Wywiad alimentacyjny dla DPS. Pytanie. Proszę o pomoc - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 23 mar 2011, 22:12

Staramy się o umieszczenie babci w DPS bez ponoszenia odpłatności, gdyż na to nie stac. Babcia ma tylko jedną córkę - moją mamę, do wywiadu będzie brana mama, mój tata oraz ja - mam 23 lata, ale nie pracuję, zajmuję się babcią.
Dom babci został przepisany na moja siostrę 8 lat temu, o dom staramy się od 2 lat.
Czy moja siostra musi byc wpisywana do wywiadu ? Jest mężatką i biorąc jeszcze jej męza dochody może wyjsc za duży dochód (on zarabia tyle na m-c ile my mamy na 4 osoby).
Pomóżcie, musi byc ona i jej mąż, czy tylko ona czy w ogole bez nich ?
~madlenn

Napisano: 23 mar 2011, 22:13

Ach, zapomniałam dodac, że siostra nie mieszka w domu babci, babci mieszka sama, my dojeżdzamy do niej.
~madlenn

Napisano: 24 mar 2011, 10:11

jeżeli dom został przepisany na siostrę to powinna ona być brana pod uwagę w wywiadzie alimentacyjnym ( bez względu na to czy mieszka z państwem czy nie), mało tego powinna złożyć deklarację co do swojego stanu majątkowego, przedłożyć akt notarialny i zobowiązać się lub nie do dobrowolnej alimentacji.
W moim przekonaniu ( i wg mojej wiedzy) w tym przypadku nie ma możliwości odstąpienia od żądania alimentacji ( to znaczy, że nawet jeżeli jednorazowo siostra przedstawi dochody wg ktorych bedzie zwolniona od alimentacji na rzecz babci to i tak za pol roku lub rok bedzie ponowiony wywiad alimentacyjny)
~dzibar

Napisano: 24 mar 2011, 21:50

Póki co to nie ma takich przepisów żeby wnuczka, na którą babcia przepisała dom bez żadnych warunków ponosiła odpłatność za jej pobyt w dps. Tak mówią w opsach bo szukają kasy. Do ponoszenia odpłatności jeżeli mają odpowiednio wysoki dochód są zobowiazani małżonek, rodzice , dzieci, nie wnuczka czy zięć.
Wnuczka jeżeli chce to oczywiście może, ale to jej tylko dobra wola, nie żaden przymus.
~mikka

Napisano: 24 mar 2011, 22:10

mikka
i to, że dom jest przepisany na nią nie ma nic do rzeczy ?
a jeżeli siostra musiałaby byc w tym wywiadzie ujęta, to czy z mężem ? w sumie to rodzina, ale tylko z dochodu jej męza wyszłoby, że musiałaby płacic, a on przecież tak na prawde nie ma nic do rzeczy... po za tym, niedługo będą mieli dziecko...
ach te przepisy w Polsce ;/
~madlenn

Napisano: 24 mar 2011, 22:37

Domy , mieszkania po dziadkach chętnie przyjmujecie , ale cos od siebie to juz nie . Wnuczka ma partycypowac w kosztach utrzymania babci w DPS , bo to ona odniosła wymierną korzyść w postaci odziedziczonego domu . Zapewne w umowie darowizny na wnuczke babcia ma zapisane dozywotnie zamieszkiwanie w domu i opiekę ze strony obdarowanej wnuczki.
~xxxx

Napisano: 24 mar 2011, 22:52

~socjal

Napisano: 25 mar 2011, 13:24

Wnuczka wogóle nie musi rozmawiać z ops i wpóścić ich na wywiad to jest dobrowolne. Nie ma takiego przymusu. Oczywiście nie znam warunków zapisu, ale na pewno nie ma tam zapisu ze będzie płacic za babcię w dps.
Nawet jak są zapisane jakieś warunki to trzeba udowodnić że wnuczka ich nie dotrzymała. Najprościej niech się zgodzi płacic 10 zł miesięcznie ma dobra wolę i się nie będą czepieć.
~mikka

Napisano: 25 mar 2011, 13:29

Zawsze pozostaje Sąd , który może rozstrzygnąć kto i w jakiej wysokosci jest zobowiązany do ponoszenia odpłatnosci za osobę umieszczoną w DPS . Jedno mnie zawsze dziwi , dlaczego chętnie tylko bierze się cos co pochodzi od dziadków , ale juz w druga stronę jest odwrotnie . Mozna nie wpuscic pracownika OPS , ale wezwania z Sądu juz się nie da zingnorowac . Z doswiadczenia wiem , ze rodziny deklaruja 100 - 200 zł miesiecznie i nikt tego nie kwestionuje . Po co sie migac i kombinowac? Moim zdaniem nie warto. Pozdrawiam
~pr soc

Napisano: 25 mar 2011, 20:56

Kombinowac nie warto bo to tylko przeciaga sprawe,chyba ze komus na tym zalezy!W moim przypadku co mozna sobie poczytac https://ops.pl/forum.php?category=28&cmd ... =206139267 nie miało to sensu a dochody meza to dochody rodziny bo istnieje wspolnota małzenska!
~Niepewna

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x