a ustawa podlega regułom interpretacyjnym. Na pewno nie ma żadnej reguły w komunikacie MPiPSu, są w uchwale NSA.
Zrozum mnie, ja naprawdę nie chcę dyskryminować rolników, ale dopóki tej uchwały nie było, Twoje stanowisko było do obrony, tak jak wszystkie decyzje wydane przed ta uchwałą, bo jak wspomniałem, orzecznictwo było niejednorodne. Obecnie, do zmiany przepisów, wydawanie decyzji sprzecznych z wykładnią NSA jest co najmniej ryzykowne. Kontrola UW pewnie Ci tego nie zarzuci, co do NIK-u już bym taki pewny nie był.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
Ludzie, ludziska, opamiętajcie się, rolnikowi nie należny się żadne świadczenie w związku z opieka na członkiem rodziny, piszę to od 2010 roku, jednakże rolnik, który takie świadczenie dostał przed 1 stycznia 2013 na czas nieograniczony nabył takie prawo do świadczenia. Jest to prawo nabyte. Każdy rolnik który utracił świadczenie pielęgnacyjne w dniu 1 lipiec 2013, a miał przyznane do końca 2012 roku otrzyma dalej świadczenie pod innym tytułem lub tym samym jakie miał na koniec 2012 r. Dostanie również zaległości od 1 lipca 2013 r. Należy czytać wyrok TK z grudnia 2013 r. z logiką i doświadczeniem życiowym. Rolnikowi nie należy się żadne świadczenie nad opieka nad członkiem najbliższej rodziny koniec i .
@konik, ale my to doskonale wiemy, to właśnie miałem na myśli pisząc do Marty że \"uchwała 7 sędziów nie ma nic wspólnego z \"bezprawnym zabraniem SP\".\"
No może poza zbieżnością w czasie.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
Urzędnicy, uczeni w piśmie proszę pomóżcie małorolnej chłopce. Odebrano mi świadczenie pielęgnacyjne tylko dlatego, że jestem rodzicem rolnikiem. Czekam już ok.10-ciu miesięcy na rozstrzygnięcie sprawy, moja cierpliwość się kończy chcę protestować, zakładam zgrzebny wór i jadę do stolicy. Pytanie pod jakim urzędem mam zrobić protest czy: pod MPiPS myślę, że nie, od nich dostałam pismo że świadczenie mi nadal przysługuje. Czy pod parlamentem, myślę, że nie bo gdzie w ustawie jest zapisane, że rodzicowi rolnikowi świadczenie nie przysługuje, ba nawet podczas ostatniej nowelizacji w grudniu 2012 takich dokonano rozpisów i zapisów, że każdy umiejący czytać powinien wiedzieć jakie obecnie obowiązują kryteria. Czy pod NSA też chyba nie, bo przecież uchwała i sprawy na podstawie których ją przyjęto dotyczyła zapisów poprzedniej ustawy o świadczeniach rodzinnych. To pytam się kto jest winny całemu zamieszaniu z rodzicami rolnikami, myślę, że to niektórzy z Was, bo chcecie przeforsować przez Was wymyśloną tezę: że głupota rolnika stanowi negatywną przesłankę przyznania mu świadczenia pielęgnacyjnego\".I co z tego wynika dla mnie. Muszę dochodzić swoich praw w coraz to większych urzędach, u coraz to ważniejszych urzędników. A ile mnie to stresu i czasu kosztuje to tylko ja wiem. A co w tym czasie robi urzędnik? no cóż ma ciepłą posadkę, pije kawusię i jeszcze oglada się na premię. A co robi podatnik płaci za to wszystko.Jak nie mam racji to przepraszam, ale ja tak to widzę.