ZAROBKI PSYCHOLOGA W DPS - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 2 z 3    [ Posty: 30 ]

Napisano: 10 sie 2009, 20:56

wiemy Piotrze ale jeżeli zamiast z tymi ludżmi rozmawiać pcha się w nich leki to co to za psycholog który nie umie z mieszkańcami współpracować .Jak pracowałam kiedyś z psycholog tzw.starej daty to podopieczni do niej lgnęli a tej po szkole \"koziołka matołka\" unikają
~danka

Napisano: 11 sie 2009, 0:03

Faktycznie są uczelnie,choć lepiej napisać szkoły, szczególnie jedna warszawska z filiami w Sopocie i Wrocławiu(co do NLU w Nowym Sączu i drugiej niepaństwowej warszawskiej sie nie wypowiadam,bo nie znałem z tych szkół nikogo),które-co prawda chełpią sie tym,że mają super kadrę-ale jak ich studenci przenoszą sie na uniwerek to mają takie braki w wiedzy,że długo by o tym pisać. Wiem co piszę.Studiowała ze mną dziewczyna, która przeniosła się w warszawskiej SWPS na uniwerek i...była w szoku,bo nie wiedziała o czym my w ogóle rozmawiamy na zajęciach:))Tak to jest jak płaci sie mnóstwo kasy za dyplom.Pewnie to mieliście na mysli pisząc o szkole \'koziołka matołka\".W każdym zawodzie są fachowcy i \"fachowcy\"-nie ma co generalizować i bardzo upraszczając twierdzić:psycholog \"starej daty\" - OK, młody psycholog jest do niczego. Znam psychologów z 30 letnim stażem pracujących w szkole, którzy zupełnie nie maja podejścia do młodzieży, młodziez unika ich jak ognia i wyraża się o nich \"stary zgred\" lub \"pani policmajster\":)))-chyba różnica pokoleń daje się we znaki:))Tak czy tak uważam,że jest spora grupa ludzi,która zazrości psychologom pozycji oraz tego,że w niełatwych czasach kryzysu mają duże możliwości znalezienia pracy, zarobienie i dorobienia,szczególnie jakpo studiach dodatkowo zainwestują w siebie(szkoła psychoterapii,dodatkowe uprawnienia-broń, transport, sądownictwo, orzecznictwo, terapia uzależnień, doradztwo personalne,coaching, HR, szkolenia, mediacje i negocjacje, szkolenia trenerskie,itd, itd.....niech każdy sobie jeszcze cos dopisze od siebie.)
~Rafał

Napisano: 11 sie 2009, 12:15

Pani Ewo. Nie dostała pani odpowiedzi na zapytanie. Oto odpowiedź. Przy czym na tym Forum tekst pojawia się „ciurkiem” więc nie jest tak bardzo czytelny, ale resztę znajdzie pani sama.
Otóż może pani spodziewać się, że w każdej jednostce samorządowej jest Regulamin wynagradzania.
W każdej inny, ale każdy sporządzony na podstawie Rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 18 marca 2009 roku w sprawie wynagradzania pracowników samorządowych. (Dz. U. z dnia 27 marca 2009 r. nr 50, poz. 398).
§ 1. Rozporządzenie określa:
1) wykaz stanowisk,
2) minimalne wymagania kwalifikacyjne;
3) maksymalny poziom dodatku funkcyjnego;
4) maksymalny poziom wynagrodzenia zasadniczego
5) minimalny poziom wynagrodzenia zasadniczego na poszczególnych stanowiskach;
6) wysokość dodatku specjalnego dla osób, o których mowa w art. 36 ust. 3 ustawy z dnia 21 listopada 2008 r. o pracownikach samorządowych, zwanej dalej \"ustawą\";
7) warunki przyznawania i wypłacania dodatku za wieloletnią pracę;
8) warunki ustalania prawa do nagrody jubileuszowej i jej wypłacania;
9) warunki ustalania prawa do jednorazowej odprawy w związku z przejściem na emeryturę lub rentę z tytułu niezdolności do pracy i jej wypłacania.

Rozporządzenie likwiduje poprzedni, punktowy system i wprowadza nowy, taki jak był 10 lat temu.
I jak zwykle są dwie miary. W tej samej kategorii są różne stawki w zależności od miejsca zatrudnienia. Dla pani, XVI. kategoria zatrudnienia to minimum 1550 zł, dla osoby zatrudnionej w urzędzie, XVI grupa to 1.900 zł.
Stanowisko psychologa jest w grupie stanowisk pomocniczych i obsługi. wymagany jest minimum 3 letni staż pracy i za to minimalny poziom wynagrodzenia zasadniczego od XVI kategorii, dla której przewidziano wynagrodzenie od 1550 zł. Na to pani może liczyć. Wszystko, ponad to, zależy od zasobności wybranej jednostki a także, w dużym stopniu od sposobu, w jaki pani przeprowadzi swoją prezentację. Życzę powodzenia.
~Bogdan K.

Napisano: 11 sie 2009, 15:15

Szanowny Panie Dyrektorze, a kto powiedział, że w dps-ie musi !!! byc zatrudniony psycholog. Wystarczy , że jest zapewniony dostep do usług psychologicznych i po sprawie.
~IQ

Napisano: 11 sie 2009, 17:34

IQ,masz rację.Mój znajomayw ramach -jak to nazwałeś(aś) \"dostępu do usług psychologicznych\" nie jest zatrudniony na etacie w DPS, tylko na umowę zlecenie.Za 4 h/tydzień zarabia 400 zł...i po sprawie.Pozdrawiam;))
~Rafał

Napisano: 18 sie 2009, 11:39

witajcie, mam skończoną pedagogikę resocjalizacyjną - licencjat, 2-letnie uzupełniające pedagogika opiekuńcza. Jak zrobię podyplomówkę z psychologii czy z socjoterapii mam szansę na zatrudnienie w DPS?
~inga

Napisano: 18 sie 2009, 23:02

Szansę masz zawsze;)),ale po socjoterapii to przede wszystkim praca w świetlicach socjoterapeutycznych.Podyplomówka z psychologii...hmmm...kiepski pomysł.I tak psychologiem nie będziesz.
~Mirka

Napisano: 19 sie 2009, 10:29

mam do wyboru socjoterapie, diagnostykę z terapią psychopedagogiczną bądź terapię zajęciową. Nie bardzo wiem co mi sie przyda w poszukiwaniu pracy... podpowiedzcie:)
~inga

Napisano: 19 sie 2009, 12:12

Jeżeli szukasz pracy w szkole,świetlicy,MOW-socjoterapia.PP-P-diagnostyka z terapią pp.Terapia zajęciowa-daj sobie z tym spokój-by być terapeutą zajęciowym wystarczy ukończyć(nie mając nawet matury:))szkołę policealną.Wybrałabym diagnostykę lub socjoterapię.Jeżeli po tych studiach z diagnostyki masz uprawnienia do prowadzenia terapii pedagogicznej to możesz pomyśleć o założeniu prywatnego gabinetu.
~Mirka

Napisano: 19 sie 2009, 13:53

ok, dziękuje
~inga

Strona 2 z 3    [ Posty: 30 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x