Wyrównanie DM - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 12 maja 2014, 11:06

Proszę o odp. Nigdy nie miałam takiej sytuacji. Pan złożył wniosek o dodatek mieszkaniowy 23.04.2014 r. ale bez wszystkich dokumentów. Brakujące dokumenty dostarczył dzisiaj. Czy DM za miesiąc maj powinnam wypłacić razem z wypłatą czerwcową?
XxXx

Napisano: 12 maja 2014, 11:38

tak
Gość

Napisano: 12 maja 2014, 12:01

DZIĘKUJĘ :)
Gość

Napisano: 12 maja 2014, 12:42

Doprawdy nie ma za co.
Dodatek trzeba wypłacić jak najszybciej, migiem, przecież należy się od 1 maja - czyż nie? Nie widzę podstaw do zwlekania przez miesiąc.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 12 maja 2014, 15:49

Ja w takim przypadku wyrównuję z dodatkiem w następnym miesiącu. Dodatki przelewamy na konta zarządców do 10 każdego miesiąca i tylko raz w miesiącu robimy przelewy.
Gość

Napisano: 13 maja 2014, 9:25

To jedynie wynik indywidualnej organizacja pracy. W taki sposób gmina umyślnie naraża innych na konsekwencje. Niby obiecuje dodatek od 1 maja, zarządca i wnioskodawca oczekują ich w maju, DO 10. maja, ale z racji opieszałości urzędu muszą łożyć swoje środki lub inaczej cierpieć, w tym czasie gmina uzyskuje nienależne korzyści, choćby odsetki bankowe.

Z ustawy nie wynika, że wypłaca się tylko 1 raz w miesiącu i że trzeba czekać na kolejną transzę.
PCW
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 13 maja 2014, 10:41

PCW o czym ty piszesz? Jaka opieszałość urzędników?
Wnioskodwca sam zawalił nie nie przedstawił wszystkich dokumentów. Poza tym wypłata DW jest do 10 każdego m-ca. Oczywiśnie nikt nie zabrania zrobić wypłatę 2 x w miesiącu, a nawet 3, 4, 5 (aż do 31) Tylko ktoś kto tak myśli chyba jednym przyciskiem roby wypłaty i przelewy. Ja na lażdej liście mam 5 podpisów (do zatwierdzenia): mój, szefowej, z-cy, skarbnika, burmistrza, aby je zebrać muszę pobiegać po całym urzędzie i zajmuje to min. 2 dni.Do tego księgowość, i ewentualie lista wypłat gotówkowych zanieśc do kasy OPS (10 min. drogi). Jest to masa roboty!!!!
Dla tych co co robią listy dodatkow zyczę "wesołych świąt".
BooBoo

Napisano: 13 maja 2014, 12:30

Mamy jak widać różne doświadczenia.
Bo u mnie procedura cała zajmuje w sumie może ze 3 minuty (licząc od ostatniego wydruku), a i księgowość nie krzywiła się ani raz.
PCW
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 13 maja 2014, 12:58

To kochani zależy od. Na pewno ustawa przewiduje do 10 tego miesiąca z góry. Jeżeli decyzja jest z 9 maja 2014 r. to jeżeli jest informacja o 14 dniach możliwości odwołania się (chyba że zawiera art 108 kpa) to wypłata po 14 dniach najlepiej do końca miesiąca a pozostałe do 10 tego m-ca z góry. Praktycznie oznacza to, że data początkowa biegu sześciomiesięcznego okresu, w którym wnioskodawca ma być uprawniony do otrzymywania dodatku mieszkaniowego, powinna pokrywać się z datą, w której decyzja o przyznaniu dodatku mieszkaniowego staje się prawnie wykonalna. Decyzja przyznająca (m.in.zgodnie z Uchwałą Składu Siedmiu Sędziów Sądu Najwyższego z dnia 9 października 1997 r. III ZP 23/97)powinna zostać ustalona na początek miesiąca kalendarzowego skoro przepis ustawy przesądza, że dodatek przyznawany jest na 6 m-cy i zawsze powinna umożliwić organowi wywiązanie się z obowiązku wypłacenia należnego DM do 10 tego każdego m-ca z góry.
4lyczki
Praktykant
Od: 13 maja 2014, 10:32
Zajmuję się:

Napisano: 13 maja 2014, 13:18

Dobre, dobre:
4lyczki pisze: do 10. każdego m-ca z góry (poprawka PCW).
Inne już mniej
4lyczki pisze: jeżeli jest informacja o 14 dniach możliwości odwołania się (chyba że zawiera art 108 kpa) to wypłata po 14 dniach
To nie tak. Należy obowiązkowo wypłacić bez czekania, w efekcie zapis o tych 14 dniach jest moim zdaniem nieporozumieniem. Jest bowiem wyraźny przepis ustawy:
8. Wniesienie odwołania od decyzji, o której mowa w ust. 7, nie powoduje wstrzymania wypłaty tego dodatku.
PCW
VIP
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x