Zgoda na zmianę decyzji - Stypendia

Strona 1 z 3    [ Posty: 22 ]

Napisano: 17 lut 2017, 10:24

Czy dajecie Państwo do podpisu wnioskodawcom zgodę na zmianę decyzji na nowy semestr?
celestynka
Stażysta
Od: 15 kwie 2014, 8:06
Zajmuję się: ŚR/DS/

Napisano: 17 lut 2017, 10:31

ja takie zgody brałam od ludzi w momencie rozliczania I transzy
xyz@

Napisano: 17 lut 2017, 12:13

A no właśnie, ja też tak robiłam przy oświadczeniach o dochodzie za grudzień ,ale miałam roczną przerwę w obsłudze stypendium i nie widzę tych zgód.Dziękuję za odpowiedź:)
celestynka
Stażysta

Napisano: 17 lut 2017, 16:43

A skąd wynika obowiązek brania takiej zgody? Wiem, że w świadczeniach rodzinnych z ustawy wynika, że decyzję można zmienić z urzędu, w stypendiach nie ma takiej możliwości?
Pearlita

Napisano: 20 lut 2017, 9:50

Mnie akurat tak szkolono a szkolący ujął to również w w zakupionej przez nas publikacji. Decyzja zmieniająca ma być na podstawie art.155 KPA i napisane jest, że należy pobrać oświadczenie o wyrażeniu zgody na zmianę decyzji. U mnie był w tej kwestii rok przerwy , dlatego pytam czy Państwo również to stosujecie, bo nie wiem, czy brak takiej zgody jest błędem?
celestynka
Stażysta

Napisano: 20 lut 2017, 10:36

celestynka pisze:Mnie akurat tak szkolono a szkolący ujął to również w w zakupionej przez nas publikacji. Decyzja zmieniająca ma być na podstawie art.155 KPA i napisane jest, że należy pobrać oświadczenie o wyrażeniu zgody na zmianę decyzji. U mnie był w tej kwestii rok przerwy , dlatego pytam czy Państwo również to stosujecie, bo nie wiem, czy brak takiej zgody jest błędem?
Zmiany decyzji na podstawie kpa :
„Dla zmiany lub uchylenia decyzji, na mocy której strona nabyła prawo, niezbędne jest spełnienie czterech przesłanek:
- istnienie decyzji ostatecznej,
- za jej uchyleniem lub zmianą przemawia interes społeczny lub słuszny interes strony,
- zgoda strony na zmianę lub uchylenie decyzji
- brak przeciwwskazań w przepisach ustaw szczególnych”
(A. Matan, [w:] C. Marzysz, G. Łaszczyca, A. Matan, Komentarz do art. 155 Kodeksu postępowania administracyjnego, LEX/el. 2010
Gość

Napisano: 21 lut 2017, 9:28

xyz@ pisze:ja takie zgody brałam od ludzi w momencie rozliczania I transzy
Z jaką datą podpisują te oświadczenia?, grudniową?
A później przed wydaniem decyzji zmieniającej już nie bierzesz żadnych oświadczeń np. typu, że dalej spełniają kryterium dochodowe?
Gość

Napisano: 21 lut 2017, 12:30

zgodę na zmianę biorę przy rozliczeniu I transzy czyli w listopadzie, więc data listopadowa(wtedy decyzja z październiku jest już prawomocna)
wtedy daję też ludziom oświadczenia (o tym,że nadal spełniają kryterium), które mają mi przynieść w styczniu
chodzi o to,żebym miała pewność,że jest ciągłość w spełnianiu kryterium, jest to też dla mnie swoisty d..chron,bo nie jestem zwolenniczką weryfikacji dochodów (uważam,że to jest wymysł i nadgorliwość urzędników), z drugiej strony ludzie muszą mieć świadomość, że muszą spełniać kryterium przez cały okres pobierania stypendium
w styczniu (przy okazji przynoszenia tych oświadczeń) nagle się okazuje,że ludzie od połowy listopada, czy od grudnia poszli do pracy,a pouczenie w decyzji o tym,że mają "niezwłocznie informować" to dla nich nic, tłumaczą się,że nie wiedzieli itp.
więc jeśli przychodzą w styczniu z tym oświadczeniem,to się ich pytam,czy nadal spełniają kryterium i ponownie uświadamiam,że muszą spełniać kryterium przez cały okres pobierania świadczenia
xyz@

Napisano: 21 lut 2017, 13:46

Ja też nie jestem zwolennikiem ponownego przeliczania dochodów i tego nie robię. Natomiast teraz tzn. jak już będzie wiadomo ile będziemy mieć pieniędzy z KO to dzwonię do każdego wnioskodawcy i pytam czy spełniają kryteria i zapraszam po odbiór decyzji. Jak do mnie przychodzą to przed wydaniem decyzji daję im oświadczenie do podpisu gdzie wyrażają zgodę na zmianę decyzji oraz oświadczają, że nadal spełniają kryteria. Nie wiem czy tak jest dobrze bo nigdy nie mieliśmy kontroli.
Gość

Napisano: 22 lut 2017, 8:30

ilu masz wnioskodawców?
u mnie większość telefonów, które mi podali we wrześniu już nie działa:))
xyz@

Strona 1 z 3    [ Posty: 22 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x