zarobki młodszego wychowawcy w wielofunkcyjnej placówce opiekuńczo-wychowawczej

Wybrane tematy:
socjoterapia Opieka prawna nad małoletnią wychowanką w ciąży Zwolnienie dziecka z placówki opiekuńczo- wychowawczej urlopowanie wszystkich wychowanków z placówki... Alimenty ponowne umieszczenie w POW odpłatność za pobyt pensjonariusza w ZOL
~asia

Re: zarobki młodszego wychowawcy w wielofunkcyjnej placówce opiekuńczo-wychowawczej

Post autor: ~asia »

hej! w naszej placówcw wychowawca na stanowisku wychowawca z 3 letnim stażem łącznie z dodatkiem nocnym zarabia ok 1100 zł. na reke. Placówka jest oddalona od miasta ok 20 km. Moze ktos podpowie jak mamy walczyc o podwyzki. jak do tej pory nawet zwiazki zawodowe nic nie zdzialaly. mowia nam ze nie ma pieniedzy i na tym sie konczy. na dojazdy tracimy prawie polowe wyplaty.Jak to mozliwe ze za ta sama prace dostaje sie w kazdej placowce tak zroznicowana wyplatę?
~ona

Re: zarobki młodszego wychowawcy w wielofunkcyjnej placówce opiekuńczo-wychowawczej

Post autor: ~ona »

u nas jest tak samo i jak dotąd nic nie zdziałalismy. chyba kazdy się już pogodził.
~Beata

Post autor: ~Beata »

Podwyżki są uzależnione od rady powiatu. Dyrektor występuje z wnioskiem do rady powiatu o zwiększenie podstawy wynagrodzenia + wartość jednego punktu. To ma zwiazek z rozporządzeniem
ROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW

z dnia 2 sierpnia 2005 r.

w sprawie zasad wynagradzania pracowników samorządowych zatrudnionych w jednostkach organizacyjnych jednostek samorządu terytorialnego

(Dz. U. z dnia 4 sierpnia 2005 r.)

Na podstawie art. 3 ust. 5 i 6, art. 20 ust. 2 i art. 21 ust. 2 ustawy z dnia 22 marca 1990 r. o pracownikach samorządowych (Dz. U. z 2001 r. Nr 142, poz. 1593, z późn. zm.1)) zarządza się, co następuje:

§ 1. 1. Rozporządzenie określa wykaz stanowisk pracowniczych, szczegółowe wymagania kwalifikacyjne oraz zasady wynagradzania pracowników samorządowych, zwanych dalej \"pracownikami\", zatrudnionych w jednostkach budżetowych, gospodarstwach pomocniczych jednostek budżetowych i zakładach budżetowych jednostek samorządu terytorialnego
zajrzyjcie do załącznik nr 3 TABELA WYNAGRODZEŃ:

STARSZY WYCHOWAWCA - KOORDYNATOR - STAŻ 5 LAT I DODATEK FUNKCYJNY
STARSZY WYCHOWAWCA - STAŻ 4 LATA
WYCHOWAWCA - 2 LATA
MŁODSZY WYCHOWAWCA - na dzień dobry

poza tym sa wyszczególnione grupy zaszeregowania.

Jak wynegocjujesz wysoką podstawę, to jesteście wygrani!
Jednak radzę rozmawiać dyrektorowi najpierw ze skarbnikiem powiatu, bo to on rządzi kasą! i wie, na ile moze sobie pozwolić w budżecie. Jednak teraz macie super czas, bo za chwilę trzeba zrobić plany do budżetu. Pamiętać należy, że wysokosć waszych zarobków wpłynie na koszt jednostkowy utrzymania wychowanka. Jednakze uważam, ze i tak nawet wynagrodzenia moich ludzi - jeszcze są niskie. Każdy powinien godnie żyć, tym bardziej, że praca nie jest łatwa i lekka.
powodzenia!
~czesia

Post autor: ~czesia »

do Beaty: pracowałam 5 lat jako opiekun w dps. teraz zdecydowałam się na pracę w domu dziecka. czy mogę być zatrudniona na stanowisku wychowacy a nie młodszego wychowawcy? Mam pełne kwalifikacje. dzięki za odp.
~Beata

Czesia, nie możesz być wychowawcą, tylko młodszym. gdybys pracowała w domu dziecka przed wejsciem nowego rozporządzenia i ustawy, wtedy jak najbardziej. Ale przychodzisz z innej jednostki , w której pracowałaś na etacie opiekuna. to są dwa różne stanowiska. Więc niestety, zaczynasz od początku! mimo tego, ze masz kwalifikacje.
Pozdrawiam serdecznie!
~joanna

Post autor: ~joanna »

Jestem po studiach (psycholog kliniczny) i w tej chwili szukam pracy. Zastanawiałam się nad pracą w DPSach, domach dziecka lub ośrodkach wychowawczych itp... Ciekawa jestem jaką mam szansę na pracę i jaką płacę zaproponowano by mi na starcie i w ogóle. Będę wdzięczna za wszelkie informcje, a w szczególności jestem ciekawa opinii Beaty.
Pozdrfawiam ciepło.
~Beata

Witam Joasiu, jestem ciekawa gdzie mieszkasz! potrzebuję dobrego psychologa (w szczególności klinicznego) . Miałam już dwóch, ale ciagle porażka!
A tak w ogóle, to biorąc pod uwagę domy dziecka i DPS-y, ciekawsza i przyjemniejsza praca jednak jest z dziećmi. Ogrom radości i satysfakcji! u mnie pedagog i psycholog mają 2150 brutto.
Pozdrawiam serdecznie!
~Patrycja

Post autor: ~Patrycja »

no to z takimi pensjami chyba wszystkim się dobrze pracuje, a ile zarabia u Pani pracownik socjalny, netto, i czy ma dodatek socjalny?
~Beata

pracownik socjalny ma 2105 brutto + 20% premii + stażowe, dodatku 250 nie ma, gdyż nie pracuje w terenie powyżej 50% swoich godzin!
~gosia

Post autor: ~gosia »

Witaj, jestem młodszym wychowawcą zatrudnionym na podstawie KP czyli 40 godzin tygodniowo, we wrześniu minęły mi 2 lata pracy w Pogotowiu Opiekuńczym, proszę o poradę o jakie dodatki mogę się starać aby uzyskać wyższe zarobki, obecnie mam ok 1300 zł netto i nic nie wskazuje na podwyżkę. Czy nie przysługuje nam dodatek za pracę z trudną młodzieżą?
ODPOWIEDZ