zwolnienie chorobowe-ZUS
zwolnienie chorobowe-ZUS
Witam, w jakich przypadkach wysyła się zwolnienie chorobowe do ZUS? Pracuje w OPS i pracownik przyniósł mi zwolnienie do końca tygodnia. Jestem nowy i zbytnio nie wiem co teraz robić.....
Re: zwolnienie chorobowe-ZUS
zwolnienie lekarskie do 33 dni (zwolnienia) płaci pracodawca po 33 wypełniasz Z3 i do króla Zusa 

- alanka
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
...o ile zatrudniasz do 20 pracownikow (stan na 30 listopada poprzedniego roku). Powyżej sam liczysz.po 33 wypełniasz Z3 i do króla Zusa
Denerwować się, to znaczy mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych. E. Hemingway
Czyli jak zatrudniamy 17 pracowników i zwolnienie będzie na 18 dni to wtedy wysyłam do ZUS zwolnienie od razu jak dostanę tak?
- alanka
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Nie.i zwolnienie będzie na 18 dni to wtedy wysyłam do ZUS zwolnienie od razu jak dostanę tak?
Jeżeli jest to pierwsze zwolnienie w roku kalendarzowym tego pracownika to do 33 dni płacisz ty.(tak jak napisał jan). Jeżeli np. przyniesie kolejne zwolnienie i będzie na 17 dni to; za 15 dni (18+15=33) płacisz ty, a za 2 dni ZUS.
Wtedy im wysylasz oryginał zwolnienia+ wypełniony druk Z-3.
ale....(żeby tak prosto nie bylo

to wszystko dotyczy pracownika poniżej 50 roku życia.. Powyżej 50 r. ż. nie 33 dni tylko 14. (no chyba, ze masz tam szpital to też 33).
Przeczytaj art 92 k.p.
Denerwować się, to znaczy mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych. E. Hemingway
Oprócz zwolnienie chorobowe-ZUS - Kadry przeczytaj również:
Konkurs na kierownika OPS
specjalizacja z zakresu organizacji pomocy społecznej
wynagrodzenie za urlop jeśli praca jest też w weekendy
zakres czynnosci
zaświadczenie lekarskie, a zasiłek chorobowy
staż z PUP
Trzynastka
Wczasy pod grusza
badania okresowe
Kodeks pracy
ekwiwalent za niewyk. urlop