zmiana warunków za który miesiąc dochód? - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 2 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 02 maja 2016, 13:59

Ja już zgłupiałam :shock:

Czyli w moim przypadku jeżeli kobiecie skończyła się jedna umowa i podpisała drugą z nową stawką to traktuję jako ciągłość? A jakby między nimi było świadectwo pracy to z pierwszej utrata a z drugiej uzysk?
kolia

Napisano: 02 maja 2016, 14:01

tak (jeżeli mówimy o umowach o pracę)
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 02 maja 2016, 14:11

tak, to są umowy o prace. Od-do bez świadectwa pracy. pierwsza była na pół etatu i po jej skończeniu podpisała nową umowe z tym samym pracodawcą już na cały etat.

A jeszcze mam pytanie odnośnie umów agencyjnych które są nazwane umowa o pracę i są na jeden miesiąc i co miesiąc. Także bez świadectwa pracy. Co w takiej sytuacji bo niby podobny system jak wyżej.
kolia

Napisano: 02 maja 2016, 15:08

Umowa agencyjna
Umowa agencyjna jest umową cywilnoprawną. Oznacza to, że stosuje się do niej przepisy Kodeksu cywilnego. W ramach umowy agencyjnej przyjmujący zlecenie (agent) zobowiązuje się, w zakresie działalności swego przedsiębiorstwa, do stałego pośredniczenia, za wynagrodzeniem, przy zawieraniu z klientami umów na rzecz dającego zlecenie przedsiębiorcy albo do zawierania ich w jego imieniu.

czyli traktujesz jak umowę zlecenie - nie robisz uzysku
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 04 maja 2016, 16:21

to ja już zgłupiałam, proszę wyjaśnijcie mi to. To jak dobrze zrozumiała jak umowa jest do 31.12.2015 r. a następnie od 01.01.2016 r. zawierana jest z tym samym pracodawcą (bez świadectwa pracy) to nie ma utraty 2014 r i uzysku za 2016r. Mam sytuację, że kobietka pracowała od maja 2014 r. do 31.12.2015 r. następnie 1 stycznia 2016 r. zawiera nową umowę z tym samym pracodawcą. Jakie dochody brać do 500+. Czy robić utratę za 2014 r. i uzysk za II.2016 r. Czy nie robię utraty i podstawą ustalenia dochodu dla tej rodziny jest rok 2014. Pomóżcie bo już ręce opadają, co głowa to inna odpowiedzieć. W pracy są podzielone zdania, ja jestem za opcją z utratą i uzyskiem.
abs

Strona 2 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x