zakładac nk. czy nie

Wybrane tematy:
studia praca socjalna ustawa o przeciwdziałaniu przemocy wniosek do ZK Co powinna zrobić szkoła??? Procedura niebieskiej karty - prawa i obowiązki Ankieta Asystent Rodziny
ODPOWIEDZ
~Ada

zakładac nk. czy nie

Post autor: ~Ada »

po włynięciu wniosku wraz z niebieska kartą z policji powiedzcie jak to robicie,zakładacie swoje niebieskie karty czy wzorujecie sie na ich, zwłaszcz że wniosek wpływa do nas po miesiącu, to mam stresowac ofiarę czy nie ,ponowie ją narażać na te wszystkie pytania

i jak to robicie do kazdego wniosku i każdej rodziny nowa teczka,???????
jesli tak , ZGODNIE Z NOWYM ROZPORZĄDENIEM to jaKIE NUKERKI NA TYCH TECZKACH

PODPOWIE KTOŚ
~Sylwia

Re: zakładac nk. czy nie

Post autor: ~Sylwia »

Zakładać koniecznie, choć nie wiem czy już jest rozporządzenie w sprawie nowych Niebieskich Kart, ale jeszcze można stare. Założenie kart wymaga wywiadu z ofiarą przemocy i niestety będziesz musiała spotkać się z ta osbą i zadać jej te nieszczęsne pytania.Nie obawiaj się jednak, zasada jest prosta, ofiara przemocy zawsze odpowiada na zadawane pytania, im więcej na ten temat mówi, tym lepiej rozładowuje stres. W rozmowie musisz być delikatna, nie nalegać, nie sugerować odpowiedzi ale czytać po zachowaniu ofiary jaki jest jej stan i co możesz jej zaproponować.
Zapytaj jak sobie radzi z tym problemem i czego od ciebie oczekuje.Uprzedź ofiarę, że wiesz o jej problemie od policji, nie ukrywaj tego faktu.To jest postepowanie oficjalne i trudno zachowywać się inaczej.To nie jest trauma dla ofiary.Jeśli poczuje, że się nią interesują stosowne slużby będzie silniejsza i bardziej bezpieczna. Sprawca to też obserwuje z boku.
~Ada

Re: zakładac nk. czy nie

Post autor: ~Ada »

O DZIĘKI ZA BARDZO WYCZERPUJĄCĄ ODPOWIEDZ, NIE ZAKŁADAŁAM TYCH KART ,OPIERAŁAM SIE NA STARYCH ,ZWŁASZCZA ŻE Z PRZEPROWADZONEGO WYWIADU PO MIESIĄCY OD INTERWENCJI POLICJI , WYNIKALO ŻE PRZEMOC USTĄPIŁA I NA PYTANIE CZY WYSTĘPUJE PRZEMOC PADAŁA ODPOWIEDZ: NIE
WIEC ZAKŁADANIE TAKIEJ KARTY MIJAŁO SIE Z CELEM

A PROSZE JESZCZE O PODPOWIEZ JAK NUMERUJEMY ZGODNIE Z NOWYM ROZPORZĄDZENIEM TE SPRAWY, BO JEST TO NOWE A JA POZOSAWIONA ZOSTAŁAM SAMA SOBIE I TAK SIE Z TAM MIOTAM
ODPOWIEDZ