zgon dłużnika przed wypłatą - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 5 z 8    [ Posty: 74 ]

Napisano: 22 mar 2017, 15:40

tutaj masz interpretację (wyrok w miarę nowy a nie jakaś staroć):
https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/AD6126202E
"Z przytoczonych przepisów jasno wynika, iż ustalenie faktyczne co do śmierci dłużnika alimentacyjnego, pociąga za sobą ustalenie, iż ustał obowiązek alimentacyjny tegoż dłużnika względem osoby uprawnionej. Co za tym, osoba uprawniona do świadczeń z funduszu alimentacyjnego z datą śmierci dłużnika traci status osoby uprawnionej i co istotne, ustaje prawo tej osoby, dotychczas uprawnionej, do pobierania świadczenia z funduszu alimentacyjnego. A skoro tak, to wszystkie świadczenia pobrane, przez dotychczas uprawnionego, po śmierci dłużnika alimentacyjnego są nienależnie pobranymi świadczeniami (art. 2 pkt 7a ustawy)."
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 22 mar 2017, 15:46

Dalej Sąd nie uwzględnił przepisu Ustawy FA o wypłatach w okresach miesiecznych i o niepodzielności świadczenia. Nie doczytali. Opieraja sie na KC tylko. Niedbalstwo. Może to Przyłębska robiła? Po śmierci sie nienalezy ale z tego wynika,ze jak wierzyciel mial pecha to i do śmierci tez mu nie zapłaca. A to pech. Jak tam dobra jestemn i płace. Ustawa mnie tak każe a nie Sąd.
"To fakt. A fakty to najbardziej uparta rzecz pod słońcem."
" Mistrz i Małgorzata" Michaił Bułhakow
kotbehemot
Awatar użytkownika
Referent
Od: 18 kwie 2014, 10:23
Zajmuję się:

Napisano: 22 mar 2017, 15:48

sąd bardzo ładnie rozważył wszystko, tylko ten zasmogowany WSA Gliwice uważa inaczej :lol:
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 23 mar 2017, 15:05

kotbehemot pisze:Dalej Sąd nie uwzględnił przepisu Ustawy FA o wypłatach w okresach miesiecznych i o niepodzielności świadczenia. Nie doczytali. Opieraja sie na KC tylko. Niedbalstwo. Może to Przyłębska robiła? Po śmierci sie nienalezy ale z tego wynika,ze jak wierzyciel mial pecha to i do śmierci tez mu nie zapłaca. A to pech. Jak tam dobra jestemn i płace. Ustawa mnie tak każe a nie Sąd.
wyrok sądu nie jest źródłem prawa powszechnie obowiazującego
"Bądź dobrej myśli
bo po co być złej"
Stanisław Lem
legalna 01
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 kwie 2015, 14:01
Zajmuję się:

Napisano: 01 kwie 2017, 21:06

Czytając wypowiedzi wyłaniają się 2 stanowiska:
kotbehemot - kieruje się niepodzielnością świadczenia alimentacyjnego i w związku z tym jeżeli z 1szym dniem miesiąca osoba nabyła prawo to za dany miesiąc się świadczenie należy i ewentualne uchylenie albo np od następnego miesiąca

elmer - uzależnia od wypłaty, jeśli dłużnik zmarł przed wypłatą to nie wypłacać, a jak po wypłacie to nie żądać za ten miesiąc NP a uchylić od następnego.

Analizując obie wypowiedzi zastanawiam się nad sytuacją wskazaną przez Elmera tj. zmarł mi dłużnik np 05.02. tj. przed wypłatą więc nie wypłacam. Zgodnie z powołanymi orzeczeniami: "osoba uprawniona do świadczeń z funduszu alimentacyjnego z datą śmierci dłużnika traci status osoby uprawnionej i co istotne, ustaje prawo tej osoby, dotychczas uprawnionej, do pobierania świadczenia z funduszu alimentacyjnego" czyli osoba nie jest osobą uprawnioną od 05.02. (część orzeczeń mówi o dniu następnym po śmierci byłby to 06.02.) zatem de facto za 5 dni się należało. Świadczenie jest niepodzielne więc nie mogę przyznać za 2 a za 20 pare odmówić. Pytanie pojawia się również od kiedy przy takim podejściu uchylić decyzję? Czy skoro nie jest osobą uprawnioną to od lutego, ale wiemy przecież, że nie zmieniamy i nie uchylamy wstecz? Czy też od marca, ale jak wtedy wytłumaczyć brak wypłaty w lutym?

