wywiad srodowiskowy - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 12 maja 2014, 13:55

Witam
Mam ciężki przypadek i szukam pomocy
sytuacja ma się następująco: wpłynął do mnie wniosek 89 letniej kobiety. Z faktury za energię(6 m-czne rozliczenie) wynika że zużycie wynosi 0 kWh, czyli Pani nie mieszka w lokalu pół roku minimum. Dowiedziałam się że przebywa u córki w innym mieście. Wiec postanowiłam wybrać się na wywiad. Wysłałam pismo i czekałam, aż dostałam prośbę o to czy wywiad może odbyć się na innej ulicy bo Wnioskodawczyni jest starszą osobą i przebywa u siostry. Czy tak można? w ustawie wyraźnie jest, ze wywiad ma się odbyć w miejscu zamieszkania Wnioskodawcy. I co dalej skoro ja wiem, ze ona tam nie mieszka, a córka przywiozła ją tylko na wywiad. POMOCY
Ewelina L

Napisano: 13 maja 2014, 8:32

Co dalej?
Sprawa jest delikatna i trudno znaleźć jedynie słuszne rozwiązanie. Ja proponuję przeprowadzić ten wywiad, choćby pod innym adresem, ale starać się wyjaśnić sytuację. To także dobra okazja, by tłumaczyć i przekonywać, że sytuacja jest niezręczna, że dodatek raczej się nie należy, że niech to będzie ostatni raz itp.
Z drugiej strony problem nie będzie długotrwały, a trzeba też zrozumieć sytuację, że utrzymanie mieszkania jest konieczne i że prawdopodobnie potrzebne jest wsparcie gminy. Na ile naprawdę potrzebne, to właśnie ma ustalić wywiad.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 13 maja 2014, 11:04

Wywiad przeprowadza się w miejscu zamieszkania wnioskodawcy. Jeśli masz na piśmie, że wnioskodawca przebywa u siostry to poszłabym tam i ustaliła: od kiedy, czy ma tam swoje rzeczy, kto zajmuje jej lokal , czy jest pusty.
Po wywiadzie wydałabym dec. negatywną.
Skora wnioskodawca nie mieszka to może wynając lokal i opłaty będa pokrywane. Dlaczego gmina mialaby płacic za pusty lokal.
BooBoo

Napisano: 13 maja 2014, 12:53

Z ludzkiego podejścia do sprawy. Po pierwsze ten lokal zapewne wcale nie jest pusty. Po drugie zapewne ta osoba ma tam swoje rzeczy i chce wrócić. Podobnie jak ze szpitala czy z aresztu. Czyż każdego chorego albo aresztowanego pozbawiamy dodatku? Ano nie. Tu można podejść analogicznie.
Jeśli zaś razi kogo wywiad w trzecim miejscu, to zgoda, niech zorganizują samochód i przewiozą babcię na tę godzinę na właściwsze miejsce. Tylko czy na pewno efekt będzie lepszy?
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x