czy można dokonać porącenia z zasiłku stałego - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 01 lip 2014, 12:05

Osoba samotna mająca lat 69 otrzymuje zasiłek stały w naszym ośrodku 529 zł, w m-cu czerwcu 2014r. dostarczyła nam orzeczenie z powiatowego zespołu d/s orzekania o niepełnosprawności gdzie została zaliczona do znacznego stopnia niepełnosprawności. Wniosek do zespołu został złożony w m-cu marcu 2014r.
W związku z powyższym osoba otrzyma wyrównanie zasiłku pielęgnacyjnego od marca 2014r.
Po przeliczeniu dochodu zasiłek stały osoba od m-ca marca 2014r. powinna otrzymywać w wysokości 389 zł. Mam problem ponieważ nie wiem w jaki sposób i czy mogę dokonać potrącenia z zasiłku stałego bieżącego tej nadpłaty w kwocie 560 zł, a zasiłek stały za m-c lipiec 2014r. będzie wynosił 389zł.
Powinnam też wydać decyzję żądającą zwrotu nienależnie pobranego świadczenia .Pracuję w programie " Pomost "SYGNITY .Proszę o pomoc.
grażyna3

Napisano: 01 lip 2014, 13:31

Nie mozesz tego nazwac nienależnie pobranym. Sprawdz w slowniczku.
robisz dec. zmieniająca a tam ustal jak zostanie nadplacone swiadczenie potrącone z zasilku biezacego. Można w całości z lipca i częściowo z sierpnia, lub Np po 100 miesięcznie
joladia

Napisano: 01 lip 2014, 13:41

My nie cofamy sie do tylu tylko rozliczamy nadpłatę w kolejnych miesiącach w ilości odpowiadającej ilości miesięcy nadplaconych. Jest prościej a wychodzi na to samo. Przeważnie
....

Napisano: 01 lip 2014, 14:06

No to robicie niezgodnie z art.8 ust.13 ... :cry:
Esia

Napisano: 01 lip 2014, 14:10

Zle robicie. To jest świadczenie należne za dany okres. Zmieniacie na bieżąco i tyle.
BadAss

Napisano: 01 lip 2014, 14:20

ja robie tak , jak BadAss
abc

Napisano: 01 lip 2014, 15:11

Zmienianie tylko "na bieżąco" tym bardziej nie jest właściwie
....

Napisano: 01 lip 2014, 15:42

Z całą pewnością nie są to nienależnie pobrane świadczenia rodzinne a to jest warunek do rozmyślania o zwrocie.... wystarczy zmienić decyzję ze skutkiem na przyszłość i basta.... Nie orzekamy o obowiązku zwrotu i nie ustalamy że są to świadczenia nienależnie pobrane, więc nie możemy też potrącić z bieżących wypłat....
Rajski

Napisano: 01 lip 2014, 23:13

TAK jak -BadAss. Nie ma nienależnie pobranego zasiłku stałego. Wyrównanie nas nie interesuje-to nie jest wina klienta.
Od następnego m-ca po otrzymaniu wyrównania zmienić decyzję i przyznać 389 zł.
zzzzz

Napisano: 02 lip 2014, 8:07

Jak klient poprosi to mozna z bieżących art. 104 ust. 1 jako należność... I ust 3. Bez jego zgody nie można z bieżących bo faktycznie to nie jest nienależnie....
Karola12

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x