zmiana niektórych ustaw wspierających poprawę warunków mieszkaniowy projekt z 1 czerwca 2022 - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 2    [ Posty: 16 ]

Napisano: 08 cze 2022, 9:10

Hej widzieliście –zapisy projektu ustawy o zmianie niektórych ustaw wspierających poprawę warunków mieszkaniowych- projekt z 1 czerwca 2022?

Projekt z dnia 1 czerwca 2022 r.
U S T A W A
z dnia ...
o zmianie niektórych ustaw wspierających poprawę warunków mieszkaniowych1)

Art. 2. W ustawie z dnia 21 czerwca 2001 r. o dodatkach mieszkaniowych (Dz. U. z
2021 r. poz. 2021) wprowadza się następujące zmiany:
1) w art. 3:
a) po ust. 1 dodaje się ust. 1a w brzmieniu:
„1a. Rada gminy, w drodze uchwały, może podwyższyć progi dochodowe, o
których mowa w ust.

https://samorzad.pap.pl/sites/default/f ... aniowe.pdf
pracownik dmie2021
Stażysta
Od: 24 sty 2021, 18:51
Zajmuję się: dodatki mieszkaniowe, energetyczne, kadry

Napisano: 08 cze 2022, 11:01

Już widzę jak gminy podwyższają progi dochodowe :)
na te progi już nie wystarcza :lol:
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 08 cze 2022, 11:46

było u nas na ostatnim szkoleniu ...
Już widzę jak gminy podwyższają progi dochodowe :)
na te progi już nie wystarcza :lol:
:D :lol: dokładnie
same bogate gminy w Polsce ostatnio... w związku z polskim ładem najpewniej ;)
brodafix
Podinspektor
Od: 26 lip 2016, 8:34
Zajmuję się: DM

Napisano: 08 cze 2022, 13:27

Co nam z tych progów... u mnie częściej odmowy są z powodu metrażu lub "niskich wydatków", ew. brak tytułu prawnego. Przekroczony próg to rzadkość.
Klara27
Starszy referent
Od: 12 paź 2016, 13:25
Zajmuję się: DM/DE/Stypendia szkolne

Napisano: 08 cze 2022, 13:30

Wytłumaczcie mi proszę ust. 6 (działalność na ryczałcie). Takie masło maślane, że nie mogę tego pojąć....Po co to tak komplikować?
Klara27
Starszy referent

Napisano: 08 cze 2022, 13:50

Klara27 pisze:
08 cze 2022, 13:30
Wytłumaczcie mi proszę ust. 6 (działalność na ryczałcie). Takie masło maślane, że nie mogę tego pojąć....Po co to tak komplikować?
tłumaczenie z lex:
Zasady przyznawania dodatków mieszkaniowych uregulowane zostały w ustawie z dnia 21 czerwca 2001 r. o dodatkach mieszkaniowych (Dz.U. z 2019 r. poz. 2133 ze zm.) - dalej u.d.m. Przyznanie takiego dodatku uzależnione jest od spełnienia przez osobę ubiegającą się szeregu warunków określonych w tej ustawie, jak chociażby posiadanie tytułu do lokalu czy też spełnienie kryterium dochodowego. Przepisy tej ustawy wskazują, że za dochód uważa się dochód w rozumieniu art. 3 pkt 1 ustawy z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych (Dz.U. z 2020 r. poz. 111) - dalej u.ś.r. A w myśl art. 3 ust. 6 u.d.m. w przypadku ustalania dochodu z działalności podlegającej opodatkowaniu na podstawie przepisów ustawy z dnia 20 listopada 1998 r. o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne (Dz.U. z 2020 r. poz. 1905, 2123 i 2320) przyjmuje się dochód miesięczny w wysokości 1/12 dochodu ogłaszanego corocznie, w drodze obwieszczenia ministra właściwego do spraw rodziny, o którym mowa w art. 5 ust. 7a u.ś.r.

Wobec powyższego, organ rozpatrując złożony w sierpniu 2021 r. wniosek o przyznanie dodatku mieszkaniowego, w sytuacji gdy działalność podlegająca opodatkowaniu na podstawie przepisów ustawy z dnia 20 listopada 1998 r. o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne była prowadzona w roku ubiegłym - wysokość dochodu osiągniętego z tego tytułu winien ustalić na podstawie zaświadczenia z urzędu skarbowego o wysokości przychodu i stawki podatkowej oraz przyjąć dochód w wysokości 1/12 zgodnie z obwieszczeniem o wysokości dochodu za dany rok i pomnożyć przez trzy miesiące.

Natomiast w sytuacji, gdy działalność podlegająca opodatkowaniu na podstawie przepisów ustawy z dnia 20 listopada 1998 r. o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne nie była prowadzona w roku ubiegłym, została zarejestrowana w roku bieżącym wysokość dochodu osiągniętego z tego tytułu należy ustalić na podstawie oświadczenia strony wskazującego na wysokość dochodu za maj, czerwiec, lipiec 2021 r.
VIP

