opinia o rodzinie - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 02 lip 2014, 10:29

Czy OPS może na prośbę rodzica wystawić opinię o rodzinie dla potrzeb szkoły?
AsiaGops

Napisano: 02 lip 2014, 10:58

Jeżeli jest to potrzebne to powinna szkoła wystąpić z wnioskiem o przeprowadzenie wywiadu środowiskowego i w jakim celu jest im to potrzebne
peela

Napisano: 02 lip 2014, 12:25

Szkolą nie ma prawa zlecania wywiadu środowiskowego.
Klient niech napisze prośbę o taką opinię. Piszesz na podstawie danych jakie są zebrane w kartotece klienta.
Chyba ze rodzina nie korzysta to możesz zebrac info na podstawie Np. Karty informacyjnej. Opisujesz zebrane dane, ale mozesz napisać ze opini w pelnym znaczeniu tego slowa nie napiszesz bo rodzina nie korzysta...
lub ze opinia jest na podstawie jednorazowej wizyty i na podstawie danych podanych orze sama rodzinę
MajeczkaP

Napisano: 02 lip 2014, 23:06

Opamiętajcie się! Ani klient ani szkoła nie może wnioskować o wydanie opinii o rodzinie, prosić o wywiad w tym zakresie! Nie mamy takich uprawnień, powyższe działanie jest niezgodne z ustawą o pomocy społecznej mamy w tym zakresie opinię ministerstwa. Coś takiego jak "karta informacyjna" nie istniej :!:
ops2

Napisano: 03 lip 2014, 19:33

W przepisach o stypendiach szkolnych jest zapis o opinii/informacji z osrodka pomocy społecznej. Taka informacja może pomóc uzyskać takie stypendium, więc czemu nie pomóc w taki sposób?
prac.soc.

Napisano: 04 lip 2014, 11:23

prac.soc. pisze:W przepisach o stypendiach szkolnych jest zapis o opinii/informacji z osrodka pomocy społecznej. Taka informacja może pomóc uzyskać takie stypendium, więc czemu nie pomóc w taki sposób?
nie ma takiego przepisu! wymagane jest tylko oświadczenie rodzica lub zaświadczenie z OPS
ankaaa

Napisano: 04 lip 2014, 17:39

nie mamy takich uprawnień.....pracownik socjalny nie ma uprawnień do wydawania opinii......wow....

klient prosi o napisanie paru słów o sytuacji by udowodnić swoją ciężką sytuację...
my mu odmawiamy, bo nie mamy takich uprawnień....

mam wrażenie, że dla nie których urzędasów ludzie nie są ważni

ustawa określa pewne sprawy, tak jak inne akty normatywne, ale nie zabrania pomocy!!
My tez mamy kartę informacyjną, która chyba kiedyś obowiązywała, teraz jest zmodyfikowana - świetna rzecz

ops2 - gdybym był twoim klientem złożył bym podanie o wystawienie zaświadczenia ( jak wiesz - mamy na to 7 dni...ooo ironiu !!!!......misimy wydawac zaświadczenia!!!!!......
a w nim poprosiłbym o napisanie:
z czego korzystałem przez pół roku
- jaka jest struktura mojej rodziny
z czego sie utrzymuję - na podstawie ostatniego wywiadu
jakie mam wydatki - na podstawie ostatniego wywiadu
jakie problemy w rodzinie występują - na podstawie ostatniego wywiadu
itp.

twoja mina - bezcenna, a tłumaczenie - dlaczego nie - warte słuchowiska w radiowej trójce
migdał

Napisano: 07 lip 2014, 9:56

nie zgadzam się z migdałem - jeśli nie znam rodziny, to napdts. jednorazowej wizyty co mam zopiniować? Jeśli jest w trudnej sytuacji, niech sam opisze fakty i podepnie stosowne zaświadczenia, nie wiem dlaczego to ja mam robić.
abc

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x