Zgoda na zmianę decyzji - Stypendia

Strona 2 z 3    [ Posty: 22 ]

Napisano: 22 lut 2017, 11:26

Witam,

A jeżeli dochód uległ zmianie - to przeliczacie raz jeszcze?
Czy zmiana wysokości rodzinnego od listopada nie jest zmianą?
Jak przyznajecie II transzę, jeżeli pieniądze wpływają na przykład w kwietniu? Od stycznia?
My przyznaliśmy I transzę w październiku: na wrzesień, październik, listopad i grudzień.
Teraz chyba też będzie na 4 miesiące.
Jestem nowa i bardzo bym prosiła o informację jak w praktyce wygląda II transza:
- Podpisanie zgody na wydanie decyzję
- Oświadczenie, że dochód nie uległ/ uległ zmianie
- Przeliczenie dochodu
- Wydanie decyzji

Tylko jak jest z tym przyznaniem - w kwietniu można przyznać od stycznia? Czy wówczas muszę mieć potwierdzenie dochodu za grudzień, styczeń itd.?
Pogubiłam się.
Z góry dziękuję za pomoc
NowaS

Napisano: 22 lut 2017, 12:35

NowaS pisze:Witam,

Czy zmiana wysokości rodzinnego od listopada nie jest zmianą?
Jak przyznajecie II transzę, jeżeli pieniądze wpływają na przykład w kwietniu? Od stycznia?
My przyznaliśmy I transzę w październiku: na wrzesień, październik, listopad i grudzień.
Teraz chyba też będzie na 4 miesiące.
Jestem nowa i bardzo bym prosiła o informację jak w praktyce wygląda II transza:
- Podpisanie zgody na wydanie decyzję
- Oświadczenie, że dochód nie uległ/ uległ zmianie
- Przeliczenie dochodu
- Wydanie decyzji

Tylko jak jest z tym przyznaniem - w kwietniu można przyznać od stycznia? Czy wówczas muszę mieć potwierdzenie dochodu za grudzień, styczeń itd.?
Pogubiłam się.
Z góry dziękuję za pomoc
To od razu Ci powiem że wszystko zależy od konstrukcji decyzji, którą masz:
Jeżeli rozstrzygnięcie wygląda mniej więcej tak:

"Przyznaje się stypendium szkolne na rok szkolny 2016/2017 od września do grudnia w kwocie xx zł."

To masz decyzję której nie zmienisz. Bo wygasła w grudniu.
Ktoś przychodzi i zgłasza, że mu się dochód zmienił. - Tak, przeliczasz dochód.

Podzielenie decyzji administracyjnej i przyznawanie stypendium w "transzach" będzie Ci rodziło mnóstwo problemów.
Ustawa o pomocy społecznej mówi Ci wyraźnie, że pod uwagę bierzesz dochody za miesiąc poprzedzający złożenie wniosku - wnioski są składane do 15 września. I to jest właściwie wyczerpanie tematu weryfikacji dochodów.

U nas w gminie robi się tak:
Przyznajesz od września do czerwca. Z uwzględnieniem wszystkich zmian zasiłków rodzinnych, kryteriów dochodowych.

Zabezpiecza się wystarczającą ilość środków własnych żeby wypłacać świadczenia na bieżąco do miesiąca otrzymania dotacji.

Potem podliczasz koszty wyliczasz ile to jest 80% ile 20% i masz dotację rozliczoną.

D tego jest potrzebne upow. prezydenta/wójta na zaciąganie zobowiązania.
Gość

Napisano: 22 lut 2017, 15:25

"Przyznaje się stypendium szkolne na rok szkolny 2016/2017 od września do grudnia w kwocie xx zł."
Taka decyzja wygasa w sierpniu jak kończy się rok szkolny.
Można wydać decyzję zmieniającą w której np: "Przyznaje się stypendium szkolne na rok szkolny 2016/2017 od stycznia do czerwca w kwocie xx zł."
Zmiana polega na tym, że dochodzą kolejne miesiące przyznania stypendium ale tego samego roku szkolnego.
Gość2

Napisano: 22 lut 2017, 15:27

xyz@ pisze:ilu masz wnioskodawców?
u mnie większość telefonów, które mi podali we wrześniu już nie działa:))
Mam około 130 wnioskodawców. A co do telefonów to faktycznie może być teraz problem, jak nie zarajestrowali nr na kartę :o
Gość

Napisano: 22 lut 2017, 15:47

Gość2 pisze:"Przyznaje się stypendium szkolne na rok szkolny 2016/2017 od września do grudnia w kwocie xx zł."
Można wydać decyzję zmieniającą w której np: "Przyznaje się stypendium szkolne na rok szkolny 2016/2017 od stycznia do czerwca w kwocie xx zł."
Zmiana polega na tym, że dochodzą kolejne miesiące przyznania stypendium ale tego samego roku szkolnego.
Czyli można wydać decyzję zmieniającą, na przykład, od stycznia do kwietnia, w kwietniu, zgadza się?
Ale wówczas bierzemy dochody z jakiego miesiąca - oświadczenie, na przykład, że nic się nie zmieniło poza zmianą wysokości zasiłku rodzinnego?
NowaS

