zasiłek chorobowy
zasiłek chorobowy
Moi drodzy mam ogromna prośbę. Od tego miesiąca po raz pierwszy wypłacamy zasiłek chorobowy do tej pory księgowanie listy płac nie sprawiało problemu teraz zaczęłam sie gubić jak to zaksięgować by potem potracić to z skł ZUS. Moze to i łatwe ale najgorzej z czymś jak sie robi 1 raz. Może mi ktos udzielić informacji..
Re: zasiłek chorobowy
rozks.l.płac 404/231 wynagrodzenia
229/231 zaś. chorobowy
231/229 potr. zus z f.pracownika
405/229 zus z f. pracodawcy
przelew skł. do zus 229/130 i tu kwota Ma229 (należne składki)minus Wn 229 wypłacone zasiłki)
229/231 zaś. chorobowy
231/229 potr. zus z f.pracownika
405/229 zus z f. pracodawcy
przelew skł. do zus 229/130 i tu kwota Ma229 (należne składki)minus Wn 229 wypłacone zasiłki)
naliczone składki księgujesz Ma 229, a naliczone zasiłki chorobowe Wn 229, saldo to kwota do zapłaty do ZUS
a czy ja ten zasiłek potrącam ze składek płatnika czy pracownika przy przelewie?
-
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Nie rozumiem, dlaczego ze składek płatnika, skoro składki na ubezpieczenie chorobowe są opłacane przez pracownika. Ja bym pomniejszyła składki płatnika w przypadku zasiłku chorobowego np. z tyt. wypadku przy pracy, bo wtedy taki zasiłek jest pokrywany z ubezpieczenia wypadkowego a składki na ub. wypadkowe opłaca płatnik.
Jeżeli się mylę, to proszę uświadomcie mnie
Jeżeli się mylę, to proszę uświadomcie mnie
ania
Oprócz zasiłek chorobowy - Księgowość przeczytaj również:
praca
zwrot Nienależnie pobranych do UW
koszty upomnienia
Ocena zasobów
odpis aktualizujący należności
podstawa wynagrodzenia chorobowego
asysten rodziny wydatek strukturalny ?
zobaczcie co narobiłam i proszę o pomoc!
faktura proforma
kiedy zgłoszenie do ubezpieczenia
wynagrodzenie urlopowe
Rb-WSa
świadczenie pielęgn a ubezp.zdr
dodatek specjalny
drobne zakupy na spotkanie zespołu interdyscyplinarnego
1/2 diety????