Zakaz zbliżania się - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 20 lut 2013, 14:43

Czy ktoś z Was w ramach procedury występowała do sądu o wydania zakazu zbliżania się do ofiary czyli opuszczenia mieszkania?
Jakie szanse powodzenia ma takie działanie ZI?
~AAA

Napisano: 20 lut 2013, 19:03

AAA, powoli.

Zacytujmy art. 275a kpk:

\"Art. 275a. § 1. Tytułem środka zapobiegawczego można nakazać oskarżonemu o przestępstwo popełnione z użyciem przemocy na szkodę osoby wspólnie zamieszkującej opuszczenie lokalu mieszkalnego zajmowanego wspólnie z pokrzywdzonym, jeżeli zachodzi uzasadniona obawa, że oskarżony ponownie popełni przestępstwo z użyciem przemocy wobec tej osoby, zwłaszcza gdy popełnieniem takiego przestępstwa groził.
§ 2. W postępowaniu przygotowawczym środek przewidziany w § 1 stosuje się na wniosek Policji albo z urzędu.
§ 3. Jeżeli wobec oskarżonego, zatrzymanego na podstawie art. 244 § 1a lub 1b, zachodzą podstawy do zastosowania środka zapobiegawczego przewidzianego w § 1, Policja niezwłocznie, nie później niż przed upływem 24 godzin od chwili zatrzymania, występuje z wnioskiem do prokuratora o zastosowanie tego środka zapobiegawczego; wniosek powinien być rozpoznany przed upływem 48 godzin od chwili zatrzymania oskarżonego.
§ 4. Środek przewidziany w § 1 stosuje się na okres nie dłuższy niż 3 miesiące. Jeżeli nie ustały przesłanki jego stosowania sąd pierwszej instancji właściwy do rozpoznania sprawy, na wniosek prokuratora, może przedłużyć jego stosowanie na dalsze okresy, nie dłuższe niż 3 miesiące.
§ 5. Wydając postanowienie o nakazie opuszczenia przez oskarżonego lokalu mieszkalnego można, na wniosek oskarżonego, wskazać mu miejsce pobytu w placówkach zapewniających miejsca noclegowe. Placówkami wskazanymi do umieszczenia oskarżonego nie mogą być placówki pobytu ofiar przemocy w rodzinie\".

Jak więc widzisz stosowanie tego środka zapobiegawczego leży w gestii:
- sądu, jeżeli sprawca występuje już przed nim jako oskarżony,
- policji, na etapie wszczętego przez nią dochodzenia np. z art. 207 kk (przed lub po postawieniu sprawcy zarzutu, czyli zmianą jego statusu na podejrzanego) lub
- z urzędu (jeśli np. w trakcie interwencji domowej okazało się być to niezbędne z uwagi na okoliczności zdarzenia bądź zachowanie sprawcy, gdy zachodzi obawa spełnienia przez sprawcę zapowiadanych gróźb).

Nie spotkałem sie jeszcze z tym, by ZI wnioskował o taki środek. Chyba, że w trakcie procedury NK ktoś z członków GR byłby nausznym i naocznym świadkiem to wtedy trzeba wezwać policję i ona powinna zastosować art. 275a kpk uprzednio zastosowawszy art. 244 kpk.

\"Art. 244. § 1. Policja ma prawo zatrzymać osobę podejrzaną, jeżeli istnieje uzasadnione przypuszczenie, że popełniła ona przestępstwo, a zachodzi obawa ucieczki lub ukrycia się tej osoby albo zatarcia śladów przestępstwa bądź też nie można ustalić jej tożsamości albo istnieją przesłanki do przeprowadzenia przeciwko tej osobie postępowania w trybie przyspieszonym.
§ 1a. Policja ma prawo zatrzymać osobę podejrzaną, jeżeli istnieje uzasadnione przypuszczenie, że popełniła ona przestępstwo z użyciem przemocy na szkodę osoby wspólnie zamieszkującej, a zachodzi obawa, że ponownie popełni przestępstwo z użyciem przemocy wobec tej osoby, zwłaszcza gdy popełnieniem takiego przestępstwa grozi.
§ 1b. Policja zatrzymuje osobę podejrzaną, jeśli przestępstwo, o którym mowa w § 1a, zostało popełnione przy użyciu broni palnej, noża lub innego niebezpiecznego przedmiotu, a zachodzi obawa, że ponownie popełni ona przestępstwo z użyciem przemocy wobec osoby wspólnie zamieszkującej, zwłaszcza gdy popełnieniem takiego przestępstwa grozi /.../\".
~Jerry

Napisano: 20 lut 2013, 20:35

A na wniosek strony ?
Art. 11a. 1. Jeżeli członek rodziny wspólnie zajmujący mieszkanie, swoim zachowaniem polegającym na stosowaniu przemocy w rodzinie czyni szczególnie uciążliwym wspólne zamieszkiwanie, osoba dotknięta przemocą może żądać, aby sąd zobowiązał go do opuszczenia mieszkania.

Ustawa o przeciwdziałaniu przemocy w rodzinie.
~Spreed

Napisano: 21 lut 2013, 10:52

ja wnioskowałam do prokuratury o zastosowanie środka zapobiegawczego z kpk, spotkałam się równiez z komendantem powiatowym policji w sprawie odpowiedniej formy zatrzymywania sprawców przemocy i wiecie co????

....NIC
~anna

Napisano: 22 lut 2013, 14:02

Spreed, masz rację. I sam dodałeś, że to na wniosek osoby pokrzywdzonej, czyli ofiary przemocy (art. 11a).
Ja AAA uzmysławiałem tylko, że ZI o te środki nie występuje, gdyż nie ma takiego uprawnienia.
Wcześniej i w innych miejscach tłumaczyłem, że radca prawny ops lub któryś z podmiotów procedury (np. pracownik socjalny, policjant) winien ofiarę przemocy uświadamiać w jej uprawnieniu i jak gdyby motywować do skorzystania z niego.
~Jerry

Napisano: 22 lut 2013, 14:56

Myślę, że już nic nie trzeba dodawać do tego co napisałeś.
~Spreed

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x