Zwolnienie z odpłatności za dps
-
- Praktykant
- Zajmuję się: PS
- Kontakt:
Zwolnienie z odpłatności za dps
Proszę o pomoc, wysłałam wniosek o przeprowadzenie wywiadu alimentacyjnego u syna do innego ops. Z wywiadu wynika, że od 20 lat ojciec nie utrzymywał kontaktu z synem, nie interesował się jego losem. Nie mam dołączonych orzeczeń Sądu. We wnioskach pracownika socjalnego jest napisana prośba o odstąpienie od alimentacji. Co dalej mam zrobić, proszę o pomoc -pierwsza taka sprawa.
-
- Stażysta
- Kontakt:
Re: Zwolnienie z odpłatności za dps
Ja mam podobnie i nie wiem co teraz.Po kolejnym wywiadzie alimentacyjnym dzieci zobowiązane napisały oświadczenie,że zwracają się z prośbą o odstąpienie od alimentacji i opisały sytuację.
Co teraz- wydaję decyzję o zwolnieniu czy nie wysyłam juz wywiadów alimentacyjnych?
Co teraz- wydaję decyzję o zwolnieniu czy nie wysyłam juz wywiadów alimentacyjnych?
-
- Praktykant
- Kontakt:
1. Ustalić adres zamieszkania/zameldowania
2. Wysłać zawiadomienie o wszczęciu postępowania zpo/ ważne aby było to zrobione starannie (fikcja doręczenia kpa)
2a. wpisać o obowiązku udokumentowania opisanych zdarzeń
3. Zapoznań z zebranym materiałem (10 kpa)
4. Wydać decyzje do pełnego.
2. Wysłać zawiadomienie o wszczęciu postępowania zpo/ ważne aby było to zrobione starannie (fikcja doręczenia kpa)
2a. wpisać o obowiązku udokumentowania opisanych zdarzeń
3. Zapoznań z zebranym materiałem (10 kpa)
4. Wydać decyzje do pełnego.
-
- Praktykant
- Kontakt:
Jeżeli jest zgoda kierownictwa OPS to należy wydać decyzję w sprawie całkowitego lub częściowego zwolnienia z obowiązku ponoszenia opłaty na podstawie art. 64 ust. 7 tj. Osoby wnoszące opłatę lub obowiązane do wnoszenia opłaty za pobyt mieszkańca domu w domu pomocy społecznej można zwolnić z tej opłaty częściowo lub całkowicie, na ich wniosek, po przeprowadzeniu rodzinnego wywiadu środowiskowego, w szczególności jeżeli:
7) osoba obowiązana do wnoszenia opłaty wykaże, w szczególności na podstawie dokumentów dołączonych do wniosku,
rażące naruszenie przez osobę kierowaną do domu pomocy społecznej lub mieszkańca domu obowiązku alimentacyjnego
lub innych obowiązków rodzinnych względem osoby obowiązanej do wnoszenia opłaty.
7) osoba obowiązana do wnoszenia opłaty wykaże, w szczególności na podstawie dokumentów dołączonych do wniosku,
rażące naruszenie przez osobę kierowaną do domu pomocy społecznej lub mieszkańca domu obowiązku alimentacyjnego
lub innych obowiązków rodzinnych względem osoby obowiązanej do wnoszenia opłaty.
-
- Praktykant
- Kontakt:
Z obowiązku wyczerpującego zebrania i rozpatrzenia całego materiału dowodowego przez organ prowadzący postępowanie nie można wyprowadzić konkluzji, iż organy administracji zobowiązane są do poszukiwania środków dowodowych służących poparciu twierdzeń strony w sytuacji, gdy ta ostatnia - mimo wezwania - środków takich nie przedstawia.
Wniosek o zwolnienie trzeba jakoś udokumentować. Nie można opierać się jedynie na słowach wnioskodawcy. Jakie to mają być dowody to już ocenia organ czy dał im wiarę czy nie.
rażące naruszenie
Wniosek o zwolnienie trzeba jakoś udokumentować. Nie można opierać się jedynie na słowach wnioskodawcy. Jakie to mają być dowody to już ocenia organ czy dał im wiarę czy nie.
rażące naruszenie
Oprócz Zwolnienie z odpłatności za dps - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze przeczytaj również:
przeniesienie z DPS do ZOL
Zmiana decyzji-opiekun prawny
decyzje POMOST
Lekarz chce wypisać mamę z ZOL,natomiast od marca nie pobierana była pozostała kwota 30%,13 i 14 emerytura
Odpłatność czonka rodziny za DPS, gdy umieszczono w nim 2 osoby
WOLNE MIEJSCA W DPS
odpłatność osoby obowiązanej
kto może przeprowadzać wywiad w dps?
Odpłatność osób zobowiązanych
Podpowiecie ? Nowa
Wolne miejsca dla mężczyzn niepełnosprawnych intelektualnie
Płatność za dpd
uchylona decyzja przez SKO
Wniosek o zwolnienie z opłaty za DPS
Wyrównanie renty a odpłatność.
Zmiana konta przez DPS rachunku bankowego