ZP za DPS płaci gmina - Świadczenia rodzinne

Strona 3 z 6    [ Posty: 54 ]

Napisano: 16 kwie 2015, 13:37

bez znaczenia kto płaci za pobyt, DPS nie zapewnia darmowego utrzymania, i dlaczego zp mają otrzymać Ci co płaci rodzina a Ci biedni co płaci gmina nie dostaną, a jeżeli odmowa to ciekawe co będzie w uzasadnieniu?
Kati@

Napisano: 16 kwie 2015, 13:38

ewalu pisze:ja bym zaleciła jeszcze spojrzenie z innej strony :
nie patrzysz czy petent płaci z własnej kieszeni czy ktoś płaci za niego
patrzysz czy ta instytucja woła kasę za pobyt .. bo tak mówi nasza ustawa :)
Ale tu nie chodzi o to czy wola czy nie bo jesli ktos nie ma z czego placic to wiadomym jest ze za pobyt bedzie placic gmina a jesli tylko osoba ma jakis dochod to za pobyt dps kaze sobie placic jakas czesc i wtedy zp przysluguje
Pierdoly opowiadacie
Kjhf

Napisano: 16 kwie 2015, 13:42

Kati@ pisze:bez znaczenia kto płaci za pobyt, DPS nie zapewnia darmowego utrzymania, i dlaczego zp mają otrzymać Ci co płaci rodzina a Ci biedni co płaci gmina nie dostaną, a jeżeli odmowa to ciekawe co będzie w uzasadnieniu?
Wiesz czemu? Bo zyjemy w chorym kraju ale taka jest rzeczywistosc. Osoba nie majaca stodkow do Zycia dostaje ten przywilej ze jej pobyt jest finansowany w 100% z budzetu panstwa wiec juz zp nie przysluguje
Ljgs

Napisano: 16 kwie 2015, 13:48

W ty DPS umieszczona jest osoba nieletnia i cały koszt jej pobytu pokrywa gmina, to kto ubiega się o przyznanie zasiłku pielęgnacyjnego na nią?
Gość

Napisano: 16 kwie 2015, 13:52

a mi się nasuwa taka myśl:
ustawa nasza fakt jest niejasna i trudna .. ale my jeszcze dodatkowo sobie zaciemniamy jej jaśniejsze strony bo co ośrodek to inny radca, inne wytyczne z UW a już o decyzjach SKO nie wspomnę bo to meksyk jest czasami ;)
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 16 kwie 2015, 13:53

,,wykładnia językowa nie powinna budzić tutaj żadnych wątpliwości interpretacyjnych co oznacza "nieodpłatne pełne utrzymanie" - jeżeli pokrywa się nawet częściowo swoje koszty utrzymania, to nie można mówić o pełnym niekompletnym utrzymaniu.
W tej sytuacji dla możliwości zastosowania powołanej normy nie ma znaczenia, kto finansuje częściowo pobyt skarżącego w domu pomocy społecznej. Bowiem dla skarżącego pokrywającego częściowo koszty swojego utrzymania, dom pomocy społecznej, w którym przebywa nie "jest instytucją zapewniającą całodobowe utrzymanie" w rozumieniu ustawy o świadczeniach rodzinnych...
https://www.lexlege.pl/orzeczenie/212726 ... racyjnego/
Kati@

Napisano: 16 kwie 2015, 13:55

Kati@ pisze:,,wykładnia językowa nie powinna budzić tutaj żadnych wątpliwości interpretacyjnych co oznacza "nieodpłatne pełne utrzymanie" - jeżeli pokrywa się nawet częściowo swoje koszty utrzymania, to nie można mówić o pełnym niekompletnym utrzymaniu.
W tej sytuacji dla możliwości zastosowania powołanej normy nie ma znaczenia, kto finansuje częściowo pobyt skarżącego w domu pomocy społecznej. Bowiem dla skarżącego pokrywającego częściowo koszty swojego utrzymania, dom pomocy społecznej, w którym przebywa nie "jest instytucją zapewniającą całodobowe utrzymanie" w rozumieniu ustawy o świadczeniach rodzinnych...
ja to wiem :mrgreen:
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 16 kwie 2015, 13:57

ewalu pisze:
Kati@ pisze:,,wykładnia językowa nie powinna budzić tutaj żadnych wątpliwości interpretacyjnych co oznacza "nieodpłatne pełne utrzymanie" - jeżeli pokrywa się nawet częściowo swoje koszty utrzymania, to nie można mówić o pełnym niekompletnym utrzymaniu.
ja to wiem :mrgreen:
ja przecież wiem, że ty wiesz ale inni nie bardzo :lol:
Kati@

Napisano: 16 kwie 2015, 14:00

Ale kto się ubiega o ten zasiłek pielęgnacyjny, skoro ta umieszczona w DPS jest nieletnia ?
Gość

Napisano: 16 kwie 2015, 14:00

a nieletnia to ma przedstawiciela ustawowego albo opiekuna prawnego chyba :D
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Strona 3 z 6    [ Posty: 54 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x