zdo żona na męża - Świadczenia rodzinne

Strona 7 z 10    [ Posty: 92 ]

Napisano: 25 lip 2014, 15:04

Gość pisze:Mamy obowiązek rozpatrywać wnioski w oparciu o obowiązującą ustawę pomimo, że w pełni nie realizuje orzeczenia Trybunału.Nas obowiązuje ustawa,a nie orzeczenie Trybunału.Zgodnie z zapisem małżonkom się nie należy i takie decyzje trzeba wydawać.
Ja jednak idąc tokiem rozumowania SKO, WSA, NSA i TK pozwolę się nie zgodzić z Twoją tezą. Uważam że ZDO należy się wszystkim małżonkom, których prawo do SP wygasło 30.06.2013.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 25 lip 2014, 15:15

kronos79 pisze:
Gość pisze:Mamy obowiązek rozpatrywać wnioski w oparciu o obowiązującą ustawę pomimo, że w pełni nie realizuje orzeczenia Trybunału.Nas obowiązuje ustawa,a nie orzeczenie Trybunału.Zgodnie z zapisem małżonkom się nie należy i takie decyzje trzeba wydawać.
Ja jednak idąc tokiem rozumowania SKO, WSA, NSA i TK pozwolę się nie zgodzić z Twoją tezą. Uważam że ZDO należy się wszystkim małżonkom, których prawo do SP wygasło 30.06.2013.
Może w głębi duszy ja uważam podobnie jak i TY.Ale niestety mnie obowiązują przepisy często niesprawiedliwe,jednak w tym przypadku nie pozostawiające najmniejszych wątpliwości.Powtarzam decyzję wydajemy w oparciu o USTAWĘ,nie o wyrok TK,czy pewne dywagacje natury moralnej.W obecnym stanie prawnym ZDO żonie na męża się nie należy i zupełnie mnie nie interesuje że wcześniej SKO w takim przypadku przyznało ŚP jak i również nie interesuje mnie orzeczenie TK.Nas dotyczy tylko i wyłącznie to co jest zapisane w USTAWIE.
Gość

Napisano: 25 lip 2014, 15:58

kronos79 pisze:
myślę tak jak Kronos, małżonkowie, jeżeli mieli przyznane świadczenie i ta decyzja wygasła 30.06.2013r. to ta ustawa im wraca prawa i nie muszą być ponownie weryfikowani,
Kati@

Napisano: 25 lip 2014, 16:08

Kati@ pisze:
kronos79 pisze:
myślę tak jak Kronos, małżonkowie, jeżeli mieli przyznane świadczenie i ta decyzja wygasła 30.06.2013r. to ta ustawa im wraca prawa i nie muszą być ponownie weryfikowani,
A gdzie w USTAWIE ZDO pisze że małżonkom przywraca prawa?I niby do czego przywraca?
Jest to całkiem nowa ustawa nic nie przywracająca.W oparciu o jej brzmienie można się TYLKO starać o NOWĄ formę wsparcia ,którą jest ZDO.Trzeba jednak spełnić warunki,których małżonkowie zgodnie z zapisem nie spełniają.
Gość

Napisano: 25 lip 2014, 16:18

a to co?
Art. 1.
Ustawa określa warunki nabywania oraz zasady ustalania i wypłacania zasiłków dla opiekunów osobom, które utraciły prawo do świadczenia pielęgnacyjnego z dniem 1 lipca 2013 r. w związku z wygaśnięciem z mocy prawa decyzji przyznającej prawo do świadczenia pielęgnacyjnego.
Art. 2.
1. Zasiłek dla opiekuna przysługuje osobie, jeżeli decyzja o przyznaniu jej prawa do świadczenia pielęgnacyjnego wygasła z mocy prawa na podstawie art. 11 ust. 3 ustawy z dnia 7 grudnia 2012 r. o zmianie ustawy o świadczeniach rodzinnych oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. poz. 1548 oraz z 2013 r. poz. 1557) z dniem 1 lipca 2013 r.
Kati@

