Przykro mi, ale naprawdę nie pamiętam każdej sprawy która rozpatrywałem i jeżeli zabrzmiałem szorstko to sorry.
Wezwał bym pracownika urzędu, sadu lub socjalnego do przedstawienia dochodów, osobiście poradził bym mu aby mi odmówił (bo sam na pewno się sprzeciwi) - wtedy wydał bym decyzję odmowną ze wskazaniem na brak współpracy/brak możliwości ustalenia sytuacji osobistej i serdecznie poradził mu odwołać się od tej decyzji do SKO. Niech SKO jak ma ochotę przyznaje mu to świadczenie lub wskaże, że jestem durniem i się nie znam i wskaże mi jak mam potraktować taką sytuację. Wtedy ewentualnie powołam sie w rozstrzygnięciu decyzji na stanowisko SKO i sprawa rozwiązana.
Lepsze to niż po latach stwierdzanie nienależnie pobranego, umarzanie, odkręcanie itd. Człowiek śpi spokojnie a do takich błędów każdy może się kiedyś doczepić.
Po ludzku to bym przyznał - wiadomo.
Ja przepisów nie wymyślam, ja mam na ich podstawie orzekać a nie zachowywać się po ludzku.
Zasiłek stały dla osoby całkowicie ubezwłasnowolnionej
-
- Stażysta
- Zajmuję się: Pomoc Społeczna
- Kontakt:
-
- Stażysta
- Zajmuję się: PS
- Kontakt:
Re: Zasiłek stały dla osoby całkowicie ubezwłasnowolnionej
12groszy pisze: 25 lis 2021, 14:20 Przykro mi, ale naprawdę nie pamiętam każdej sprawy która rozpatrywałem i jeżeli zabrzmiałem szorstko to sorry.
Wezwał bym pracownika urzędu, sadu lub socjalnego do przedstawienia dochodów, osobiście poradził bym mu aby mi odmówił (bo sam na pewno się sprzeciwi) - wtedy wydał bym decyzję odmowną ze wskazaniem na brak współpracy/brak możliwości ustalenia sytuacji osobistej i serdecznie poradził mu odwołać się od tej decyzji do SKO. Niech SKO jak ma ochotę przyznaje mu to świadczenie lub wskaże, że jestem durniem i się nie znam i wskaże mi jak mam potraktować taką sytuację. Wtedy ewentualnie powołam sie w rozstrzygnięciu decyzji na stanowisko SKO i sprawa rozwiązana.
Lepsze to niż po latach stwierdzanie nienależnie pobranego, umarzanie, odkręcanie itd. Człowiek śpi spokojnie a do takich błędów każdy może się kiedyś doczepić.
Po ludzku to bym przyznał - wiadomo.
Ja przepisów nie wymyślam, ja mam na ich podstawie orzekać a nie zachowywać się po ludzku.
Pytanie w temacie było o matkę mieszkającą z ubezwłasnowolnionym synem. I to orzeczenie wskazałem na tę właśnie okoliczność.
Jeżeli opiekun prawny nie mieszka z ubezwłasnowolnionym, jest nim np. pracownik socjalny, to nie ma podstaw do uznania że tworzą rodzinę w rozumieniu ustawy o pomocy społecznej.
Sam mam kilku ubezwłasnowolnionych w opiece, którzy korzystają z pomocy społecznej i nie wyobrażam sobie żeby ktoś (OPS) brał pod uwagę moje dochody. Zresztą nikt nie próbuje. Nie mamy wspólnej kasy, itp.
Co innego jeżeli ktoś mieszka razem z ubezwłasnowolnionym - tu ciężko by było uznać, że tworzą odrębne gospodarstwa - wszak opiekun prawny zarządza majątkiem i interesami ubezwłasnowolnionego. Ale nie jest to niemożliwe i da się znaleźć argumenty na wykazanie, że opiekun prawny prowadzi odrębne gospodarstwo domowe.
Oprócz Zasiłek stały dla osoby całkowicie ubezwłasnowolnionej - Pomoc społeczna (forum ogólne) przeczytaj również:
Wzór wniosku o umieszczenie w DPS
dożywianie
Decyzja na dopłatę do DPS
Kryterium dochodowe.
Zapytanie ws. DPS
Czy wydać decyzję zmieniającą?
Procedura umieszczenia w DPS bez zgody
dochód
NIEBIESKA KARTA - UDOSTEPNIENIE I WGLĄD
zasiłek stały mniejszy niż 30 zł
ubezpieczenie zdrowotne a brak możliwości ustalenia sytuacji
Usługi opiekuńcze, zmiana ilości godzin, decyzja
dotyczy przyznania zasiłku okresowego
osoba bez dowodu osobistego
zasiłek pogrzebowy
Dodatek mieszkaniowy jako dochód klienta.