Witam, jak u Was wygląda zakończenie procedury Niebieskiej karty? Czy oprócz protokołu o zakończeniu procedury przekazujemy wszystkim podmiotom zaangażowanym w prowadzenie procedury Informację o zakończeniu Niebieskiej Karty? Czy ktoś dysponuje wzorem takiej informacji?
Jeżeli chodzi o informowanie podmiotów uczestniczących o zakończeniu procedury NK my to robimy w taki sposób, że na posiedzeniu LZI członkowie LZI (przedstawiciele instytucji którzy brali udział w realizacji danej procedur NK) podpisują się na protokole zakończenia NK.
Z kolei do KMP wysyłam pismo z listą zakończonych spraw (tabelka: dane rodziny, data wszczęcia NK, przesłanka zakończenie). Miałam kontrolę i nie było zastrzeżeń co do takiej formy powiadamiania.
My piszemy do sprawcy, ofiary i jednostek współpracujących to samo mniej więcej:
..........(sprawca)
Zespół Interdyscyplinarny działający przy Ośrodku Pomocy Społecznej w .... informuje, że na podstawie § 18 ust. 1 pkt 1 Rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 13 września 2011r. w sprawie procedury „Niebieskie Karty” oraz wzorów formularzy „Niebieska Karta” (Dz. U. Nr 209 poz. 1245) zdecydował o zakończeniu procedury w Pana rodzinie.
Procedura dotyczyła stosowania przez Pana przemocy wobec członków najbliższej rodziny (żony i dzieci ). O jej zakończeniu zdecydowano w związku z ustaniem przemocy, co potwierdza w zgromadzona dokumentacja i po zrealizowaniu indywidualnego planu pomocy.
Otrzymuje:
1. adresat
2. Komenda Powiatowa Policji w ………………..
3. Gminna Komisja do Spraw Rozwiązywania Problemów Alkoholowych w …….
4. a/a
Ofiarę, a tym bardziej sprawcę bym nie informował. Tzn. "ofierze" można powiedzieć na spotkaniu grupy roboczej, ale "sprawca" raczej nie powinien mieć informacji o zakończeniu NK (NK została założona z jakiegoś powodu i jak dostanie info, że NK zamknięte, założy, że to co robi/ł jest "legalne")- a przynajmniej ja go nie informowałem.