Napisano: 25 lip 2014, 16:36

Kati@ pisze:a to co?
Art. 1.
Ustawa określa warunki nabywania oraz zasady ustalania i wypłacania zasiłków dla opiekunów osobom, które utraciły prawo do świadczenia pielęgnacyjnego z dniem 1 lipca 2013 r. w związku z wygaśnięciem z mocy prawa decyzji przyznającej prawo do świadczenia pielęgnacyjnego.
Art. 2.
1. Zasiłek dla opiekuna przysługuje osobie, jeżeli decyzja o przyznaniu jej prawa do świadczenia pielęgnacyjnego wygasła z mocy prawa na podstawie art. 11 ust. 3 ustawy z dnia 7 grudnia 2012 r. o zmianie ustawy o świadczeniach rodzinnych oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. poz. 1548 oraz z 2013 r. poz. 1557) z dniem 1 lipca 2013 r.
Ustawa ZDO określa tylko warunki do wsparcia osobom ,które utraciły świadczenie pielęgnacyjne ,ale go nie przywraca.!
Poza tym zgodnie z zapisem ZDO przysługuje:
) za okresy od dnia 1 lipca 2013 r. do dnia poprzedzającego dzień wejścia w życie ustawy, w których osoba spełniała warunki do otrzymania świadczenia pielęgnacyjnego określone w ustawie z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych (Dz. U. z 2006 r. Nr 139, poz. 992, z późn. zm.2)) w brzmieniu obowiązującym w dniu 31 grudnia 2012 r.;

,,KTÓRYCH OSOBA SPEŁNIA WARUNKI OKREŚLONE W USTAWIE Z 28LISTOPADA 2003 W BRZMIENIU W DNIU 31GRUDNIA 2012-rozumiesz?-warunki OKREŚLONE W USTAWIE,a nie ,,naprostowane warunki" przez SKO.W ustawie wyraznie pisze, że żonie na męża się nie należy-i to chodzi właśnie o ZAPIS a nie o dalszą wykładnię SKO czy WSA.
Gość

Napisano: 25 lip 2014, 16:48

,KTÓRYCH OSOBA SPEŁNIA WARUNKI OKREŚLONE W USTAWIE Z 28LISTOPADA 2003 W BRZMIENIU W DNIU 31GRUDNIA 2012-rozumiesz?-warunki OKREŚLONE W USTAWIE,
przed lipcem spełniała a teraz nie spełnia warunków? No cóż współczuję małżonkom, nie dostali, odwołanie - dostali, ustawa im wygasiła, TK zwraca niby prawa ale znów nie dostają - a wcale tak by nie musiało by być gdyby nie szukanie ,,dobrej'' interpretacji przez urzędników
Kati@

Napisano: 25 lip 2014, 17:10

[quote="Kati@"],KTÓRYCH OSOBA SPEŁNIA WARUNKI OKREŚLONE W USTAWIE Z 28LISTOPADA 2003 W BRZMIENIU W DNIU 31GRUDNIA 2012-rozumiesz?-warunki OKREŚLONE W USTAWIE,
przed lipcem spełniała a teraz nie spełnia warunków? No cóż współczuję małżonkom, nie dostali, odwołanie - dostali, ustawa im wygasiła, TK zwraca niby prawa ale znów nie dostają - a wcale tak by nie musiało by być gdyby nie szukanie ,,dobrej'' interpretacji przez urzędników[/qu

Nadal nie rozumiesz WARUNKI ZAPISANE W USTAWIE NA DZIEN 31.12.2013.Nie warunki które spełniła osoba według SKO czy WSA tylko ZAPISANE W USTAWIE.Według ustawy ich nie spełniała.W ZDO jest mowa właśnie o tym zapisie ,a nie o decyzjach organów odwoławczych dotyczących poszczególnych przypadków.
Gość

