ZP za DPS płaci gmina - Świadczenia rodzinne

Strona 5 z 6    [ Posty: 54 ]

Napisano: 17 kwie 2015, 8:58

Przecież nie zapewniają nieodpłatnie utrzymania. Zadałam pytanie, wskaż mi choć jeden taki DPS.
marzanka

Napisano: 17 kwie 2015, 9:12

no nie mogę znaleźć w którym roku była zmiana ... ale jak wchodziły świadczenia rodzinne w życie to na szkoleniach była o tym mowa ... że są osoby w dps, które mają nieodpłatne utrzymanie .. jak znajdę to dam znać
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 17 kwie 2015, 9:16

dla tej osoby nieodpłatnie. Ale jej koszty utrzymania spoczywają w całości na budżecie
marzenka

Napisano: 17 kwie 2015, 9:22

no i to nastepna kwestia, ktora pol polski rozumie tak a drugie pol inaczej :D czyli norma;-)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 17 kwie 2015, 9:50

Nic nie ma za darmo. Wszystko kosztuje i za wszystko ktoś musi zapłacić. Podopieczny, jego rodzina, gmina czy skarb państwa, nieistotne.
W mojej ocenie jeśli klient ponosi jakiekolwiek opłaty z tytułu pobytu w danej placówce, to bez wątpienia nie jest ona dla niego instytucją zapewniająca całodobowe utrzymanie.
Jeśli jednak, z jakichkolwiek przyczyn, klient nie ponosi żadnej odpłatności za pobyt w placówce i jest on w całości finansowany z innych źródeł, to w stosunku do takiego klienta placówka ta będzie instytucją zapewniająca całodobowe utrzymanie w rozumieniu ustawy. Jak mnie zacznie Kolegium prostować, może mnie przekona. Póki co obstaję przy swoim.
W 2008 MPiPS obwieściło:
Na podstawie art. 16 ust. 5 ustawy z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych (Dz. U. z 2006 r. Nr 139, poz. 992, z późn. zm.), zasiłek rodzinny nie przysługuje osobie przebywającej w instytucji zapewniającej całodobowe utrzymanie. Zgodnie z art. 3 pkt 7 ustawy o świadczeniach rodzinnych, instytucja zapewniająca całodobowe utrzymanie to dom pomocy społecznej, placówka opiekuńczo-wychowawcza, młodzieżowy ośrodek wychowawczy, schronisko dla nieletnich, zakład poprawczy, areszt śledczy, zakład karny, zakład opiekuńczo-leczniczy, zakład pielęgnacyjno-opiekuńczy, szkoła wojskowa lub inna szkoła, jeżeli instytucje te zapewniają nieodpłatnie pełne utrzymanie. W związku z powyższym, instytucją zapewniającą całodobowe utrzymanie jest taka instytucja, spośród wyżej wymienionych, która nie nakłada na osobę w niej przebywającą obowiązku ponoszenia opłat za utrzymanie. Jeśli instytucja nakłada na osobę w niej przebywającą obowiązek ponoszenia w części lub w całości kosztów utrzymania, wówczas – niezależnie od sposobu, w jaki osoba finansuje te opłaty – nie jest dla osoby w niej przebywającej instytucją zapewniającą całodobowe utrzymanie w rozumieniu art. 16 ust. 5 ww. ustawy i zasiłek pielęgnacyjny przysługuje.
https://www.mpips.gov.pl/wsparcie-dla-ro ... trzymanie/
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 17 kwie 2015, 9:54

Jeżeli miejsce, w którym przebywa osoba niepełnosprawna nie jest instytucją zapewniająca całodobowe utrzymanie, zgodnie z art. 3 pkt 7 ustawy, to nie sprawdzamy już czy pobyt w placówce osoby w części lub w całości finansowany jest z NFZ lub budżetu państwa a tak dla przypomnienia finansowanie ze środków gminy nie jest finansowaniem z budżetu państwa.
a tutaj stary komunikat z min
,,Jeśli instytucja nakłada na osobę w niej przebywającą obowiązek ponoszenia w części lub w całości kosztów utrzymania, wówczas – niezależnie od sposobu, w jaki osoba finansuje te opłaty – nie jest dla osoby w niej przebywającej instytucją zapewniającą całodobowe utrzymanie w rozumieniu art. 16 ust. 5 ww. ustawy i zasiłek pielęgnacyjny przysługuje...
https://www.mpips.gov.pl/wsparcie-dla-r ... trzymanie/
Kati@

Napisano: 17 kwie 2015, 9:56

Dokladnie nie ma dpsow darmowych sa tylko takie za ktorych pobyt placi panstwo
Gosciu

Napisano: 17 kwie 2015, 10:01

A środki gminy pochodzą skąd? A no z podatków, a podatki skąd? A no od nas podatników, więc nie mówcie, że osoba ponosi odpłatność. Odpłatność ponosimy my podatnicy.

Więc jeśli miałam na myśli budżet państwa (może niedokładnie się wyraziłam) miałam na myśli środki pochodzące z naszych podatków.
marzenka

Napisano: 17 kwie 2015, 10:03

marzenka pisze:A środki gminy pochodzą skąd? A no z podatków, a podatki skąd? A no od nas podatników, więc nie mówcie, że osoba ponosi odpłatność. Odpłatność ponosimy my podatnicy.

Więc jeśli miałam na myśli budżet państwa (może niedokładnie się wyraziłam) miałam na myśli środki pochodzące z naszych podatków.
nasze pensje są też z naszych podatków :D
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 17 kwie 2015, 10:05

nasze pensje są też z naszych podatków :D[/quote]

Zgadza się, hihi
marzenka

Strona 5 z 6    [ Posty: 54 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]