Czyli w moim przypadku jeżeli kobiecie skończyła się jedna umowa i podpisała drugą z nową stawką to traktuję jako ciągłość? A jakby między nimi było świadectwo pracy to z pierwszej utrata a z drugiej uzysk?
tak, to są umowy o prace. Od-do bez świadectwa pracy. pierwsza była na pół etatu i po jej skończeniu podpisała nową umowe z tym samym pracodawcą już na cały etat.
A jeszcze mam pytanie odnośnie umów agencyjnych które są nazwane umowa o pracę i są na jeden miesiąc i co miesiąc. Także bez świadectwa pracy. Co w takiej sytuacji bo niby podobny system jak wyżej.
Umowa agencyjna
Umowa agencyjna jest umową cywilnoprawną. Oznacza to, że stosuje się do niej przepisy Kodeksu cywilnego. W ramach umowy agencyjnej przyjmujący zlecenie (agent) zobowiązuje się, w zakresie działalności swego przedsiębiorstwa, do stałego pośredniczenia, za wynagrodzeniem, przy zawieraniu z klientami umów na rzecz dającego zlecenie przedsiębiorcy albo do zawierania ich w jego imieniu.
czyli traktujesz jak umowę zlecenie - nie robisz uzysku
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
to ja już zgłupiałam, proszę wyjaśnijcie mi to. To jak dobrze zrozumiała jak umowa jest do 31.12.2015 r. a następnie od 01.01.2016 r. zawierana jest z tym samym pracodawcą (bez świadectwa pracy) to nie ma utraty 2014 r i uzysku za 2016r. Mam sytuację, że kobietka pracowała od maja 2014 r. do 31.12.2015 r. następnie 1 stycznia 2016 r. zawiera nową umowę z tym samym pracodawcą. Jakie dochody brać do 500+. Czy robić utratę za 2014 r. i uzysk za II.2016 r. Czy nie robię utraty i podstawą ustalenia dochodu dla tej rodziny jest rok 2014. Pomóżcie bo już ręce opadają, co głowa to inna odpowiedzieć. W pracy są podzielone zdania, ja jestem za opcją z utratą i uzyskiem.