Analizując wskazane wyroki sygn. I OSK 2347/12, VIII SA/Wa 760/14, II SA/Bd 1231/16, II SA/Łd 144/16 chciałam zwrócić uwagę, że faktycznie wszystkie potwierdzają, że śmierci dłużnika alimentacyjnego, pociąga za sobą ustalenie, iż ustał obowiązek alimentacyjny tegoż dłużnika względem osoby uprawnionej, ale według mnie nie w żaden sposób nie wyjaśniają one jak ma postąpić właściwie organ w sytuacji śmierci dłużnika w trakcie miesiąca. Dlaczego? Ponieważ wszystkie dotyczą decyzji wydanych w sprawie nienależnie pobranego świadczenia. Nie wiadomo zatem od kiedy organy I instancji uchyliły swoje decyzje, czy za dany miesiąc śmierci wypłaciły świadczenie czy też nie, nie wiadomo czy wzięły pod uwagę datę wypłaty świadczenia czy nie. Dlatego można wrzucić tu jeszcze masę takich wyroków a dalej sprawa jest nie wyjaśniona.
Po przeczytaniu wyroków wywnioskować można, że;
I OSK 2347/12 - dłużnik zmarł we wrześniu 2008 i np jest od października 2008
II SA/Bd 1231/16 - dłużnik zmarł w maju 2013 i np jest od czerwca 2013
II SA/Łd 144/16- dłużnik zmarł w listopadzie 2014 i np jest od grudnia 2014
Do ciekawych wniosków można z kolei dojść czytając wyrok VIII SA/Wa 760/14 tam bowiem sytuacja przedstawia się następująco:
- śmierć dłużnika 31 sierpnia 2013 r., więc zgodnie z teorią elmera świadczenie nie powinno już być wypłacone za miesiąc wrzesień i decyzja uchylona od września, tu z kolei kłania raczej teoria kotabehemota dotycząca świadczenia nabytego w danym miesiącu i niepodzielnego, ponieważ uznano, że status osoby uprawnionej ustał od dnia następującego po dniu śmierci czyli 1 września 2013 r. i nienależnie pobrane jest dopiero od października 2013 r. Wywieść można zatem, że organ I instancji wypłacił świadczenie również za wrzesień, zapewne uznając, że skoro 1 dnia miesiąca się należało to się należy za cały miesiąc, a np dopiero od następnego miesiąca. I taką teorię również WSA uznał za zasadną.

Dlatego bijąc się na liczbę cytowanych wyroków proponowałabym również ich dogłębną analizę, a przede wszystkim analizę tego czy odpowiadają na postawione pytania.

Ot i tyle mojego wywodu.
Bob
Praktykant
Od: 01 kwie 2017, 19:57
Zajmuję się: PS/ŚW/FA

Napisano: 02 kwie 2017, 22:51

proponowałbym zrobić przypis dłużnikowi, który nie żyje.
Tak samo proponowałbym sprawdzić swoją teorię w SKO, ja sprawdziłem, wyszło na moje

następnie zastanowiłbym się nad zdaniem, które sam napisałeś:
" faktycznie wszystkie potwierdzają, że śmierci dłużnika alimentacyjnego, pociąga za sobą ustalenie, iż ustał obowiązek alimentacyjny tegoż dłużnika względem osoby uprawnionej"
Jak ustał obowiązek alimentacyjny to jak możesz wypłacić świadczenia osobie nieuprawnionej?
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 03 kwie 2017, 7:31

Bob pisze:Czytając wypowiedzi wyłaniają się 2 stanowiska:
kotbehemot - kieruje się niepodzielnością świadczenia alimentacyjnego i w związku z tym jeżeli z 1szym dniem miesiąca osoba nabyła prawo to za dany miesiąc się świadczenie należy i ewentualne uchylenie albo np od następnego miesiąca

elmer - uzależnia od wypłaty, jeśli dłużnik zmarł przed wypłatą to nie wypłacać, a jak po wypłacie to nie żądać za ten miesiąc NP a uchylić od następnego.

