zasiłek celowy na wyrobienie prawa jazdy - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 30 lis 2015, 15:56

Cześć, zgłosił mi się klient aby przyznać mu zasiłek na wyrobienie prawa jazdy, które straciło ważność, my dajemy mu odmowę a Kolegium uchyla decyzję do ponownego rozpatrzenia tłumacząc, że potrzeby wymienione w art. 39 są w szczególności i że nie jest to katalog zamknięty, czy macie takie przypadki? Pozdrawiam
zosiek

Napisano: 30 lis 2015, 17:11

Mamy. Jeżeli klient jest zawodowym kierowcą i nie ma pracy tylko dlatego, że prawo jazdy straciło ważność, a kwalifikuje się do Pomocy, to można to uznać za niezbędną potrzebę życiową. U nas taki pan przedstawił pismo z państwowej instytucji, która chce go zatrudnić na nowo. No chyba lepiej, niż ma teraz do końca życia siedzieć na garnuszku Mopsu, bo ma zablokowane możliwości zawodowe. Świat idzie do przodu i owe "niezbędne" potrzeby życiowe wydłuzają listę.
franunia

Napisano: 30 lis 2015, 22:47

Powinien to refundować urząd pracy.
Gość

Napisano: 01 gru 2015, 8:55

Dokladnie. Popytać w pup i jeśli jest tam możliwość to u was odmowa.
Ile kosztuje takie wyrobienie?
ftctcy

Napisano: 01 gru 2015, 14:06

zakładające że ma zdjęcie i poniósł juz koszt badan lekarskich to cena za wydanie wtórnika prawa jazdy to koszt 100,50zł
Jeśli nie ma badan i zdjęcia (ok. 20zl) to dochodzą dodatkowe koszty tj. 200zł za badanie (cena ustalona przez rozporządzenie i mniej się nie da), jeśli jest kierowcą zawodowym to jeszcze badania psychologiczne.
socjalna_ops

Napisano: 01 gru 2015, 15:39

PUP nie refunduje wyrobienia prawa jazdy, koszt badania plus wydział komunikacji około 350 zł, pan nie miał zawodowego prawa jazdy, nie ma także propozycji podjęcia pracy z warunkiem posiadania prawa jazdy
Gość

Napisano: 02 gru 2015, 13:06

W orzecznictwie pełno jest wyroków mówiących o niezbędnych potrzebach bytowych. Na pewno nie jest nią posiadanie prawa jazdy !!! Ludzie, litości !!!
Takie zasiłki psują renomę pomocy społecznej. Większość biednych rolniczych gmin ledwie trochę pomoże ludziom na opał, a mu dyskutujemy o prawie jazdy???
Do franuni: Idąc Twoim tokiem myślenia, to niezbędną potrzebą bytową jest także telefon komórkowy, plazma i niezły samochód...? Bo przecież świat idzie do przodu?
Litości...
Esia

Napisano: 02 gru 2015, 13:44

wolałabym dać na prawo jazdy niż na inną głupotę - zawsze chłopisko może znaleźć dzięki temu pracę - inna rzecz,że to powinny finansować urzędy pracy
abc

Napisano: 02 gru 2015, 19:23

Do Esi - Pani Esiu, to telefon nie jest? Jestem klientką i u nas ośrodek wymaga, by każdy petent miał komórkę, bo oni nie będą biegać do mnie po kilka razy tylko dzwonią. Poza tym usłyszałam, że jak ja mam bez telefonu znaleźć pracę w XXI wieku? Musiałam napisać oświadczenie, że w ciągu 1 mies. kupię sobie telefon i podam nr do Mops.
violettaa

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x