Napisano: 08 cze 2022, 13:52

:-) pisze:
08 cze 2022, 13:50
Klara27 pisze:
08 cze 2022, 13:30
tłumaczenie z lex:
Zasady przyznawania dodatków mieszkaniowych uregulowane zostały w ustawie z dnia 21 czerwca 2001 r. o dodatkach mieszkaniowych (Dz.U. z 2019 r. poz. 2133 ze zm.) - dalej u.d.m. Przyznanie takiego dodatku uzależnione jest od spełnienia przez osobę ubiegającą się szeregu warunków określonych w tej ustawie, jak chociażby posiadanie tytułu do lokalu czy też spełnienie kryterium dochodowego. Przepisy tej ustawy wskazują, że za dochód uważa się dochód w rozumieniu art. 3 pkt 1 ustawy z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych (Dz.U. z 2020 r. poz. 111) - dalej u.ś.r. A w myśl art. 3 ust. 6 u.d.m. w przypadku ustalania dochodu z działalności podlegającej opodatkowaniu na podstawie przepisów ustawy z dnia 20 listopada 1998 r. o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne (Dz.U. z 2020 r. poz. 1905, 2123 i 2320) przyjmuje się dochód miesięczny w wysokości 1/12 dochodu ogłaszanego corocznie, w drodze obwieszczenia ministra właściwego do spraw rodziny, o którym mowa w art. 5 ust. 7a u.ś.r.

Wobec powyższego, organ rozpatrując złożony w sierpniu 2021 r. wniosek o przyznanie dodatku mieszkaniowego, w sytuacji gdy działalność podlegająca opodatkowaniu na podstawie przepisów ustawy z dnia 20 listopada 1998 r. o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne była prowadzona w roku ubiegłym - wysokość dochodu osiągniętego z tego tytułu winien ustalić na podstawie zaświadczenia z urzędu skarbowego o wysokości przychodu i stawki podatkowej oraz przyjąć dochód w wysokości 1/12 zgodnie z obwieszczeniem o wysokości dochodu za dany rok i pomnożyć przez trzy miesiące.

Natomiast w sytuacji, gdy działalność podlegająca opodatkowaniu na podstawie przepisów ustawy z dnia 20 listopada 1998 r. o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne nie była prowadzona w roku ubiegłym, została zarejestrowana w roku bieżącym wysokość dochodu osiągniętego z tego tytułu należy ustalić na podstawie oświadczenia strony wskazującego na wysokość dochodu za maj, czerwiec, lipiec 2021 r.
Niiieeee...Nie to uśmieszku. To już czytałam i wiem ;). W projekcie ustawy "o zmianie niektórych ustaw wspierających poprawę warunków mieszkaniowych" wprowadza sięzmianę do ustawy o dodatkach mieszkaniowych i ust. 6. Ogarnęłam, że 1/12 x 4 będziemy robić i to będzie dochód za 3 miesiące?
Klara27
Starszy referent

Napisano: 08 cze 2022, 14:07

:oops: :shock: :shock: nie doczytałam zmian...już patrzę....
VIP

Napisano: 08 cze 2022, 14:13

...6. Wysokość dochodu z działalności podlegającej opodatkowaniu na
podstawie przepisów ustawy z dnia 20 listopada 1998 r. o zryczałtowanym podatku
dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne (Dz. U.
z 2021 r. poz. 1993, 2105 i 2427) osiąganego w okresie 3 miesięcy
poprzedzających miesiąc złożenia wniosku o przyznanie dodatku mieszkaniowego
ustala się przyjmując dochód miesięczny w wysokości 1/12 dochodu ogłaszanego
corocznie, w drodze obwieszczenia, przez ministra właściwego do spraw rodziny w
Dzienniku Urzędowym Rzeczypospolitej Polskiej „Monitor Polski” w terminie do
dnia 1 sierpnia każdego roku. Roczną wysokość przychodu z działalności
podlegającej opodatkowaniu na podstawie przepisów ustawy, o której mowa w
zdaniu pierwszym, przyjmuje się jako czterokrotność przychodu osiągniętego przez
wnioskodawcę w okresie 3 miesięcy poprzedzających miesiąc złożenia wniosku.”;....
i co poeta miał na myśli :cry:
1/12 dochodu rocznego...i klops...
wydaje mi się że nie mnożymy przez 3 mies ( jako dochód z 3 miesięcy wykazany) a mamy 1/12 pomnożyć przez 4...jako czterokrotność ...bo przecież nie cały roczny przychód x 4 :lol: :oops:
VIP

Napisano: 09 cze 2022, 8:38

To ja odpiszę bo jestem akurat "zagłębiony" w tym temacie. Dobrze że ten przepis został doprecyzowany. Chodzi o to że przy osobie prowadzącej działalność na ryczałcie nie wiadomo było tak na prawdę czy brać oświadczenie za 3 ostatnie miesiące czy za cały poprzedni rok, i oczywiście w dalszej kolejności korzystać z tabel i z nich wyliczać dochód. Czyli to że korzystamy z tabel i obliczamy 1/12 dochodu było i jest jasne. Doprecyzowane zostało tylko to za jaki okres bierzemy przychody aby z tych tabel skorzystać. Teraz jest już to wyjaśnione.

Przykład: Gość prowadzący działalność na ryczałcie składa wniosek w czerwcu. Pisze oświadczenie o wysokości przychodów jakie osiągnął z tej działalności w okresie od 1 marca do 31 maja i wysokości stawki podatkowej % na jakiej jest. My w dalszej kolejności mnożymy ten przychód razy 4 aby uzyskać jego przychód roczny i wtedy wyszukujemy dany przedział w tabelach z obwieszczenia ministra rodziny i już mamy dochód roczny. Dalej to już każdy wie :D
Fantomas
Referent
Od: 31 mar 2017, 8:24
Zajmuję się: DM i DE

Strona 1 z 2    [ Posty: 16 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x