.
Bardzo dziękuje za interpretacje, własnie takich odpowiedzi na stawiane pytania by się tutaj oczekiwało, bo kopiuj/wklej treść orzeczenia z internetu to każdy potrafi. Mam nadzieję, że będziemy mogli częściej porozmawiać merytorycznie. :)
"Bądź dobrej myśli
bo po co być złej"
Stanisław Lem
legalna 01
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 kwie 2015, 14:01
Zajmuję się:

Napisano: 03 kwie 2017, 7:36

na podsumowanie do rozważenia:
jeżeli wszystkie wyroki potwierdzają, że śmierci dłużnika alimentacyjnego, pociąga za sobą ustalenie, iż ustał obowiązek alimentacyjny tegoż dłużnika względem osoby uprawnionej to tak samo jest przecież np. przy umorzeniu postępowania alimentacyjnego przez wierzyciela. Rączki do góry kto po piśmie od komornika o umorzeniu postępowania wypłaci w danym miesiącu fundusz (planowana wypłata powiedzmy 25 danego miesiąca a pismo przyszło 20)?
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 03 kwie 2017, 8:40

Elmer pisze:proponowałbym zrobić przypis dłużnikowi, który nie żyje.
Tak samo proponowałbym sprawdzić swoją teorię w SKO, ja sprawdziłem, wyszło na moje

następnie zastanowiłbym się nad zdaniem, które sam napisałeś:
" faktycznie wszystkie potwierdzają, że śmierci dłużnika alimentacyjnego, pociąga za sobą ustalenie, iż ustał obowiązek alimentacyjny tegoż dłużnika względem osoby uprawnionej"
Jak ustał obowiązek alimentacyjny to jak możesz wypłacić świadczenia osobie nieuprawnionej?
Sprawdzanie teorii w SKO mnie akurat nie satysfakcjonuje. Mam swój mózg, czytam ustawy, komentarze, artykuły i orzecznictwo. Mam bardzo dużo do czynienia z SKO i następnie z WSA i przyznam z przykrością, że wielokrotnie wyroki WSA lub potem NSA są miażdzące dla SKO. Dla mnie pomoc społeczna, świadczenia rodzinne i fundusz są dziedziną tak różnie interpretowaną, że myślę, że dając do napisania opinię kilku prawnikom, każdy napisałby co innego. Zauważyłam,że często zdarza się, że jest wydawana decyzja specjalnie po to, żeby potem osoba ją zaskarżyła i niech SKO utrzyma to rączki czyste, jest "dupochron" i wszyscy zadowoleni. Mnie się coś takiego nie podoba, bo zdarzyło się nie raz, że decyzja wydana w I instancji była ewidentnie błędna, a SKO ją utrzymało.

Nigdzie nie napisałam, że jak ustał obowiązek to można wypłacić osobie uprawnionej. Zastanawiam się tylko od kiedy w takim przypadku uchylić decyzję czy od marca czy od kwietnia i jeżeli od kwietnia, to co pieniążkami za marzec jeżeli ich nie wypłacam.

Cały czas rozważana jest data wypłaty, a ja zastanawiam się nad jeszcze jedną kwestią a to wymagalnością alimentów. Może bowiem zaistnieć sytuacja, że alimenty płatne są do 10tego lutego, wypłata FA jest np 16tego, a dłużnik umiera mi 13tego (piątek :P). I teraz tak: skoro były płatne 10tego to na dzień śmierci były wymagalne, czyli wejdą do długu, i były należne osobie uprawnionej. Ktoś może analizował temat pod tym kątem?
Bob
Praktykant
Od: 01 kwie 2017, 19:57
Zajmuję się: PS/ŚW/FA

Napisano: 03 kwie 2017, 9:01

nie wejdą do długu. Przypis robi się po wypłacie - komornik też ma harmonogram wypłat i w momencie przyznania świadczeń FA nie przypisuje dłużnikowi alimentów we wskazanym przez sąd terminie płatności a we wskazanym przez nas harmonogramie wypłat. Zauważ jeszcze, że wraz ze śmiercią dłużnika jego dług względem nas wygasa (względem wierzyciela nie - komornik ma jeszcze pół roku na szukanie majątku i co wyegzekwuje spłaca). Jak wygasisz dług, który nie miałeś już komu przypisać?

Druga kwestia, którą poruszasz to uchylenie decyzji - to jest akurat bardzo proste, nigdy nie uchylasz wstecz.
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Strona 5 z 8    [ Posty: 74 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x