Zmiana wysokości dochodu- co z zasiłkiem stałym
Zmiana wysokości dochodu- co z zasiłkiem stałym
Witam.
Pobieram zasiłek stały 213 zł, przyznany od czerwa do marca 2014. Dochód na dwie 380 zł alimenty na dziecko +106 zł zasiłek rodzinny. Nie złożyłam wniosków na nowy okres zasiłkowy, więc od października utraciłam zaliczkę alimentacyjną, a od listopada również rodzinne. Czy powinnam mieć zmienioną decyzję o wysokości zasiłku stałego? Dodam, że poinformowałam każdorazowo pracownika o zmianie dochodu, złożyłam oświadczenie z czego utrzymuję się, jednak pracownik nadal wliczył do dochodu świadczenia, których nie otrzymuję twierdząc, że potem otrzymam wyrównanie , więc dochód się liczy i nie ma podstawy do zmiany wysokości zasiłku stałego ,bynaajmniej nie za październik. Czy słusznie?
Pobieram zasiłek stały 213 zł, przyznany od czerwa do marca 2014. Dochód na dwie 380 zł alimenty na dziecko +106 zł zasiłek rodzinny. Nie złożyłam wniosków na nowy okres zasiłkowy, więc od października utraciłam zaliczkę alimentacyjną, a od listopada również rodzinne. Czy powinnam mieć zmienioną decyzję o wysokości zasiłku stałego? Dodam, że poinformowałam każdorazowo pracownika o zmianie dochodu, złożyłam oświadczenie z czego utrzymuję się, jednak pracownik nadal wliczył do dochodu świadczenia, których nie otrzymuję twierdząc, że potem otrzymam wyrównanie , więc dochód się liczy i nie ma podstawy do zmiany wysokości zasiłku stałego ,bynaajmniej nie za październik. Czy słusznie?
Re: Zmiana wysokości dochodu- co z zasiłkiem stałym
A z czego się utrzymujesz i kiedy złożyłaś wnioski o zasiłek rodzinny i świadczenie z funduszu alimentacyjnego (nie ma już zaliczki alimentacyjnej)
-
- Praktykant
- Zajmuję się:
- Kontakt:
wniosków w ogóle nie złożyłam. Zasiłek stały to jedyny mój dochód. Do września miałam alimenty z funduszu 380 zł i rodzinne 106 do października
aga
Czyli aguniu 2909 nie zadbałaś o własne sprawy i teraz czego oczekujesz_ A czemu to nie złożyłaś na zaliczkę i rodzinne? z lenistwa? masz obowiązek wykorzystać własne uprawnienia. Ja gdybyś u mnie złożyła o zmianę stałego odmówiłbym chyba ,że...... był bardzo ważny powód ,ze nie złożyłaś.
brak dokumentów -świadectw pracy i pitów, wystąpiłam o odpisy wszystko bardzo długo się ciągnie, półtorej miesiąca w skarbówce czekałam na odpis pit.
Nie zadbałam to fakt, ale po prostu nie daję rady ze wszystkim. Nie jest mi łatwo- samotna matka bez jakiejkolwiek pomocy, bez rodziny, do tego z niesprawną ręką, dom, opał, dziecko, mnóstwo innych spraw urzędowych, walka o mieszkanie, dojazdy do szkoły, szukanie pracy...
MOPS też nie ułatwia wydają decyzję, gdzie liczą alimenty i rodzinne których nie mam i muszę odwoływać się, a pomoc znikoma 200 zł na opłaty, potrzeby bytowe i dojazdy do szkoły, gdzie samych opłat za mieszkanie , prąd, gaz, wodę mam 400 zł + do tego opał dwa piece, a dziecko w wieku szkolnym.
Nie zadbałam to fakt, ale po prostu nie daję rady ze wszystkim. Nie jest mi łatwo- samotna matka bez jakiejkolwiek pomocy, bez rodziny, do tego z niesprawną ręką, dom, opał, dziecko, mnóstwo innych spraw urzędowych, walka o mieszkanie, dojazdy do szkoły, szukanie pracy...
MOPS też nie ułatwia wydają decyzję, gdzie liczą alimenty i rodzinne których nie mam i muszę odwoływać się, a pomoc znikoma 200 zł na opłaty, potrzeby bytowe i dojazdy do szkoły, gdzie samych opłat za mieszkanie , prąd, gaz, wodę mam 400 zł + do tego opał dwa piece, a dziecko w wieku szkolnym.
Uaaaaaa... Zieeeew...ile razy te wykręty można słuchać. Wstrzymałbym pomoc z uwagi na brak współpracy i nie wykorzystywanie własnych środków i możliwości. I zgłosiłbym o wgląd sadu w sytuacje rodziny bo zaniedbujesz elementarne potrzeby dziecka. Pomijam już rażącą dysproporcje pomiędzy wykazywanych dochodem a ponoszonymi wydatkami...
jak zwykle brak konkretów tylko jojczenie.
-
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
aga jestem w stanie zrozumieć, ze nie dajesz rady - jednak przyznanie świadczeń pomocy społecznej (w tym zasiłku stałego) jest obwarowane konkretnymi zapisami ustawy i jest uzależnione od wielu czynników m.in. równiez od wykorzystania własnych uprawnień i możliwości. Skoro nie zadbałas odpowiednio wcześniej o skomletowanie dokumentów i nie złożyłas w terminie wniosków o przysługujące świadczenia to jednak bądź co bądź jest z Twojej strony zaniedbanie i może (chociaz nie musi) stanowić powód do odmowy przyznania świadczeń pomocy społecznej.
ania
ania- dziękuję za jedyną ludzką wypowiedź.
Widzę ,że życzliwość ludzka wśród pracowników socjalnych to cecha baaaardzo rzadka. Za to złośliwość, brak empatii połączona z manią wyższości decydowania o czyimś losie , i brak znajomości przepisów to norma...
Na szczęście moja sprawa częściowo załatwiona. Zmiana zasiłku stałego od października, choć w grudniu wliczony dochód z października, ale to nic mam decyzję to mam 14 dni na odwołanie.
Reszta zobaczymy
Widzę ,że życzliwość ludzka wśród pracowników socjalnych to cecha baaaardzo rzadka. Za to złośliwość, brak empatii połączona z manią wyższości decydowania o czyimś losie , i brak znajomości przepisów to norma...
Na szczęście moja sprawa częściowo załatwiona. Zmiana zasiłku stałego od października, choć w grudniu wliczony dochód z października, ale to nic mam decyzję to mam 14 dni na odwołanie.
Reszta zobaczymy
Oprócz Zmiana wysokości dochodu- co z zasiłkiem stałym - Pomoc społeczna (forum ogólne) przeczytaj również:
adres
zasiłek stały z tytułu wieku emerytalnego
dwa miejsca pracy
odpłatność piecza
Skąd sie biorą takie typy
DOM Dla starszej kobiety z synem
skąd wziać odpis aktu zgonu
pomocy- zasiłek stały i inne formy pomocy
niska wiedza pracowników
wywiady
potrącenie komornicze z emerytury- czy wliczać
potrącenie komornicze z emerytury- czy wliczać
karta rodziny 3+ czy też dla os. z rodziny zastępczej??
pod Pod jaki artykuł mam podpiąć odzieżówkę
ha przeliczeniowe a alimenty
zas. okesowy