Wywiad alimentacyjny dla DPS. Pytanie. Proszę o pomoc
Wywiad alimentacyjny dla DPS. Pytanie. Proszę o pomoc
Staramy się o umieszczenie babci w DPS bez ponoszenia odpłatności, gdyż na to nie stac. Babcia ma tylko jedną córkę - moją mamę, do wywiadu będzie brana mama, mój tata oraz ja - mam 23 lata, ale nie pracuję, zajmuję się babcią.
Dom babci został przepisany na moja siostrę 8 lat temu, o dom staramy się od 2 lat.
Czy moja siostra musi byc wpisywana do wywiadu ? Jest mężatką i biorąc jeszcze jej męza dochody może wyjsc za duży dochód (on zarabia tyle na m-c ile my mamy na 4 osoby).
Pomóżcie, musi byc ona i jej mąż, czy tylko ona czy w ogole bez nich ?
Dom babci został przepisany na moja siostrę 8 lat temu, o dom staramy się od 2 lat.
Czy moja siostra musi byc wpisywana do wywiadu ? Jest mężatką i biorąc jeszcze jej męza dochody może wyjsc za duży dochód (on zarabia tyle na m-c ile my mamy na 4 osoby).
Pomóżcie, musi byc ona i jej mąż, czy tylko ona czy w ogole bez nich ?
Re: Wywiad alimentacyjny dla DPS. Pytanie. Proszę o pomoc
Ach, zapomniałam dodac, że siostra nie mieszka w domu babci, babci mieszka sama, my dojeżdzamy do niej.
jeżeli dom został przepisany na siostrę to powinna ona być brana pod uwagę w wywiadzie alimentacyjnym ( bez względu na to czy mieszka z państwem czy nie), mało tego powinna złożyć deklarację co do swojego stanu majątkowego, przedłożyć akt notarialny i zobowiązać się lub nie do dobrowolnej alimentacji.
W moim przekonaniu ( i wg mojej wiedzy) w tym przypadku nie ma możliwości odstąpienia od żądania alimentacji ( to znaczy, że nawet jeżeli jednorazowo siostra przedstawi dochody wg ktorych bedzie zwolniona od alimentacji na rzecz babci to i tak za pol roku lub rok bedzie ponowiony wywiad alimentacyjny)
W moim przekonaniu ( i wg mojej wiedzy) w tym przypadku nie ma możliwości odstąpienia od żądania alimentacji ( to znaczy, że nawet jeżeli jednorazowo siostra przedstawi dochody wg ktorych bedzie zwolniona od alimentacji na rzecz babci to i tak za pol roku lub rok bedzie ponowiony wywiad alimentacyjny)
Póki co to nie ma takich przepisów żeby wnuczka, na którą babcia przepisała dom bez żadnych warunków ponosiła odpłatność za jej pobyt w dps. Tak mówią w opsach bo szukają kasy. Do ponoszenia odpłatności jeżeli mają odpowiednio wysoki dochód są zobowiazani małżonek, rodzice , dzieci, nie wnuczka czy zięć.
Wnuczka jeżeli chce to oczywiście może, ale to jej tylko dobra wola, nie żaden przymus.
Wnuczka jeżeli chce to oczywiście może, ale to jej tylko dobra wola, nie żaden przymus.
mikka
i to, że dom jest przepisany na nią nie ma nic do rzeczy ?
a jeżeli siostra musiałaby byc w tym wywiadzie ujęta, to czy z mężem ? w sumie to rodzina, ale tylko z dochodu jej męza wyszłoby, że musiałaby płacic, a on przecież tak na prawde nie ma nic do rzeczy... po za tym, niedługo będą mieli dziecko...
ach te przepisy w Polsce ;/
i to, że dom jest przepisany na nią nie ma nic do rzeczy ?
a jeżeli siostra musiałaby byc w tym wywiadzie ujęta, to czy z mężem ? w sumie to rodzina, ale tylko z dochodu jej męza wyszłoby, że musiałaby płacic, a on przecież tak na prawde nie ma nic do rzeczy... po za tym, niedługo będą mieli dziecko...
ach te przepisy w Polsce ;/
Domy , mieszkania po dziadkach chętnie przyjmujecie , ale cos od siebie to juz nie . Wnuczka ma partycypowac w kosztach utrzymania babci w DPS , bo to ona odniosła wymierną korzyść w postaci odziedziczonego domu . Zapewne w umowie darowizny na wnuczke babcia ma zapisane dozywotnie zamieszkiwanie w domu i opiekę ze strony obdarowanej wnuczki.
A to taki artykuł przed snem
https://panorama.media.pl/content/view/324907/90/
https://panorama.media.pl/content/view/324907/90/
Wnuczka wogóle nie musi rozmawiać z ops i wpóścić ich na wywiad to jest dobrowolne. Nie ma takiego przymusu. Oczywiście nie znam warunków zapisu, ale na pewno nie ma tam zapisu ze będzie płacic za babcię w dps.
Nawet jak są zapisane jakieś warunki to trzeba udowodnić że wnuczka ich nie dotrzymała. Najprościej niech się zgodzi płacic 10 zł miesięcznie ma dobra wolę i się nie będą czepieć.
Nawet jak są zapisane jakieś warunki to trzeba udowodnić że wnuczka ich nie dotrzymała. Najprościej niech się zgodzi płacic 10 zł miesięcznie ma dobra wolę i się nie będą czepieć.
Zawsze pozostaje Sąd , który może rozstrzygnąć kto i w jakiej wysokosci jest zobowiązany do ponoszenia odpłatnosci za osobę umieszczoną w DPS . Jedno mnie zawsze dziwi , dlaczego chętnie tylko bierze się cos co pochodzi od dziadków , ale juz w druga stronę jest odwrotnie . Mozna nie wpuscic pracownika OPS , ale wezwania z Sądu juz się nie da zingnorowac . Z doswiadczenia wiem , ze rodziny deklaruja 100 - 200 zł miesiecznie i nikt tego nie kwestionuje . Po co sie migac i kombinowac? Moim zdaniem nie warto. Pozdrawiam
Kombinowac nie warto bo to tylko przeciaga sprawe,chyba ze komus na tym zalezy!W moim przypadku co mozna sobie poczytac https://ops.pl/forum.php?category=28&cmd ... =206139267 nie miało to sensu a dochody meza to dochody rodziny bo istnieje wspolnota małzenska!
Oprócz Wywiad alimentacyjny dla DPS. Pytanie. Proszę o pomoc - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze przeczytaj również:
DPS prowadzony przez osobę fizyczną
alimentacja u dziadka
Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze
Zol na cito
dochód osoby ubezwłasnowolnionej
umowa
transport
nowe szkolenia Zapraszamy www.css202.pl
Renta rodzinna- od kiedy można zmienić dec. w sprawie odpłatności
odplatnośc za rodzica
wywiad w DPS
WYKSZTAŁCENIE DYREKTORA/KIEROWNIKA