Napisano: 22 lut 2017, 15:52

Gość2 pisze:"Przyznaje się stypendium szkolne na rok szkolny 2016/2017 od września do grudnia w kwocie xx zł."
hmmm no nie wiem
dla mnie taka decyzja wygasła w grudniu
ustawa mówi,że decyzję można przyznać na okres nie krótszy niż miesiąc i nie dłuższy niż 10 mies.
skoro przyznaliście na 4 , i nie ma wzmianki o kolejnych miesiącach,to w grudniu koniec
no ale mogę się mylić
xyz@

Napisano: 22 lut 2017, 16:05

Przeczytaj DOKŁADNIE ustawe o systemie oświaty. Tam jest taki art dotyczący tego na ile można przyznać stypendium - i może Cię tu zaskoczę ale wcale stypendium nie masz przyznanego z automatu na cały rok. Nie mniej niż miesiąc nie więcej niż 10 k mówi ustawa - a przywołany przykład przyznaje stypendium na 4 miesiące. A z pozostałymi 6 miesiącami masz pozamiatane bo żeby się dobrać do decyzji która wygasła to już nie masz możliwości.

Dlatego od razu powiedziałem o tym jak się pisze rozstrzygnięcie. Jak osobno napiszesz że
1. "Przyznaje stypendium szkolne na 2016/2017 od września do czerwca."

A potem precyzujesz że:

2. "Będzie realizowana w 2 wypłatach i w jakich terminach" to se zmieniaj decyzję w pkt 2 ile chcesz. Zmiany nie będą dotyczyły tego czy przyznać stypendium czy też nie tylko tego kiedy i jak będziesz wypłacać pieniądze.

Tak jak mówię przeczytaj dokładnie tą ustawę bo ustawa ma logiczne dziury. Przyznać stypendium to możesz tylko na podstawie wniosku a ten się składa do 15 września. Jak w zmianie decyzji ponownie przyznasz stypendium to masz 2 decyzje w jednej sprawie. Jak będziesz chciał to zrobić zgodnie z prawem to ktoś będzie musiał złożyć kolejny wniosek o stypendium już po 15 września i zawnioskować w nim o przyznanie na pozostałe miesiące.

~~ w gminie mam ok 1000 wnioskodawców więc zadanie ma sporą skalę. W tym roku był wałkowany temat "dzielenia decyzji" na 2 transze - za dużo z tym roboty.
Gość

Napisano: 22 lut 2017, 16:39

przyznajemy na rok szkolny, który trwa od września do sierpnia. w pierwszej decyzji przyznajemy do grudnia, później robimy decyzje zmieniające, że przyznajemy do czerwca.stypendium przyznaje się na rok szkolny, a nie kalendarzowy (nie ważne na ile miesięcy).II transzę przyznajemy decyzja zmieniającą.
Gość2

Napisano: 22 lut 2017, 16:41

decyzja zmieniająca nie jest decyzją w stosunku do wniosku tylko do pierwszej decyzji więc jest ok (nie ma dwóch decyzji na jeden złożony wniosek)
Gość2

Napisano: 23 lut 2017, 9:17

Gość2 pisze:przyznajemy na rok szkolny, który trwa od września do sierpnia. w pierwszej decyzji przyznajemy do grudnia, później robimy decyzje zmieniające, że przyznajemy do czerwca.stypendium przyznaje się na rok szkolny, a nie kalendarzowy (nie ważne na ile miesięcy).II transzę przyznajemy decyzja zmieniającą.

Czyli strona najpierw nabywa prawa do świadczenia na 4 miesiące a po zmianie nabywa prawa na kolejnych 6 miesięcy. Ba, nawet sam właśnie o tym napisałeś. Czyli z decyzji przyznającej zmieniasz decyzję na przyznającą tylko, że jeszcze bardziej? - Miałbym poważne wątpliwości co do wystawiania takich decyzji.
Gość2 pisze:decyzja zmieniająca nie jest decyzją w stosunku do wniosku tylko do pierwszej decyzji więc jest ok (nie ma dwóch decyzji na jeden złożony wniosek)
Czego dotyczy zmiana?
Ktoś składa wniosek.
Przyznajesz na 4 miesiące.
Robisz zmianę decyzji i przyznajesz na kolejnych 6 miesięcy.
Więc kolejne przyznanie robisz sobie po prostu na podstawie wydanej już pierwszej decyzji?

To ma ogromne znaczenie co piszesz w rozstrzygnięciu. Jak piszesz o przyznaniu na konkretne miesiące w roku szkolnym to strona nabywa prawa na konkretne miesiące w roku szkolnym. - To nie działa na zasadzie domysłów tylko faktów.

Dziwnym jest, że w decyzji pierwotnej piszecie o przyznaniu prawa do świadczenia na 4 miesiące i żeby to stwierdzić to potrzeba było złożyć wniosek z całymi dochodami i całą weryfikacją a kolejne przyznanie robisz tylko na podstawie wydanej przez samego siebie decyzji (o weryfikacji kolejnej nie piszę bo dla mnie sprawa jest jasna, że nie składasz 2 raz wniosku to nie masz czego weryfikować).

Ja w kontroli pracować nie pracuję więc mnie jest wszystko jedno. Ale pomyśl, skoro ja który tylko "robi" to zadanie ma już tyle wątpliwości i zarzutów pod kierunkiem "zmian w środku roku" to tak na zdrowy chłopski rozum, ktoś kto się zawodowo zajmuje kontrolowaniem takich zadań Ci się do tego nie doczepi?
Gość

Strona 2 z 3    [ Posty: 22 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x