Za zgodność?
Za zgodność?
Kto u was podpisuje za zgodność z oryginałem kopie dokumentów tj. Akty, dowody osobiste itd.? Dyrektor ? Czy macie własne upoważnienie? Bo u mnie ma tylko dyrektor ops.. I nie ma sensu "ponoć" brać nowego, wiec co ja nie moge podpisać dokumentów za zgodność? Mimo ze mam to w swoich obowiązkach?
Re: Za zgodność?
Ustawa mówi, że stwierdza za zgodność Wójt, a więc w przypadku oddelegowania zadania (upoważnienia innego pracownika), za zgodność stwierdza osoba upoważniona.
a poco wam za zgodność skoro jest art. 9 KDR, jedynie wniosek złożony w formie elektronicznej tego wymaga - art. 10 i 11. Chyba, że się mylę to proszę uświadomcie mnie w temacie, bo na szkoleniu nie byłam - brak kasy
A ja dzwoniłam do MPiPS i pani powiedziała, że kopie dokumentów trzeba gromadzić, więc kseruję i potwierdzam zgodność z oryginałem.~gosiab pisze:a poco wam za zgodność skoro jest art. 9 KDR, jedynie wniosek złożony w formie elektronicznej tego wymaga - art. 10 i 11. Chyba, że się mylę to proszę uświadomcie mnie w temacie, bo na szkoleniu nie byłam - brak kasy
Oczywiście wymagane dokumenty /art. 10 ust. 4/ trzeba żądać do wniosku i razem z wnioskiem przechowywać chyba, że mamy możliwość danych zawartych we wniosku zweryfikować sami, wtedy nie żądamy dokumentów
no właśnie o to mi chodziło. W OPS są świadczenia rodzinne, a jeśli rodzina nie korzysta z rodzinnego to jest USC, czyli można samemu zweryfikować. Wraz z wnioskiem przechowuję zaświadczenia ze szkoły po 18 r.ż i orzeczenia o stopniu niepełnosprawności. Wniosek złożony elektronicznie jeszcze mi się nie trafił.
Oprócz Za zgodność? - Karta Dużej Rodziny przeczytaj również:
Wniosek o KDR - pomoc
Trójka dzieci, jedno wspólne
Problematyczne sprawy- rozwiązania
przypadek?
uzupełnienie rodziny
Wpis warunkowy
zaznaczyć małzonek czy rodzic?
Proszę o pomoc- wydanie karty
decyzja odmowna
dec podpis
Co zrobić