 01.07.2013r. do 14.05.2014r. a drugi wniosek o przyznanie świadczenia pielęgnacyjnego od dnia 15.05.2015r.Ale czy to będzie dobrze tak zrobić , nie wiem.
wwo

Napisano: 04 maja 2014, 20:45

A jaki jest termin składania wniosków o wyrównanie ZdO? Gdzieś czytałam że chyba 4 mies., ale pewna nie jestem.Gdyby tak było, to chyba lepiej byłoby dla mnie poczekać na wyrok sądu- gdyby był korzystny to musieli by mi zwrócić zaległe świadczenie pielęgnacyjne, jak nie- wtedy składam wniosek o ZdO. I nie wiem czy mogę złożyć dwa wnioski jednocześnie, tym bardziej, że wszystkie papiery poszły do sądu i sprawa jeszcze nie rozpatrzona. A wnioski o świadczenie pielęgnacyjne to chyba i tak dopiero po 15 maja-chyba że się mylę to mnie poprawcie i doradźcie ;)
Antosia, www - z jakich województw jesteście- odwoływałyście się też do sądu?
jatoja

Napisano: 04 maja 2014, 21:24

Jatoja ja z wielkopolskiego,ja tylko do sko,pozniej zalowalam,ze nie odwolalam sie dalej.W lutym skladalam ponownie wniosek o sp z mysla ze pojde do sadu jak dostane odmowe ,ale jak pojawilo sie swiatelko w tunelu dla rolnikow to juz sie nie odwolywalam,tylko czekam cierpliwie na rozwoj wydarzen.Jatoja,a Ty z jakiego wojewodztwa jestes?
antosia

Napisano: 04 maja 2014, 21:28

Mi sąd oddalił skargę, czekam na uzasadnienie, ale myślę wystąpić z wnioskiem o ZDO i świadczenie pielęgnacyjne i złożyć do ośrodka po 15.05.2014, jak nie będą chcieli rozpatrzyć to sobie wnioski będą czekać. Uważam, że wniosek o ZDO powinni rozpatrzyć, bo to chodzi o wygaszenie wcześniej przyznanego mi świadczenia pielęgnacyjnego i jest to realizacja wyroku Trybunału. Natomiast ja w sądzie miałam sprawę o odmowę przyznania mi świadczenia od 01.07.2013r.Ale jak będzie zobaczymy.
wwo

Napisano: 04 maja 2014, 22:39

antosia pisze:Jatoja,a Ty z jakiego wojewodztwa jestes?
Śląsk
Jak coś będziecie wiedzieć, to piszcie tu na forum.Teraz trzeba uważać by czegoś nie przeoczyć i coś pochopnie nie zrobić bo i tak jesteśmy z kasą do tyłu już 10 miesięcy i nikogo nie obchodzi co nasze dzieci w tym czasie jadły i jaką miały rehabilitację.
jatoja

Strona 10 z 14    [ Posty: 133 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x