Napisano: 25 lip 2014, 17:42

Rozumiem o czym piszesz, nie przekonasz mnie, myślę całkiem inaczej i niech tak zostanie, nie jestem odosobniona :
,,Zasadniczym celem ustawy z 4 kwietnia 2014 r. jest przywrócenie świadczenia osobom, które miały do niego prawo przed nowelizacją – wskazuje Urszula Nowaczyk, adwokat z Kancelarii Adwokatów i Radców Prawnych P. J. Sowisło & Topolewski.
Dodaje, że w związku z tym należy przyjąć, iż przyznanie prawa do świadczenia w poprzednim stanie prawnym wyczerpuje drugą z przesłanek warunkujących nabycie zasiłku dla opiekuna, a mianowicie spełnienie wymagań do otrzymywania wsparcia określonego w przepisach ustawy o świadczeniach rodzinnych w brzmieniu, jaki miały 31 grudnia 2012 r.
– Uzasadniony wydaje się pogląd, że wszystkie osoby, które w lipcu zeszłego roku straciły świadczenie pielęgnacyjne, mogą się ubiegać o zasiłek dla opiekuna, a organy ustalające prawo do niego powinny uwzględniać ten fakt – stwierdza Urszula Nowaczyk.
Przywołuje też stanowisko WSA w Szczecinie (sygn. akt II SA/Sz 1069/13), który stwierdził, że osoby, którym przyznano świadczenie pielęgnacyjne, mają prawo oczekiwać po zmianie stanu prawnego ciągłości wsparcia należnego za sprawowanie opieki.
Również zdaniem radcy prawnego Bartosza Frączyka małżonkowie należący do grupy osób, które utraciły prawo do świadczenia na podstawie niekonstytucyjnych przepisów, mają prawo do zasiłku wraz z odsetkami.''
https://praca.gazetaprawna.pl/artykuly/8 ... zonka.html
Kati@

Napisano: 25 lip 2014, 17:56

Kati@ pisze:Rozumiem o czym piszesz, nie przekonasz mnie, myślę całkiem inaczej i niech tak zostanie, nie jestem odosobniona :
,,Zasadniczym celem ustawy z 4 kwietnia 2014 r. jest przywrócenie świadczenia osobom, które miały do niego prawo przed nowelizacją – wskazuje Urszula Nowaczyk, adwokat z Kancelarii Adwokatów i Radców Prawnych P. J. Sowisło & Topolewski.
Dodaje, że w związku z tym należy przyjąć, iż przyznanie prawa do świadczenia w poprzednim stanie prawnym wyczerpuje drugą z przesłanek warunkujących nabycie zasiłku dla opiekuna, a mianowicie spełnienie wymagań do otrzymywania wsparcia określonego w przepisach ustawy o świadczeniach rodzinnych w brzmieniu, jaki miały 31 grudnia 2012 r.
– Uzasadniony wydaje się pogląd, że wszystkie osoby, które w lipcu zeszłego roku straciły świadczenie pielęgnacyjne, mogą się ubiegać o zasiłek dla opiekuna, a organy ustalające prawo do niego powinny uwzględniać ten fakt – stwierdza Urszula Nowaczyk.
Przywołuje też stanowisko WSA w Szczecinie (sygn. akt II SA/Sz 1069/13), który stwierdził, że osoby, którym przyznano świadczenie pielęgnacyjne, mają prawo oczekiwać po zmianie stanu prawnego ciągłości wsparcia należnego za sprawowanie opieki.
Również zdaniem radcy prawnego Bartosza Frączyka małżonkowie należący do grupy osób, które utraciły prawo do świadczenia na podstawie niekonstytucyjnych przepisów, mają prawo do zasiłku wraz z odsetkami.''
https://praca.gazetaprawna.pl/artykuly/8 ... zonka.html
Osobiście uważam ,że te osoby zostały pokrzywdzone,ale cóż przepisy i trzeba się do nich stosować.
Natomiast zwróć uwagę jakimi zwrotami posługuje się pani adwokat na którą się powołujesz:
-wydaje się pogląd
-powinny uwzględnić
-mają prawo oczekiwać
To jest prawniczy bełkot,ale zero konkretów, tylko przypuszczenia i osobista opinia.Inny radca prawny czy adwokat może mieć zupełnie odmienne zdanie.
Gość

Strona 7 z 10    [ Posty: 92 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x