Niestety wydaje mi się, że tak. Mam też wątpliwości co do interpretacji podanej wczoraj na szkoleniu z lexa, że obciążanie kosztami koordynatora dotyczy to tylko niepełnoletnich w pieczy. W artykule 191 jest używane pojęcie "dziecko", bo w momencie podpisywania porozumień to jest osoba niepełnoletnia, która może osiągnąć pełnoletność przebywając w pieczy i wtedy przecież nadal ten sam powiat ponosi koszty to dlaczego nie miałby ponosić kosztów koordynatora.inspektor123 pisze: ↑01 mar 2023, 11:12A czy zadanie ostatnie w ust. 9 nie nakłada tego obowiązku?
9. W przypadku umieszczenia dziecka w rodzinie zastępczej albo rodzinnym
domu dziecka gmina właściwa ze względu na miejsce zamieszkania dziecka przed
umieszczeniem go po raz pierwszy w pieczy zastępczej ponosi odpowiednio wydatki,
o których mowa w ust. 1 pkt 1, w wysokości:
1) 10% wydatków na opiekę i wychowanie dziecka – w pierwszym roku pobytu
dziecka w pieczy zastępczej;
2) 30% wydatków na opiekę i wychowanie dziecka – w drugim roku pobytu
dziecka w pieczy zastępczej;
3) 50% wydatków na opiekę i wychowanie dziecka – w trzecim roku i następnych
latach pobytu dziecka w pieczy zastępczej.
Przepisy ust. 2–4 i 7 stosuje się odpowiednio.
Też tak myśleliśmy, ale ostatnie zadanie wzbudza wątpliwość: "Przepisy ust. 2–4 i 7 stosuje się odpowiednio".
My jesteśmy dokładnie tego samego zdania.Anaya pisze: ↑02 mar 2023, 12:36U nas kosztami koordynatora będziemy obciążać gminy tak samo.
Nasz radca prawny stoi na stanowisku że podstawą do obciążania gmin jest właśnie w art. 191 ust. 9 zapis, że ust. 2-4 i 7 stosuje się odpowiednio.
Owszem ustawodawca nie wymienia kosztów koordynatora jako kwalifikowany wydatek ale ja uważam, że jest to po prostu przeoczone. Zauważcie, że art. 192 pkt 10 ustawodawca pozostawił "świadczenie dla rodziny pomocowej" gdzie w art. 191 ust. 7 zmienił przecież nazewnictwo "świadczenie dla rodziny pomocowej" na "wynagrodzenie dla rodziny pomocowej". Więc gdyby ustawodawca pamiętał o art. 192 to zmienił by także to... po prostu zostało to przeoczone moim zdaniem![]()