zmiana niektórych ustaw wspierających poprawę warunków mieszkaniowy projekt z 1 czerwca 2022 - Dodatki mieszkaniowe

Strona 2 z 2    [ Posty: 16 ]

Napisano: 09 cze 2022, 8:54

Fantomas pisze:
09 cze 2022, 8:38
To ja odpiszę bo jestem akurat "zagłębiony" w tym temacie. Dobrze że ten przepis został doprecyzowany. Chodzi o to że przy osobie prowadzącej działalność na ryczałcie nie wiadomo było tak na prawdę czy brać oświadczenie za 3 ostatnie miesiące czy za cały poprzedni rok, i oczywiście w dalszej kolejności korzystać z tabel i z nich wyliczać dochód. Czyli to że korzystamy z tabel i obliczamy 1/12 dochodu było i jest jasne. Doprecyzowane zostało tylko to za jaki okres bierzemy przychody aby z tych tabel skorzystać. Teraz jest już to wyjaśnione.

Przykład: Gość prowadzący działalność na ryczałcie składa wniosek w czerwcu. Pisze oświadczenie o wysokości przychodów jakie osiągnął z tej działalności w okresie od 1 marca do 31 maja i wysokości stawki podatkowej % na jakiej jest. My w dalszej kolejności mnożymy ten przychód razy 4 aby uzyskać jego przychód roczny i wtedy wyszukujemy dany przedział w tabelach z obwieszczenia ministra rodziny i już mamy dochód roczny. Dalej to już każdy wie :D
O matko... to już widzę ile różnych interpretacji tego zapisu będzie... :)
Klara27
Starszy referent
Od: 12 paź 2016, 13:25
Zajmuję się: DM/DE/Stypendia szkolne

Napisano: 09 cze 2022, 9:00

ja nie rozumiem :lol: :? :oops:
chyba jeszcze bardziej zagmatwali ...bo prosciej bylo wziac przychod za poprzedni rok...bo już mieli np z pitu...i to do tabeli porównać...a nie tak kombinować... :oops:
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 09 cze 2022, 10:03

:-) pisze:ja nie rozumiem :lol: :? :oops:
chyba jeszcze bardziej zagmatwali ...bo prosciej bylo wziac przychod za poprzedni rok...bo już mieli np z pitu...i to do tabeli porównać...a nie tak kombinować... :oops:
Ale dochód z pitu tyczył się ubiegłego roku i to było trochę w sprzeczności z ustawą o dodatkach gdzie przyjmujemy dochody z ostatnich 3 m-cy. Ktoś mógł w ubiegłym roku mieć zupełnie inne obroty w swojej firmie. Teraz jest to na pewno bardziej realne pod naszą ustawę.
Fantomas
Referent
Od: 31 mar 2017, 8:24
Zajmuję się: DM i DE

Napisano: 09 cze 2022, 10:15

Ja dochody ryczałtowców liczyłam dokładnie tak, jak Dr Mazurkiewicz polecił i tak, jak było to w lexie opisane, wklejone przez "uśmieszka".
Klara27
Starszy referent

Napisano: 09 cze 2022, 10:59

Fantomas pisze:
09 cze 2022, 10:03
:-) pisze:ja nie rozumiem :lol: :? :oops:
Ale dochód z pitu tyczył się ubiegłego roku i to było trochę w sprzeczności z ustawą o dodatkach gdzie przyjmujemy dochody z ostatnich 3 m-cy. Ktoś mógł w ubiegłym roku mieć zupełnie inne obroty w swojej firmie. Teraz jest to na pewno bardziej realne pod naszą ustawę.
niby tak..ale te dochody z 3 miesięcy mnożymy przez 4 by były z całego roku...patrzymy w tabeli...w której dochody roczne są przedstawiane z roku ubiegłego...czy to aż takie "lepsze" i prawdziwsze? no nie wiem...więcej kombinowania...bo dlaczego mamy je mnożyć przez 4...może później będą mieli mniejsze dochody... :? też będzie niesprawiedliwe
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 09 cze 2022, 12:17

Chciałabym aby ten absurdalny zapis został zmieniony i dostosowany faktycznie pod dodatki mieszkaniowe, bo jak na razie to jest on jakiś ...no.
Klara27
Starszy referent

Strona 2 z 2    [ Posty: 16 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x