zmiana miejsca zamieszkania RZ - świadczenia z art. 226 - Stare tematy

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 10 maja 2016, 12:05

Szukałam na forum, ale nie znalazłam takiego tematu.
Rodzina zastępcza otrzymywała świadczenie na starych zasadach na podstawie art. 226 ust. 5. Zmieniła miejsce zamieszkania i dotychczasowa decyzja została uchylona.
Teraz my musimy wydać decyzję z uwagi na zmianę miejsca zamieszkania.
Czy decyzja powinna uwzględniać wniosek rodziny z art. 226 czy powinna być wydana na nowych zasadach z ustawy o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej?
Macie doświadczenie w tej kwestii, może jakieś opinie MPiPS?
Magdalenata

Napisano: 11 maja 2016, 21:49

Może jednak ktoś?
Magdalenata

Napisano: 12 maja 2016, 13:14

Bardzo trudne pytanie :idea:

Po pierwsze rozumiem, że to miejsce zamieszkania zmieniło się poza obrębem waszego Powiatu/Miasta, bo w innym wypadku decyzja powinna tylko ulec zmianie w części dotyczącej danych adresowych.

W ustawie oczywiście nie znajdziemy odpowiedzi na to pytanie, ale można by wysnuć, że rodzina zastępcza ma "ciągłość" uprawnień do świadczenia, a uchylenie decyzji związane jest tylko i wyłącznie ze zmianą świadczeniodawcy.

Pewnie napisaliście już do Ministerstwa. Można też, dla świętego spokoju, dać nową decyzję w oparciu o art. 80 i kazać się rodzinie odwołać, że oni chcą świadczenie, które im przysługuje zgodnie ze swoim oświadczeniem z 2012, czyli z 226 ust. 5.

Tak jeszcze raz czytając spokojnie art. 226 ust.5 myślę, jednak, że ta wasza rodzina ma nadal prawo do świadczenia "po staremu"
iwa27
Awatar użytkownika
Referent
Od: 10 wrz 2014, 13:21
Zajmuję się:

Napisano: 13 maja 2016, 15:21

ja bym bardziej wtedy myślał o zmianie decyzji ale skoro uchyliliście to moim zdaniem z automatu przechodzą na nowe zasady skoro nowa decyzja... daj znać co Ci odpiszą z Ministerstwa
TOMASZ18
Stażysta
Od: 16 mar 2016, 9:42
Zajmuję się:

Napisano: 16 maja 2016, 7:10

może byc na starych. Nam sko uchyliło, w identycznym przypadku
pcpr1

Napisano: 16 maja 2016, 11:54

Dzięki pcpr-ku1, że podzieliłeś się z nami informacją. Mógłbyś zacytować SKO - konkretnie uzasadnienie
iwa27
Awatar użytkownika
Referent
Od: 10 wrz 2014, 13:21
Zajmuję się:

Napisano: 19 maja 2016, 7:33

Szukałam, szukałam i nie znalazłam. Ale sprawę pamiętamy wszyscy, więc bylo na pewno:) Takze bardziej nie pomogę, bo archiwum zawalone papierami
pcpr1

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x