program wychodzenia z bezdomności - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 01 lip 2014, 11:12

Witam, czy wydajecie decyzje administracyjne w sprawie zatwierdzenia programu wychodzenia z bezdomności?

znalazłam coś takiego:
Stosownie do art. 49 ust. 2 ustawy z 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej indywidualny program wychodzenia z bezdomności podlega zatwierdzeniu przez kierownika ośrodka pomocy społecznej. Regulacja ta wskazuje, że kierownik ośrodka pomocy społecznej jest organem władnym do zatwierdzenia programu (projektu programu). Czynność zatwierdzenia ma charakter władczy i jednostronny; bez niej program pozostaje wyłącznie projektem zamierzonych działań aktywizacyjnych, zaś po zatwierdzeniu staje się źródłem praw i obowiązków bezdomnego, które mają doprowadzić do zmiany tego niekorzystnego statusu społecznego. Akt zatwierdzenia programu jest zatem decyzją administracyjną.
wuka

Napisano: 01 lip 2014, 15:48

Czy naprawdę nikt nie realizuje programu wychodzenia z bezdomności?
wuka

Napisano: 02 lip 2014, 16:49

?
wuka

Napisano: 03 lip 2014, 13:28

W Warszawie od wielu lat taki program realizuje OPS Dzielnicy Praga Południe - polecam kontakt z Działem Pomocy Specjalistycznej
Dział Pomocy Specjalistycznej OPS z siedzibą przy ul. Paca 42
https://www.ops-pragapoludnie.pl/site.php?id=2
Andrzej

Napisano: 03 lip 2014, 15:00

Wuka, a gdzie to znalazłaś? Czy mogłabyś podać źródło? Prowadzimy programy od lat, nie wydawaliśmy żadnych decyzji, a swoją drogą nie jestem pewien, czy cytowany przez Ciebie tekst należy rozumieć jako konieczność wydawania decyzji:
"Akt zatwierdzenia programu jest zatem decyzją administracyjną" - czy nie należy tego rozumieć raczej w taki sposób, że sam fakt zatwierdzenia jest równoznaczny z decyzją?
jerzozwierz
Referent
Od: 17 sty 2006, 23:22
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem