zasiłek stały - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 30 cze 2014, 22:01

kochani mam dylemat klient pobierał zasiłek stały z tytułu orzeczonego umiarkowanego stopnia niepełnosprawności orzeczenie wydane jest przez Powiatowy Zespół ( ważne do 31.10.2014) w wysokości 529zł. Dnia 14.05.2014 stanął ponownie na komisji i został zaliczony do znacznego stopnia niepełnosprawności, a wniosek złożył dnia 08.04.2014. Od dnia 01.04.2014 ma przyznany zasiłek pielęgnacyjny w wysokości 153zł. Natomiast dnia 02.06.2014 poinformował o tym fakcie pracownika socjalnego. Zrobiłam wszczęcie postępowania potem zmianę wysokości zasiłku stałego od dnia 02.06.2014 z kwoty 529 na kotę 389zł. Czy dobrze to rozumuje, że bazuje na nowym orzeczeniu więc muszę zmienić decyzje także w punkcie drugim dokonując zmiany okresu na jaki czas zostało wydane orzeczenie ? Więc świadczenie nienależnie pobrane naliczam za miesiąc kwiecień i maj 529-389=140 140x2=280? Bardzo proszę o pomoc jestem młodym, początkującym pracownikiem rzuconym na głęboką wodę
pozdrawiam
adonis

Napisano: 01 lip 2014, 7:52

u nas robimy tak: jeśli orzeczenie o znacznym stopniu niepełnosprawności jest dłuższe od daty stopnia umiarkowanego wtedy zmieniamy decyzję w części czasookresu i zarazem wysokości zasiłku stałego.Ustalamy kiedy klient otrzymał pierwszą wypłatę zasiłku pielęgnacyjnego, jeśli np. w czerwcu to zas. stały zmieniamy od lipca - nie ma świadczenia nienależnie pobranego. Natomiast jeśli pobierał równocześnie zasiłek stały w kwocie 529 zł. i zas.pielęgnacyjny wtedy naliczamy nienależne świadczenie.
ewald

Napisano: 01 lip 2014, 23:19

Nie jest ważne od kiedy trwa niepełnosprawność znacznego stopnia. Dla nas ważna jest data pierwszej wypłaty zasiłku pielęgnacyjnego( wyrównanie) . W następnym miesiącu po otrzymaniu wyrównania zasiłku . pielęg. zmienić decyzję przyznającą zasiłek stały na 389zł
zzzzz

Napisano: 01 lip 2014, 23:28

Dodam jeszcze jeżeli klient nie zgłosił w terminie- naliczyć nienależnie pobrane ( od następnego m-ca po wyrównaniu zas. pielęg) Nie jest ważne od kiedy istnieje niepełnosprawność znacznego stopnia.
zzzzz

Napisano: 02 lip 2014, 6:56

Ktoś mnie nie zrozumiał :nie jest ważne od kiedy ale ważne jest :do kiedy jest znaczny stopień. Od tego zależy czy zmienić czasookres. jeśli przyznano znaczny na krótszy okres niż umiarkowany wtedy zmieniamy tylko wysokość zasiłku. Pozdrawiam
ewald

Napisano: 02 lip 2014, 8:09

Nie mozna określić tego jako niezgłoszenie otrzymania pielegnacyjnego. Przecież to jeden ośrodek, jeden szef.
Karola12

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x