Zmiana decyzji o DM

Wybrane tematy:
Deputat węglowy zaświadczenie o dochodach Emerytura w marcu Potrącenie nadpłaty świadczenia uzupełniającego proszę sprawdzcie Śmierć zarządcy co dalej?
ODPOWIEDZ
heroska
Stażysta
Zajmuję się: DM/DE
Kontakt:

Zmiana decyzji o DM

Post autor: heroska »

Cześć :)
Poprawcie mnie jeśli się mylę.
W ustawie (art. 7 pkt 10) jest napisane,że żadna zmiana w ciągu trwania dodatku mieszkaniowego nie wpływa na wysokość wypłacanego dodatku mieszkaniowego. Czyli nie mogę zmienić decyzji, prawda?
Bo mam Pana, który od lutego odwołuje się od wszystkiego i teraz życzy sobie, aby mu anulować decyzję o DM i przyznać nową ze względu na wzrost opłat od stycznia 2021 w CAŁYM KRAJU :D
:-)
VIP
Zajmuję się: DM, DE
Kontakt:

Re: Zmiana decyzji o DM

Post autor: :-) »

heroska pisze: 19 kwie 2021, 12:48 Cześć :)
Poprawcie mnie jeśli się mylę.
W ustawie (art. 7 pkt 10) jest napisane,że żadna zmiana w ciągu trwania dodatku mieszkaniowego nie wpływa na wysokość wypłacanego dodatku mieszkaniowego. Czyli nie mogę zmienić decyzji, prawda?
Bo mam Pana, który od lutego odwołuje się od wszystkiego i teraz życzy sobie, aby mu anulować decyzję o DM i przyznać nową ze względu na wzrost opłat od stycznia 2021 w CAŁYM KRAJU :D
dokładnie masz rację :)zmiany w opłatach również nie są brane pod uwagę...
heroska
Stażysta
Zajmuję się: DM/DE
Kontakt:

Post autor: heroska »

Czyli jeśli ten Pan złożył wniosek w tej samej sprawie to odpowiadam mu postanowieniem o odmowie wszczęcia postępowania, tak? :)
VIP
Kontakt:

heroska pisze: 19 kwie 2021, 14:53 Czyli jeśli ten Pan złożył wniosek w tej samej sprawie to odpowiadam mu postanowieniem o odmowie wszczęcia postępowania, tak? :)
Ja bym tak zrobiła,odmowa wszczęcia postępowania, gdyż zmiany podczas trwania decyzji nie mają wpływu na wysokość dodatku. Tylko...na szkoleniu była mowa o...i chyba było jakieś orzeczenie sądu...np. złożony wniosek w trakcie trwania decyzji o przyznaniu dodatku mieszkaniowego (my potocznie mówimy, że ktoś za wcześnie złożył)w takiej sytuacji przyznajemy dodatek mieszkaniowy na czas...ile zostało jeszcze miesięcy do końca obowiązującej obecnie decyzji.Dodatek mieszkaniowy przyznaje się na 6 miesięcy, ale nie jest powiedziane,że na krócej nie możemy przyznać :shock: Ja tak nie robiłam. :roll:
Maxima
VIP
Zajmuję się: DM DE
Kontakt:

Post autor: Maxima »

Swiadczeniobiorca w każdym momencie ma prawo zrezygnować z pobieranego świadczenia bez podania powodu. Więc, jeśli napisze oświadczenie, ze rezygnuje z dodatku mieszkaniowego, to nie mamy prawa mu tego zabronić. Musimy stwierdzić wygaśnięcie decyzji.
I nikt mu nie zabroni złożyć kolejnego wniosku za miesiąc.
VIP
Kontakt:

Maxima pisze: 20 kwie 2021, 8:10 Swiadczeniobiorca w każdym momencie ma prawo zrezygnować z pobieranego świadczenia bez podania powodu. Więc, jeśli napisze oświadczenie, ze rezygnuje z dodatku mieszkaniowego, to nie mamy prawa mu tego zabronić. Musimy stwierdzić wygaśnięcie decyzji.
I nikt mu nie zabroni złożyć kolejnego wniosku za miesiąc.
tak oczywiście...jezeli złoży podanie o wycofanie wniosku...ale jezeli podania nie zlozy...a jedynie nowy wniosek złoży w trakcie trwania już istniejącej decyzji bo uwaza np ze ma wiekszy czynsz i postanowil zlozyc wniosek kolejny....ja to tak zrozumialam
brodafix
Podinspektor
Zajmuję się: DM
Kontakt:

Post autor: brodafix »

Bo mam Pana, który od lutego odwołuje się od wszystkiego i teraz życzy sobie, aby mu anulować decyzję o DM i przyznać nową ze względu na wzrost opłat od stycznia 2021 w CAŁYM KRAJU
najprościej i najszybciej będzie takie o to rozwiązanie:
niech pan złoży nowy wniosek o dodatek z uwzględnioną już podwyżką (to , że to będzie miało miejsce w okresie trwania dodatku nie ma znaczenia większego), ponieważ zgodnie z orzecznictwem możliwe jest przyznanie dodatku mieszkaniowego na okres krótszy niż 6 miesięcy ( nie można tylko na okres dłuższy niż 6 m-y)
W związku z powyższym w nowej decyzji odmówisz przyznania dodatku za okres rozstrzygnięty wcześniejszą decyzją, a przyznasz na pozostałe miesiące ( pamiętać tylko należy żeby poruszać się w zakresie 6 miesięcy ;)
np. odmawiasz na 2 i przyznajesz na 4 miesiące a nie odmawiasz na 2 i przyznajesz na 6. ;)
wilk syty i owca cała
inaczej , wydając postanowienia o odmowie wszczęcia postępowania , w/w pan będzie sobie pisał zażalenia i będzie ciągle problemik
brodafix
Podinspektor
Zajmuję się: DM
Kontakt:

Post autor: brodafix »

Zgodnie z wyrokiem WSA w Gliwicach z dnia 01.04.2008 r. sygn. akt IV SA/GI 1123/07 zawarty w przepisie art.7 ust.5 zwrot ”przyznaje się na okres 6 miesięcy” statuuje jedynie zasadę, ustalając okres dodatku niejako maksymalny, natomiast nie precyzując możliwości ani niemożliwości przyznania go za okres krótszy. Jedynie wyłącza on możliwość przyznania świadczenia na czas dłuższy niż 6 miesięcy. Zgodnie z utrwaloną regułą wnioskowania stosowaną podczas procesu dokonywania wykładni norm prawnych, jeżeli można coś więcej to można i mniej (argumentum a maiori ad minus). Dlatego dopuszczalne jest przyznanie dodatku na okres krótszy niż 6 miesięcy i odmowa za dalszy. Zgodnie z treścią wyroku Naczelnego Sądu Administracyjnego z dnia 11.10.2006 r. sygn. akt I OSK 1383/05 organ przyznaje świadczenie za okres, za który spełnione są przesłanki i odmawia za pozostały, bo jest ono podzielne i nie musi obejmować zawsze 6 miesięcy.
ODPOWIEDZ