brak za faktury za energię - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 2    [ Posty: 16 ]

Napisano: 12 maja 2014, 14:46

Proszę o pomoc.
Wnioskodawca od 4 lat ma odciętą energię,brak faktury za prąd,jak wyliczyć u Niego cenę 1 kwh?
Do tej pory w takich przypadkach lub przy braku faktury z innych powodów braliśmy pod uwagę cenę 1 kwh podaną przez Tauron,ale prawdopodobnie było to działanie błędne.
BBB

Napisano: 13 maja 2014, 8:08

Nie wiem jak u ciebie jest u mnie PGE przy każdej zmianie wydaje oficjalny dokument z cenami dla każdej z taryf i jak ktoś nie ma faktury to biorę cenę. Dowiedz się tylko jaką wnioskodawca wcześniej miał taryfę.
MZv2

Napisano: 13 maja 2014, 9:41

BBB pisze: prawdopodobnie było to działanie błędne.
A ja mam jednak inne zdanie. Jeśli bowiem ktoś nie dostaje rachunków za energię, powody mogą być różne (!!!), to nie jest powód karania go brakiem ryczałtu na opał, bo przecież niezależnie od elektryczności musi kupować także inne media i jednocześnie nie widać racjonalnej zależności między tymi wydatkami, która by usprawiedliwiała pozbawienie ryczałtu.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 13 maja 2014, 9:48

Swoją drogą to zastawiające. Gazu można nie mieć. Centralnego ogrzewania (zdalaczynnego) też. Ciepłej wody też. Jak więc jest możliwe myślenie, że niemożliwe jest nie mieć zakupów energii elektrycznej??? :idea:
A ja uważam, że można nie mieć takich zakupów i tu widzę kolejny feler przepisów.
PCW
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 13 maja 2014, 11:55

w/g stanowiska Min.Transportu, Budown. i Gosp.Morskiej Depart.Mieszkalnictwa z 2012r gdy jest odcięty prąd należy przyjąć cenę kwh obliczoną dla innego wnioskodawcy z sąsiędztwa
nie mogę załączyc tu tej opinii, ale ewent. na e-mail tak
aga1

Napisano: 13 maja 2014, 13:03

Opinie może i niezła, tylko czy na pewno ten sąsiad ma dobrą cenę, a drugi mniej dobrą??? Że ma taryfę nocną, a ten drugi specjalne ulgi (np. ze względu na pracę)??? Albo że faktura obejmowała lepszy okres??? No, nie wiem.

Czyż średnia z paru podobnych wniosków nie byłaby trafniejsza?

A może jednak w takiej sytuacji według najpopularniejszej aktualnej taryfy zakładu energetycznego, choćby na telefon - jak już tu było podpowiadane.

No to mamy 3 sposoby. Wybór zostawiam autorom obliczeń
PCW
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 13 maja 2014, 14:04

ja dzwonie do zakładu energetycznego i pytam o cene 1kwh, sporządzam notatke z rozmowy i licze dodatek
Bożena1303

Napisano: 07 cze 2016, 11:29

Kochani a co na to ustawa o dodatkach mieszkaniowych a w sczególności rozporządzenie RM??????
Dlaczego pytacie w Tauronie, PGE a nie np w Enei, Centrum Energetycznym albo jakiejkolwiek innej firmie?? Na jakiej podstawie wybieracie jedną z nich i jak ustalicie koszty przesyłu jak zapytacie o cenę 1 kWh???
A w rozrządzeniu jest: "§ 3.1.Jeżeli lokal mieszkalny nie jest wyposażony .........uznaje się równowartość 5 kilowatogodzin energii elektrycznej według rachunku za ostatni okres rozliczeniowy,..." Dla tego wnioskodawcy ostatni okres rozliczeniowy był przed 4 laty.
Zico

Napisano: 07 cze 2016, 13:43

ludzie nie róbcie problemów tam gdzie ich nie ma ;)

telefon w dłoń i dzwońcie na infolinie ogólną do PGN 42 222 22 22 i ustalić cenę 1 kWh dla gospodarstw indywidualnych .
dlaczego to rozwiązanie jest dobre?
bo zazwyczaj stawka jest bardzo zbliżona do poziomu realnego zużycia wynikającego z faktur doręczanych przez innych Wnioskodawców posiadających faktury.
sposób szybki łatwy i przyjemny , co najważniejsze skuteczny.
nikt nie będzie darł szat zapewniam was jeśli stawka bedzie 0,5926 a nie 0,5930
brodafix

Napisano: 07 cze 2016, 15:24

Mam ochotę te szaty drzeć, bo czy można ignorować rozporządzenie Rady Ministrów?? to w jakim celu zostało ono wydane....? pomyślcie
Sabinka

Strona 1 z 2    [ Posty: 16 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x