zadani B 3 dofinansowanie do laptopa - Aktywny Samorząd

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 28 sie 2019, 14:39

Hej liczę na wasza pomoc!!! Ale od niedawna dopiero zajmuje się AS
Słuchajcie w ramach zadania B3 mam złożone wnioski o dofinansowanie do laptopów tylko że jeden na kwotę 3 tysiące a drugi na 9 tysięcy - ten dodatkowo ma na specyfikacji ma napęd dvd, mysz, antywirus i office na ogólną kwotę ok 1200. Oba laptopy nie posiadają jakiegoś specjalnego oprogramowania. I teraz proszę powiedzcie mi czy wy ingerujecie w wysokość wnioskowanego sprzętu, czy każecie szukać czegoś tańszego? A nadmieniam ze o drogi komputer wnioskuje osoba zatrudniona jako pracownik ochrony ;) a komputer pomoże mu w wykonywaniu pracy, życiu codziennym i czytaniu książek.

Nie wiem kompletnie co zrobić z tymi wnioskami masakra :(
A jeszcze coś w kierunkach przy sprzęcie elektronicznym jest że "należny przez to rozumieć komputer stacjonarny lub mobilny oraz/lub współpracujące z nim urządzenia i dedykowane oprogramowanie" to w ramach tego można dać dofinansowanie do office, antywirusa, mysz czy napęd dvd, czy nie bo już nic nie wiem???
AngelikaPCPR
Praktykant
Od: 25 lip 2019, 10:30
Zajmuję się: AS

Napisano: 28 sie 2019, 22:30

nie ingerujemy, każdy może kupić sprzęty na jaki go stać; jak masz kasę to dawaj ile program przewiduje, jak nie masz, to obniżaj wysokości dofinansowań (tak kiedyś robiliśmy), wtedy i cena zakupionego sprzętu się zmieni :)

9 tysięcy jak na laptopa, to drogo, chyba że jakiś wypasiony MacBook firmy Apple i tu raczej za firmę się płaci :) jeśli mu potrzebny laptop do zwykłego korzystania na co dzień, to spokojnie laptop za 3-4 tysiące spełni jego oczekiwania

napęd dvd i myszkę można dofinansować, to są niezbędne elementy komputera, niby można się bez nich obejść, ale dla większości jest to jeszcze standard; Na program antywirusowy i office ja nie daje, obecny windows 10 ma wbudowany program antywirusowy (Windows Defender), który spokojnie wystarczy na zwykłą ochronę a zamiast office, można pobrać darmowe Open Office lub Libre Office

jakby wnioskował o jakiś specjalistyczny program, udźwiękawiający komputer to tak - choć i ten również można znaleźć darmowy, podobno niewidomi nad nim pracują, więc chyba dobry https://www.swiatbrajla.org.pl/?bezplatn ... iajacy,177
Tomasz1981
Awatar użytkownika
Inspektor
Od: 30 paź 2015, 14:05
Zajmuję się: REHABILITACJA SPOŁECZNA

Napisano: 30 sie 2019, 11:49

Tomasz1981 pisze:nie ingerujemy, każdy może kupić sprzęty na jaki go stać; jak masz kasę to dawaj ile program przewiduje, jak nie masz, to obniżaj wysokości dofinansowań (tak kiedyś robiliśmy), wtedy i cena zakupionego sprzętu się zmieni :)

9 tysięcy jak na laptopa, to drogo, chyba że jakiś wypasiony MacBook firmy Apple i tu raczej za firmę się płaci :) jeśli mu potrzebny laptop do zwykłego korzystania na co dzień, to spokojnie laptop za 3-4 tysiące spełni jego oczekiwania

napęd dvd i myszkę można dofinansować, to są niezbędne elementy komputera, niby można się bez nich obejść, ale dla większości jest to jeszcze standard; Na program antywirusowy i office ja nie daje, obecny windows 10 ma wbudowany program antywirusowy (Windows Defender), który spokojnie wystarczy na zwykłą ochronę a zamiast office, można pobrać darmowe Open Office lub Libre Office

jakby wnioskował o jakiś specjalistyczny program, udźwiękawiający komputer to tak - choć i ten również można znaleźć darmowy, podobno niewidomi nad nim pracują, więc chyba dobry https://www.swiatbrajla.org.pl/?bezplatn ... iajacy,177

A ja się ciągle waham z tym officem (chyba do PFRONU napiszę ;) ). Mam wniosek na laptop plus soft microsoft office home student 2019, wnioskodawcą jest student oczywiście i uzasadnia (w dużym skrócie) tym że pakiet office jest potrzebny do nauki.
I co Wy na to?
A
Pcprnowa
Referent
Od: 01 cze 2017, 10:28
Zajmuję się: PFRON

Napisano: 30 sie 2019, 12:53

office do nauki? lekka przesada, w libre również można pisać i liczyć - ale to czy dasz czy nie zależy od realizatora, a PFRONu zawsze warto napisać :)
Tomasz1981
Awatar użytkownika
Inspektor
Od: 30 paź 2015, 14:05
Zajmuję się: REHABILITACJA SPOŁECZNA

Napisano: 03 wrz 2019, 13:52

DZIĘKUJE BARDZO :)
AngelikaPCPR
Praktykant
Od: 25 lip 2019, 10:30
Zajmuję się: AS

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]