ZASIŁEK STAŁY - przedłużenie - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 2 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 17 gru 2020, 14:57

Klient miał przedłużony zasiłek stały do czasu otrzymania nowego orzeczenia. Nowe orzeczenie otrzymał w stopniu lekkim i złożył od niego odwołanie. co mam zrobić do czasu rozpatrzenia odwołania i wydania nowego orzeczenia przez wojewódzki zespół?
jozka78
Stażysta
Od: 07 mar 2017, 16:12
Zajmuję się: pracownik socjalny

Napisano: 18 gru 2020, 9:50

jozka78 pisze:
17 gru 2020, 14:57
Klient miał przedłużony zasiłek stały do czasu otrzymania nowego orzeczenia. Nowe orzeczenie otrzymał w stopniu lekkim i złożył od niego odwołanie. co mam zrobić do czasu rozpatrzenia odwołania i wydania nowego orzeczenia przez wojewódzki zespół?
Należy czekać aż orzeczenie stanie się ostateczne.

Według Uchwały 7 Sędziów NSA z dnia 02.12.2002 r., sygn.: OPS 11/02 - orzeczenie o niepełnosprawności jest równoznaczne z decyzją administracyjną, o której mowa w Kpa - ze wszystkimi jej cechami i niektóre unormowania Kodeksu, których nie reguluje ustawa o rehabilitacji zawodowej osób niepełnosprawnych, mają tu zastosowanie. Orzeczenia dotyczy więc m. in. ostateczność i prawomocność, ponieważ jest tu możliwość odwołania w ramach dwuinstancyjności postępowania w sprawie i skarga do sądu.

Dlatego zgodnie z art. 15h ust. 1 pkt 2 „ustawy covidowej” – stare orzeczenie i decyzja przedłużająca zasiłek nadal pozostają w mocy, ponieważ nowe orzeczenie nie jest jeszcze ostateczne. Ze względu na złożone odwołanie - postępowanie w tej sprawie jest cały czas w toku, nie weszło do obrotu prawnego i nie można na jego podstawie wydać rozstrzygnięcia w rozpatrywanej sprawie.
Quidquid latine scriptum sit, sapienter videtur
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP
Od: 01 lut 2018, 11:37
Zajmuję się: rzucam pyrami w dinozaury

Napisano: 18 gru 2020, 14:23

dziękuję za odp.
jozka78
Stażysta
Od: 07 mar 2017, 16:12
Zajmuję się: pracownik socjalny

Napisano: 19 sty 2021, 13:36

Podepnę się pod ten post, gdyż jest w temacie, ale sytuacja troszkę inna.

Jak byście postąpili w takim przypadku:
W listopadzie 2020 r. klientowi został przedłużony zasiłek stały (zgodnie z ustawą Covidową). Klient złożył wniosek o ponowne ustalenie stopnia niepełnosprawności ale Powiatowy Zespół.. zawiesił prowadzone postępowanie do czasu dostarczenia przez klienta wymaganej dokumentacji. Klient ma na to 3 lata.
Czy w tym przypadku dalej wypłacalibyście zasiłek stały, zgodnie z przepisami specustawy, do 60 dnia od dnia odwołania stanu epidemii lub dostarczenia nowego orzeczenia?
Przejrzałam LEX'a w tym zakresie, znalazłam pytania i odpowiedzi w podobnych sytuacjach, tam twardo stoją na stanowisku, żeby nadal wypłacać.
Próbuję wyobrazić sobie sytuację, że jakimś cudem przez 3 lata klient nie dostarczył wymaganych dokumentów do Powiatowego i wniosek pozostałby bez rozpatrzenia, a stan epidemii nie zostałby odwołany... Jego prawo do zasiłku stałego zostałoby przedłużone o 3 lata od dnia zawieszenia postępowania przez Powiatowy? Tak po prostu, bez żadnych konsekwencji?
Art. 15h ust. 1 pkt 2 specustawy nie wymaga złożenia ponownego wniosku o ustalenie stopnia niepełnosprawności i tak na prawdę do 60 dnia od czasu odwołania epidemii osoby te mogą dalej korzystać z zasiłku stałego, pielęgnacyjnego, itd. - czyli tak na prawdę nie wiadomo do kiedy.
Pisząc to przypomniała mi się sytuacja z jaką się spotkałam, gdzie podopieczna złożyła wniosek o ponowne ustalenie st. niepełnosprawności i została uzdrowiona. Gdyby wniosku nie złożyła, mogłaby dalej być na przedłużonym zasiłku stałym.
maajeczka
Praktykant
Od: 18 paź 2018, 9:38
Zajmuję się: PS

Napisano: 19 sty 2021, 17:30

Dopóki stan epidemii trwa (i jeszcze 60 dni po nim) i/lub nowego orzeczenia nie ma – zasiłek należy wypłacać, stosownie do przepisów ustawy covidowej. Koniec, kropka - z przepisami nie dyskutujemy, nie nam oceniać. Głównym założeniem wykładni prawa jest racjonalność prawodawcy. A więc skoro nasz ustawodawca jest z założenia racjonalny ;) , to tworzone przez niego przepisy prawa również są (powinny zostać uznane za): rzeczowe, sensowne, trafne, zdroworozsądkowe, przemyślane... :roll:
Quidquid latine scriptum sit, sapienter videtur
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP
Od: 01 lut 2018, 11:37
Zajmuję się: rzucam pyrami w dinozaury

Strona 2 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x